Foto: Pensiunea La Roată, Gura Humorului

Studiu: micile afaceri în turism după starea de urgență

Analiză și recomandări pentru reluarea activității

Asociația de Ecoturism din România (AER) a realizat un studiu bazat pe un sondaj în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinații cu profil de ecoturism. Acest studiu a fost realizat în perioada 1-5 mai și a inclus intervievarea a 119 respondenți, din care pensiuni (73%), agenții de turism (12%) și ghizi (15%). Aceștia reprezintă afaceri de mici dimensiuni din diverse destinații, cu o distribuție reprezentativă la nivelul țării: Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Țara Hațegului – Retezat, Băile Tușnad și Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Ținutul Zimbrului, Delta Dunării și Zărnești – Piatra Craiului.

Nevoia studiului a apărut ca urmare a gradului ridicat de incertitudine privind reluarea activității economice și implicit a celei turistice în contextul epidemiei de COVID-19. Deși se cunoaște faptul că începând cu data de 15 mai starea de urgență nu va mai fi prelungită și o parte din restricții vor fi ridicate, nu există încă un set clar de măsuri de siguranță sanitară specifice diferitelor tipuri de servicii din turism. Studiul urmărește identificarea nevoilor micilor întreprinzători din turism care reprezintă o bună parte din afacerile din zona rurală. Prezentăm în cele ce urmează rezultatele studiului, cât și un set de recomandări bazat pe aceste rezultate:

1.Măsurile de sprijin economic nu au fost accesate de o mare parte a micilor întreprinzători din turism.

Aproape jumătate din respondenți (46 %) nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgență. Întrucât aceștia reprezintă în special afaceri foarte mici, fără angajați, cum ar fi mici pensiuni sau ghizi turistici ce lucrează pe cont propriu este de așteptat că nu s-au regăsit în setul de măsuri existent până la începutul lunii mai 2020.

2. Aproximativ 50% din micii întreprinzători pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuși în expectativă față de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeților și a comunității locale.

Reluarea activității este susținută fără rezerve de 49% dintre respondenți, în timp ce 11% au intenția să întârzie reluarea activității de teama contaminării. De remarcat că există un procent semnificativ de 40% ce sunt încă în expectativă cu privire la reluarea imediată a activității.

3. Măsurile de siguranță trebuie să fie elaborate la nivel de guvern, dar și direct, de către micii întreprinzători în turism.

Activitatea nu poate fi reluată fără implementarea unor măsuri suplimentare de siguranță sanitară care să asigure un grad ridicat de protecție al oaspeților, angajaților dar și comunității locale din destinație. 92% au răspuns că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecție, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la așa ceva.

Totodată, 37% consideră că setul de măsuri de siguranță trebuie să fie elaborat de către autoritățile centrale (Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri – Direcția de Turism). Dar în mod surprinzător, 41% dintre respondenți au considerat că ei înșiși sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri. Acest lucru ne poate indica gradul ridicat de responsabilitate al acestor mici afaceri ce sunt conștiente de rolul lor în ceea ce privește siguranța turiștilor și a comunităților în care își desfășoară activitatea.

4. Două treimi din micii întreprinzători în turism speră că vor relua activitatea din iunie

Majoritatea respondenților (39%) au de gând să reia activitatea de îndată ce va fi posibil intuindu-se data de 15 mai (la momentul realizării acestui chestionar era cunoscut faptul că începând cu 15 mai se încheie starea de urgență, iar proprietarii de afaceri se așteptau că pot relua treptat activitatea). În orice caz, două treimi cred că vor relua activitatea din iunie, iar încă mai bine de un sfert (29%) din iulie.

5. Cea mai mare grijă a micilor întreprinzători în turism odată cu reluarea activității este reținerea publicului de a călători.

Astfel, proprietarilor de afaceri în turism le este teamă că nu vor fi turiști într-o proporție covârșitoare de 40%. Doar în cazul a 20% din ei le este teamă de contaminarea lor sau a oaspeților. În proporții mult mai mici, printre grijile lor se numără și măsurile excesive de siguranță neadaptate afacerilor lor, pierderi financiare sau un al doilea val de contaminare.

Recomandări pe baza concluziilor studiului:

  1. Elaborarea și implementarea rapidă și eficientă a unui set de măsuri de sprijin, adecvat micilor întreprinzători din turism: unități de cazare de mici dimensiuni, agenții (incoming și intern) și ghizi.
  2. Elaborarea unor ghiduri de măsuri de siguranță în grupuri de lucru mixte, cu implicarea mediului asociativ și a autorităților naționale din domeniile turism și sănătate, specifice fiecărui tip de activitate: cazare și servirea mesei de către unități de cazare de mici dimensiuni, activități în grupuri mici în natură sau zone mai puțin aglomerate (drumeție, cicloturism, călărie, observare păsări, observare urși vizite la obiective culturale locale etc.).
  3. Recunoașterea oficială a ghidurilor cu măsuri de siguranță de către Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri – Direcția de Turism, cât și implementarea lor în parteneriat cu asociațiile de turism naționale, asociațiile regionale și locale pentru redeschiderea activității în condiții de siguranță și creșterea încrederii publicului în a călători.
  4. Relansarea în cursul lunii iunie a activității micilor întreprinzători din turism pe baza implementării măsurilor de siguranță recunoscute oficial.

Aceste recomandări se adresează Guvernului României și în egală măsură asociațiilor specifice din turism, pentru relansarea activității micilor întreprinzători, care pot debloca în faza imediat după relaxarea stării de urgență, o bună parte a activității sectorului turistic. Acești mici întreprinzători sunt suportul de servicii al întregii rețele de destinații de ecoturism și o parte semnificativă a atractivității pentru piața internă de turism mai ales pentru 2020, dar și repoziționarea României pe piața internațională începând din 2021.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE