Ţara Haţegului – Retezat

01

Găsește urmele singurilor dinozauri pitici din lume.

02

Pătrunde tainele sculptate ale vestigiilor antice și medievale de la Sarmisegetusa.

03

Surprinde frumusețea Retezatului, muntele fermecat cu ochi albaștri.

DESCRIERE

Un adevărat amfiteatru înconjurat de munți, Ţara Haţegului – Retezat este o ca poveste foarte cunoscută, care te surprinde mereu: imagini unice, cu fâneţe şi pajişti ce îţi bucură privirea, cu o puzderie de flori şi fluturi, iar în depărtare, spre miazăzi, Retezatul, marele uriaș, ce se ridică semeţ şi înzăpezit. Ici-colo se ivesc sate cu acoperişuri roşii, dominate de clopotniţa veche a vreunei biserici medievale.

Aflată într-un loc strategic, trecătoare între 3 zone istorice (Banatul, Transilvania şi Oltenia), Ţara Haţegului poartă mărturiile unui trecut istoric bogat: peşteri cu urme de locuire încă din Paleolitic, ruine din perioada daco-romană (Ulpia Traiana Sarmizegetusa), mici cetăţi şi turnuri medievale (Cetatea Colt, Cetatea Răchitova), biserici vechi de când lumea (Biserica din Densuș sau Sîntămaria Orlea), case şi mici castele – reşedinţe ale familiilor locale de viţă nobilă (Curtea nobiliară de la Sălașul de Sus, Castelul Kendeffy).

Oamenii locului sunt veseli, bucuroşi de vorbă bună şi ştiu a te fermeca, povestindu-ţi întâmplări vechi de când hăul. Nu uita să încerci produsele bucătăriei locale precum sânger de Sălaș, vijli (cârnați de oaie), pup de crump (plăcintă de cartof cu lapte bătut rece, de vacă), dulceață de dovlecei, sloi de oaie tocăniță.

Şi pentru ca să pleci de-a dreptul vrăjit de acest colţ de ţară, aici poți vedea fosile de dinozauri pitici şi alte mici comori legate de Istoria Pământului, pe care te invităm să le descoperi în Geoparcul Dinozaurilor!

GALERIE FOTO

HARTĂ

Hărțile Zenith vă invită să descoperiți noi destinații cu peisaje, oameni și obiceiuri deosebite, oferind informații actuale și detaliate asupra activităților, serviciilor și atracțiilor existente în fiecare zonă.

VIDEO

Există zone spectaculoase în România care merită descoperite! Vizitându-le, te fac să te simți bine în natură, te introduc în natura locului, plină de vitalitate, îți oferă servicii și produse locale de bună calitate și fac ca vacanța ta să devină o mică „investiție” într-o economie locală care începe să funcționeze integrând conservarea naturii și cultura locală în ecuația economică prin ecoturism.

CAZARE

ACTIVITĂȚI

EVENIMENTE

TRASEE

DESTINAȚII SIMILARE

Meniu