Cele mai bune aplicații mobile de orientare pentru activități outdoor
În ultimii ani au apărut numeroase aplicații pentru telefoanele mobile care ne ajută să ne orientăm pe munte. Majoritatea vin la pachet cu numeroase avantaje, dar și dezavantaje. Unii dezvoltatori, din dorința de a le face cât mai cuprinzătoare, au ajuns să le complice peste măsură, făcându-le greu de folosit pentru un utilizator ocazional. Noi am testat câteva din opțiunile gratuite, astfel încât tu să poți alege în cunoștință de cauză. Trebuie să recunoaștem că nu există o aplicație perfectă, de aceea noi folosim două sau mai multe aplicații în etapa de pregătire și documentare a traseului. În orice caz, îți recomandăm să nu lași încă harta tipărită acasă.
Este o aplicație dezvoltată în Cehia și care prezintă marele avantaj de a putea accesa harta și de pe un laptop sau computer desktop prin conectarea la platformă cu numele de utilizator și parola din aplicație. Per total Mapy.cz este o aplicație suplă, cu o interfață intuitivă și o grafică curată, făcând-o una dintre cele mai bune aplicații gratuite de drumeție montană.
Este o aplicație care se diferențiază destul de bine față de celelalte. Este de fapt un fel de Google Earth făcut special pentru activități outdoor, cu evidențierea traseelor și potecilor. Modul de vizualizare 3D a masivelor montane este extrem de binevenit mai ales în etapa de documentare sau de explorare.
Este aplicația probabil cu cea mai ușoară interfață, iar hărțile sunt curate și ușor de folosit. Am folosit aplicația de bază, însă există și varianta Pro, contra cost, cu mai multe funcționalități.
Este singura aplicație românească din această listă, iar acesta nu este singurul ei atu.
OsmAnd Este o aplicație extrem de complexă cu meniuri complicate și funcționalități ce necesită un timp de utilizare îndelungat pentru a fi descoperite, însă toate acestea au și o parte bună: aplicația oferă informații extrem de detaliate și în mare parte actuale. Partea bună este că veți găsi suficiente resurse online pentru configurarea aplicației, cum este cazul acestui tutorial pe YouTube.
Este o aplicație pe care am utilizat-o prea puțin, dar care are un potențial enorm. De fapt ea reunește o colecție extinsă de hărți care pot fi folosite în mod gratuit și nu trebuie decât să găsiți harta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale folosind butonul din partea dreaptă sus.
În mod bizar, am inclus această aplicație cu toate că ea nu redă traseele turistice marcate decât sub formă unor linii punctate ce reprezintă poteca propriu-zisă. Chiar și așa, ea poate fi extrem de utilă deoarece redă cu o acuratețe ieșită din comun traseele existente și chiar potecile nemarcate.