© Mihai Moiceanu

10 atracții turistice de văzut în destinația Băile Tușnad și Împrejurimile

De ceva vreme stațiunea Băile Tușnad s-a reinventat din punct de vedere turistic. Băile Tușnad nu mai vrea să fie stațiunea bunicilor pentru tratament și odihnă, ci mai degrabă o bază de pornire pentru explorarea zonei rurale din nordul stațiunii și a ariilor naturale protejate, dintre care cea mai cunoscută este Lacul Sfânta Ana. Satele secuiești, frumos îngrijite, ascund mici muzee, biserici fortificate și porți monumentale sculptate în lemn cu motive ancestrale. Vei vedea cât de puține cunoaștem despre această zonă și despre cultura secuiască care, de ce nu?, merită să fie cunoscută și apreciată.

Iar atunci când vei dori să faci ceva mai activ, ți-am pregătit și o listă cu recomandări de activități pe care poți să le faci cât timp vei fi oaspete în Băile Tușnad și Împrejurimile.

1. Lacul Sfânta Ana

Probabil că este cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă, dar asta nu îl face mai puțin interesant. Deși se poate ajunge cu mașina până aproape de lac, noi îți recomandăm să-l vizitezi ca parte a unei drumeții cu traseu în circuit cu plecare din Băile Tușnad. Drumeția, împreună cu vizitarea lacului și a Tinovului Mohoș, aflat în imediata apropiere, ar trebui să dureze cel mult 6-8 ore.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din sud-estul Europei şi se află la o altitudine de 950 m deasupra nivelului mării. Lacul nu are un izvor sau curs de apă care să-l alimenteze, aceasta depinzând în totalitate de precipitațiile de-a lungul anului.

2. Tinovul Mohoș (traseu ghidat)

Tinovul Mohoș este de fapt o turbărie, adică o mlaștină acidă în care materia organiză se descompune foarte greu. Din acest motiv vei găsi aici arbori piperniciți și o serie de plante insectivore numite popular roua cerului datorită substanței lipicioase asemănătoare cu roua cu ajutorul căreia prinde insectele în capcană. Tinovul este situat în imediata apropiere a Lacului Sfânta Ana, într-un crater geamăn al Masivului Ciomad. Doar o mică parte din tinov se vizitează, însoțit de un ghid, și doar în grup organizat care pleacă de lângă parcare. Pentru mai multe informații, sunați la numărul de telefon: +40 752 171 050.

La tinov poți ajunge și cu mașina, însă noi îți recomandăm traseul de drumeție marcat cu cruce roșie, cu plecare din Băile Tușnad, care include și lacul. Ambele atracții sunt parte a sitului Natura 2000 Tinovul Mohoş – Lacul Sfânta Ana, arie naturală protejată de interes european. Am pregătit un articol special despre tipurile de arii naturale protejate.

3. Mlaștina Borșaroș (potecă tematică)

Mlaștina Borșaroș este parte a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. O caracteristică definitorie o constituie mulțimea izvoarelor de apă minerală bogate în sodiu, magneziu, calciu și hidrocarbonați. Acestea oferă o apă potabilă de o calitate excepțională, totodată contribuind esențial la formarea unor habitate caracteristice de mlaștini turboase, refugii ale multor specii de plante și animale rare. Aici a fost amenajată o scurtă potecă tematică care pornește din spatele izvorului de apă minerală (fântâna András Pista) și de-a lungul unui podeț suspendat din lemn vei găsi 4 panouri informative ce oferă informații despre speciile și habitatele protejate din rezervație. Mlaștia se poate vizita individual, cheia de la poarta de acces se află la primăria Sâncrăieni.

Mlaștina Borșaroș

4. Muzeul Apei Minerale

Muzeul Apei Minerale este o apariție inedită în centrul satului Tușnad și nu poți vizita Băile Tușnad fără să înțelegi contextul în care a apărut această stațiune. Adăpostit într-o clădire ce seamănă cu o iurtă, o vizită aici te va ajuta să înțelegi importanța și impactul pe care exploatarea apei minerale l-a avut asupra zonei. Vei afla de ce aici se găsesc atât de multe izvoare de apă minerală, istoricul exploatării lor, dezvoltarea terapiei cu apă minerală, instalații vechi de îmbuteliere, o colecție veche de etichete și alte detalii interesante.

Muzeul se poate vizita individual, ori în grup, pe ușa de acces fiind afișat un număr de telefon. În circa 5 minute va veni un ghid care va prezenta istora apelor minerale.

PENSIUNI RECOMANDATE:

Nu am găsit niciun rezultat.

5. Muzeul Satului din Cozmeni

Muzeul Satului din Cozmeni prezintă piese de mobilier, țesături și obiecte de artă decorativă colectate de la locuitorii acestei localități. Expoziția este adăpostită într-o clădire din 1883, specifică zonei, cu patru încăperi şi prispă în faţă, acoperiş în patru ape și învelitoare din şindrilă de brad.

Muzeul se află în centrul satului Cozmeni, în apropierea primăriei, aflată în dreptul curbei făcută de șoseaua națională. Pe ușa de acces este afișat un număr de telefon, iar în aproximativ 2 minute va veni un ghid care va face o prezentare.

6. Belvederea de pe Piatra Șoimilor (potecă tematică)

Deasupra stațiunii Băile Tușnad, pe malul drept al Oltului, se înalță stâncile care fac parte din rezervația naturală Piatra Șoimilor. De pe turnurile stâncoase ai parte de o belvedere frumoasă asupra stațiunii, iar accesul este facilitat de o scurtă potecă de drumeție marcată cu triunghi roșu ce pornește de lângă terenul de fotbal din localitate. De aici până pe vârf faci în jur de o oră, însă vei fi răsplătit de priveliștea asupra stațiunii. De-a lungul acestei poteci a fost amenajat și un traseu tematic care îți va oferi informații despre fauna și flora care se găsește în rezervație.

7. Cimitirul din Pasul Cașin

Monumentul comemorativ al eroilor maghiari pașoptiști din Pasul Cașin (Nyergeș) (870 m) este situat în șaua omonimă care separă spre est Depresiunea Cașin, iar spre vest Depresiunea Ciuc. Cimitirul se află la cumpăna apelor și este dedicat revoluţionarilor conduşi de locotenent-colonelul Tuzson János care în bătălia din data de 1 august 1849 şi-au jertfit viaţa în încercarea de a opri armatele imperiale ruse şi austriece pentru a permite trupelor revoluţionare ale generalului Gál Sándor să se replieze. Două sute de revoluţionari au ţinut pe loc trupele generalului Clam Gallas, acestea fiind de cel puţin zece ori mai numeroase. În final revoluționarii au fost învinși din cauza unui trădător care a arătat atacatorilor singurul drum prin munți, permițând astfel ca trupele revoluționare să fie încercuite. Deasupra gropii comune situată în apropiere sunt peste 100 de stâlpi funerari sculptați din lemn ce înfrumusețează memorialul.

8. Biserica fortificată din Tușnad Sat

Da, probabil că nici tu nu te-ai fi așteptat să găsești aici biserici fortificate. Stai liniștit, și noi am fost surprinși inițial. E drept că în această zonă nu vom găsi acele fortificații masive specifice așezărilor săsești. Perioada de debut a fortificării bisericilor este încă dezbătută, însă cea mai importantă perioadă de fortificare a fost în secolele XIV-XV. Majoritatea bisericilor sunt înconjurate de un zid de mică înălțime, fără fortificație elaborată sau un sistem de apărare integrat. În unele cazuri biserica este înconjurată de fortificații elaborate, cu mijloace defensive specifice epocii în care au fost construite. Astfel de biserici se găsesc în mai toate satele secuiești, dar noi îți recomandăm biserica din Tușnad Sat și datorită cadrului extrem de fotogenic în care este amplasată.

9. Porți secuiești (Tușnad – Vrabia)

În zona locuită de secui vei întâlni porți monumentale sculptate în lemn. În funcție de vechimea lor, ele sunt decorate cu motive geometrice sau, ceva mai recent, motive vegetale sau florale. Printre motivele folosite de regulă se numără luna și soarele, dar și laleaua. Unele porți pot include în partea superioară, sub acoperiș, un porumbar, iar altele pot fi pictate. Reprezentativ pentru zona destinației Băile Tușnad și Împrejurimile este satul Vrabia cu 4 porți de patrimoniu ce au fost restaurate.

10. Bastionul Apor

Situat pe unul din traseele de promenadă din jurul stațiunii, Bastionul Apor are doar 140 de ani și a fost construită ca punct panoramic și de odihnă, neavând niciodată o funcție militară. Aici vei găsi o priveliște excelentă asupra orașului, a văii înguste a Oltului din această secțiune și a Rezervației Naturale Piatra Șoimilor.

Bastionul Apor-Băile Tușnad

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE