10 aplicații care nu ar trebui să-ți lipsească atunci când ești în natură

Telefoanele mobile actuale ne oferă o multitudine de noi oportunități și funcționalități pentru a ne orienta mai ușor în natură, a înțelege și a descoperi natura și pentru excursii în siguranță. Tot ce trebuie să facem este să instalăm cele mai potrivite aplicații și să le utilizăm la potențialul lor maxim. În același timp, trebuie să fim conștienți de limitările tehnologiei și să găsim un echilibru între timpul petrecut pe telefon și momentele de deconectare.

Recomandările de mai jos cuprind o paletă diversă de aplicații, începând cu orientarea în natură, observări astronomice, înțelegerea naturii și câteva aplicații care pot crește nivelul de siguranță al excursiilor noastre.

1. Mapy.cz

Google Play – 4,8 ⭐, Gratuită

App Store – 4,9 ⭐, Gratuită

Oriunde te-ai afla, o aplicație cu hărți este indispensabilă. Există o varietate foarte mare de astfel de aplicații, cu funcțiuni foarte variate, iar alegerea uneia sau alteia ține mai mult de preferințele personale, zona în care ești și tipul de activitate pe care îl faci.

Alegerea noastră este Mapy.cz datorită supleței și ușurinței în utilizare. Poți citi mai multe detalii despre aceasta, precum și detalii despre alte aplicații testate de noi în articolul nostru pe această temă.

PREVIZUALIZARE

2. PeakFinder

Google Play – 4,6 ⭐, contracost

App Store – 4,9 ⭐, contracost

Această aplicație face exact ce spune numele său: identifică vârfurile montane și îți arată câteva detalii, cum ar fi înălțimea vârfului și distanța până la acesta. Dacă ai dubii cu privire la identificarea vârfurilor pe care le vezi în depărtare sau pur și simplu ești într-o zonă nouă, aplicația te va ajuta să recunoști ceea ce vezi. Aplicația funcționează și în mod offline, odată ce ai descărcat baza de date cu zona de interes.

Folosind realitatea augmentată, îți arată exact ce vezi prin camera foto a telefonului și poți face fotografii cu etichetele vârfurilor. Partea bună este că odată ce ai cumpărat-o, o poți folosi oriunde în lume, fie că ești în Caucaz, Alpi sau în Retezat.

PREVIZUALIZARE

3. Star Walk 2

Google Play – 4,7 ⭐, gratuită

App Store – 4,9 ⭐, contracost

„Privește cerul”, așa scria un stencil care încă se mai poate vedea în marile orașe. Noi îți spunem „privește cerul noaptea”, iar Star Walk 2 este planetariul tău personal disponibil pe telefon. Tot ce trebuie să faci este să mergi departe de sursele de poluare luminoasă și să îndrepți telefonul spre cer. Aplicația te va ajuta să deslușești cele mai importante repere de pe cer: planete, stele, constelații, galaxii, sateliți artificiali, Stația Spațială Internațională și multe altele.

O sumedenie de informații științifice sunt disponibile la un singur tap pe elementele de pe ecran, iar mituri, modele 3D și galeria de imagini sunt disponibile contra-cost direct din aplicație.

PREVIZUALIZARE

4. PlantNet

Google Play – 4,7 ⭐, gratuită

App Store – 4,6 ⭐, gratuită

Este o aplicație care îți permită să identifici speciile de plante doar pe baza fotografiilor făcute cu camera foto a telefonului. Desigur, cât de bine va reuși să identifice specia corectă ține de calitatea fotografiilor pe care va trebui să le încarci în aplicație.

În prezent baza de date include peste 27.000 de specii, iar aceasta se mărește constant pe măsură ce noi specii sunt adăugate. Speciile identificate au galerii bogate cu diferite elemente ale plantei (flori, frunze, fructe, scoarța, coronament etc), legătură la pagina corespondentă de pe Wikipedia, link-uri utile pentru mai multe informații, o hartă cu aria de răspândire la nivel global și statusul de conservare.

Aplicația nu este dedicată în totalitate florei spontane, ci include și numeroase plante decorative, specii invazive și buruieni, făcând-o astfel utilă în utilizarea zilnică.

PREVIZUALIZARE

5. iTrack Wildlife

Google Play – contracost

App Store – 4,1 ⭐, contracost

Aplicația are și o variantă gratuită, iTrack Wildlife Lite, însă aceasta limitează foarte mult numărul de specii disponibile. Aplicația include un modul complex de căutare după dimensiunea urmei (lungime și lățime), numărul de degete, formă, gheare, simetrie și tipul urmei. Odată identificat autorul, vei găsi foarte multe informații și fotografii cu urme, alte semne lăsate de animal (urme de blană, gheare, excremente, morfologia craniului), legătură pe pagina în engleză a Wikipedia și altele.

De asemenea, aplicația are o secțiune cu informații utile despre cum anume să identifici urmele, anatomia lor, cum să faci măsurători corecte, tipare de mers și alte informații utile.

PREVIZUALIZARE

6. Merlin Bird ID

Google Play – 4,7 ⭐, gratuită

App Store – 4,8 ⭐, gratuită

Pentru pasionații de păsări, o aplicație, oricât de bună ar fi ea, nu poate încă suplini un determinator de calitate. Dar pentru începători această aplicație este alegerea perfectă! Primul pas este să descarci unul sau mai multe pachete, în funcție de regiunile care te interesează.

Aplicația crează liste în funcție de locul în care te afli și perioada din an cu speciile cele mai probabile să le întâlnești. Identificarea păsărilor se poate face atât după fotografie și sunet, cât și completând un formular cu câteva informații esențiale. Pentru speciile incluse în baza de date vei găsi o galerie foto, o scurtă descriere, sunete și o hartă cu diverse informații.

PREVIZUALIZARE

7. Field Guide to Clouds

Google Play – gratuită

App Store 4,0 ⭐, gratuită

Aceasta este o aplicație simplă care te ajută să identifici tipurile principale de nori. Aplicația conține informații despre modul de formare a diferitelor tipuri de nori, ce înseamnă numele lor, ce conțin și ce spun despre starea vremii. Fiind o aplicație educațională, include și câteva jocuri.

PREVIZUALIZARE

8. My Lightning Tracker

Google Play – 4,6 ⭐, gratuită

App Store – 5,0 ⭐, gratuită

Această aplicație îți permite să vezi fulgerele în timp real oriunde în lume. Știm, nu este prea plăcut să te surprindă o furtună electrică mai ales în zonele expuse, așa că aplicația îți permite să primești notificări atunci când au loc descărcări electrice în zona ta pe o rază de 60 de km. Asta deși cel mai probabil vei auzi mai întâi tunetul și abia apoi vei primi notificarea. În orice caz, este foarte relaxant să stai la adăpost în cabană și să vezi animația în timp real de pe aplicație.

PREVIZUALIZARE

9. Offline Survival Manual

Google Play – 4,8 ⭐, gratuită

Sperăm că nu vei avea nevoie de ea, dar s-ar putea dovedi utilă în situații extreme, până la sosirea echipelor de salvare. Ideal ar fi să o studiezi înainte să ajungi în astfel de situații și să deprinzi elementele esențiale.

PREVIZUALIZARE

10. Salvamont

Google Play – 4,6 ⭐, gratuită

App Store – 1,9 ⭐, gratuită

O aplicație interesantă și utilă care ar trebui să ofere utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, starea pârtiilor, precum și o funcție de SOS. Aceasta reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău.

Din păcate descrierea oficială nu se potrivește cu realitatea din telefon, astfel că noi nu am avut acces la informațiile despre trasee, pârtii și cabane. Nu știm nici dacă celelalte module sunt funcționale, așa că recomandarea noastră este să testați mai întâi funcționalitățile aplicației și să nu vă bazați în întregime pe ea.

Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara DornelorAsociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE