Traversând pe malul nordic al Oltului, pe un drum cotit ce te scote din Municipiul Făgăraș, în câțiva kilometrii parcurși în susul râului, poți ajunge la Șona. Satul aparține de comuna Mândra și este una dintre filele poveștii destinației de ecoturism Colinele Transilvaniei.
Am poposit aici pentru o zi, pentru a afla cum o comunitate aflată în declin demografic se încăpățânează să supraviețuiască timpului și modernității, încercând să păstreze vie moștenirea culturală construită, spațiu care să susțină viața, creativitate și întâlnirile dintre oameni.
Albastrul a devenit o poveste la Șona, prin ochii pictorului Ștefan Câlția, iar casele albastre pe care acesta le-a pictat pe pânză, redevin realitate ca urmare a unei viziune comune îmbrățișate de ONG-uri (Asociației Monumentum prin proiectul Ambulanța pentru Monumente și Asociația Sătească Șona Noastră), iubitori de frumos și cu sprijinul comunității.
În incursiunea prin sat ne oprim la Fierăria lui Lazăr, denumită așa după numele celui mai bătrân locuitor al Șonei la vremea când fierăria a fost gata. Fierăria nu a fost acolo de la început, însă, prin amenajarea ei, comunitatea a dorit să recupereze meșteșugul prelucrării fierului, care a fost parte din practicile locului. În fiecare vineri, aici vine un meșter fierar, care își dă frâu liber imaginației, creând mici obiecte ce pot fi luate ca suvenir.
Peste drum de fierărie, doi bătrâni pe o bancă mă îndeamnă să vin să stau lângă ei. Mă așez și începem să povestim de ale vieții. Un timp tihnit. Ei nu se mai grăbesc nicăieri, dar eu da, căci rămân în urma grupului care a pornit către Casa din Șona, un exemplu de cum o casa veche poate fi restaurată și transformată în unitate de cazare, păstrând în același timp specificul caselor de demult. Gazdele ne povestesc despre procesul de restaurare, care a fost exclusiv realizarea lor, fără ajutor din partea unor specialiști restauratori. Acum se bucură să primească turiști, pe care îi așteaptă cu produse și povești ale locului.
La sfârșitul turului prin Șona am căpătat toți un apetit extraordinar pentru creație și autenticitate. Povestea care se scrie acum la Șona ne-a inspirat. Frumosul își are locul lui și în România.
Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:
Articolul a fost scris de Raluca Sibian ca urmare a vizitei la Șona, organizată de MKBT – Make Better, organizație ce își propune valorificarea patrimoniului urban construit. Conceptul de regenerare urbană cu care lucrează echipa de la MKBT se referă la procesul ghidat care urmărește să inverseze declinul economic, social și fizic al locurilor care se confruntă degradarea spaţiului construit, competivitate economică slabă și calitate a vieții redusă, adică exact procesul de renaștere pe care îl parcurge acum, cu succes, satul Șona.
Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
DISTRIBUIE
Descoperă Eco-România
Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.