1. Ce teritoriu include destinația și ce are specific?
Situată în vestul României, Pădurea Craiului este parte a Munților Apuseni și se întinde între Valea Crișului Repede și Țara Beiușului.
Relieful din Pădurea Craiului este unul specific reliefului carstic, peșteri, văi înguste, chei și defileuri. Acest relief specific face din Pădurea Craiului o zonă specială, una în care se pot explora două lumi, una la suprafață și un întreg univers în subteran.
Spectaculosul defileu al Crișului Repede, cea mai lungă peșteră din România (Peștera Vântului), cea mai veche peșteră amenajată din România (Peștera Vadu Crișului), singura peșteră amenajată unde se pot admira cristalele de calcit (Peștera cu cristale din Mina Farcu), prima rețea de peșteri turistice (4 peșteri amenajate) și de peșteri speoturistice (9 peșteri echipate pentru speoturism) din România, și multe altele fac din această destinație o zonă a superlativelor.
Este o destinaţie uşor accesibilă, aflându-se la distanțe relativ mici față de aeroporturile din Oradea, Cluj-Napoca şi Debreţin (Ungaria). Din aceste oraşe, drumurile europene E60 și E79 îi duc pe turiști tocmai la marginea Pădurii Craiului. Zonele turistice din interiorul destinației sunt accesibile printr-o rețea de drumuri județene. Magistrala feroviară Oradea – Bucureşti atinge limita nordică a Pădurii Craiului, în zona Bratca – Şuncuiuş –Vadu Crişului.
Destinația de turism Pădurea Craiului se suprapune parțial peste teritoriile a două situri Natura 2000 (Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede – Valea Iadului) și peste teritoriile administrative a 9 comune, Vadu Crișului, Bratca, Șuncuiuș, Bulz, Roșia, Remetea, Căbești, Aușeu și Măgești.
2. Cine coordonează și asigură managementul destinației de ecoturism?
Coordonarea și managementul destinației de ecoturism este realizată de către echipa Centrului pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, un ONG de protecția mediului și dezvoltare locală, activ în Pădurea Craiului încă din 2001, împreună cu partenerii săi: Consiliul Județean Bihor, primăriile din zonă, operatori și pensiuni turistice.
3. Cine face parte din echipa care se ocupă de managementul destinației și ce rol are fiecare?
Echipa de management extinsă a destinației este compusă din:
- Ioana Iacobaș – management executiv, elaborare publicații și pagina de web (concept și coordonare), dezvoltare infrastructură de vizitare și interpretare (concept și coordonare), dezvoltare unei linii de produse cu tematică specific ”Descoperă Pădurea Craiului”, management financiar, scrierea și implementarea de proiecte pentru a sprijini dezvoltarea destinației;
- Diana Popa – relaționare cu producătorii și artizanii locali, managementul peșterilor turistice aflate în administrarea CAPDD Bihor (Peștera Meziad și Peștera cu Cristale din Mina Farcu);
- Tudor Rus – mentenanță și dezvoltare infrastructură de vizitare;
- Andreea Posmoșanu – comunicare și promovare online;
- Andrei Acs și Alina Pitic – experți conservarea naturii, scrierea și implementarea de proiecte pentru a sprijini dezvoltarea destinației;
- Viorel Lascu – relaționare cu UAT-urile de pe teritoriul destinației, dezvoltarea infrastructurii de vizitare și dezvoltare locală;
- Paul Iacobaș – coordonator destinația de turism Pădurea Craiului.
Toți membrii echipei au o experiență de peste 10 ani în derularea de proiecte de dezvoltare locală, turism și protecția mediului.
4. De unde provin resursele pentru dezvoltarea destinației?
Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat au oferit un generos sprijin financiar pentru dezvoltarea acestei destinații, iar Asociația de Ecoturism din România (AER) a oferit asistență tehnică și mentorat.
Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Management a Destinației Bihor, sprijină punctual o serie de activități și inițiative de dezvoltare a infrastructurii de vizitare.
În plus, o serie de companii locale sprijină activitatea curentă de management a destinației: AlpinExpe și Apuseni Experience.
Partenerii locali ai destinației (pensiuni și operatori locali) sprijină eforturile de promovare a destinației, oferind servicii turistice gratuit sau cu tarif redus în cadrul unor activități de promovare a destinației. Punctual sprijină financiar dezvoltarea unor elemente de infrastructură turistică.
CAPDD Bihor asigură o parte din resursele necesare managementului destinației Pădurea Craiului din profitul derulării unor activități economice (administrarea a două peșteri turistice, servicii de instruire, vânzarea de suveniruri).
În funcție de oportunitățile de finanțare sunt accesate granturi ce au ca scop derularea unor activități pentru atingerea obiectivelor destinației de turism.
5. Care este cea mai mare provocare pentru dezvoltarea zonei ca destinație de ecoturism?
Aderarea la o viziunea comună cu privire la viitorul destinației de turism Pădurea Craiului și la principiile ce țin de responsabilitatea socială și de mediu a tuturor membrilor parteneriatului local.
O altă provocare ține de integrarea serviciilor și produselor locale într-o serie de produse turistice care să atragă și să mențină în zonă vizitatori de calitate, care să se bucure de destinație pentru o perioadă mai lungă de timp și într-un ritm mai puțin alert.
6. De ce este Pădurea Craiului o destinație de ecoturism?
Pădurea Craiului se întinde pe teritoriul a două situri Natura 2000 și a unor rezervații naturale geologice, botanice, speologice. Acest aspect este esențial pentru definirea unei destinații de ecoturism. Pe lângă asta, experiențele turistice din destinația noastră au ca element principal natura și oportunitățile nenumărate oferite de aceasta.
După mai bine de 20 de ani de muncă și împreună cu oameni dornici să pună Pădurea Craiului pe harta turismului responsabil am devenit destinația cu cea mai diversă ofertă de experiențe în natură din România!
7. Cum se diferențiază Pădurea Craiului de alte destinații de ecoturism și alte zone turistice?
Nicăieri în România nu există atât de multe oportunități pentru experiențe de neuitat în natură, cu o infrastructură de vizitare sigură și modernă și operatori turistici gata să ajute potențialii clienți în a-și planifica vacanța.
Aici se pot face plimbări educative pe o serie de poteci tematice, drumeție pe aproape 20 de trasee marcate, majoritatea în circuit, pot fi vizitate 4 peșteri turistice (Meziad, Farcu, Vadu Crișului și Unguru Mare), sau pot fi explorate 9 peșteri speoturistice, 6 parcursuri de aventură și via ferrata, 9 trasee de alergare montană, 12 rute de mountain biking ce însumează peste 300 de km. Suplimentar, există posibilitatea de cazare în pensiuni locale, multe amenajate în case tradiționale sau în nenumăratele camping-uri și glamping-uri din destinație, mâncare tradițională și liniște omniprezentă.
8. De unde sunt vizitatorii care vin în destinație și ce fel de activități fac aceștia?
Majoritatea vizitatorilor vin din centrele urbane din apropierea destinației (Cluj Napoca, Oradea, Timișoara și Arad), pentru activități cum ar fi: vizitarea peșterilor turistice și speoturism, drumeție, rafting, via ferrata, escaladă, alergare montană, călărie, campare și relaxare la pensiune.
9. Aveți ceva planuri concrete de dezvoltare în perioada următoare?
Ne propunem ca în perioada următoare să ne concentrăm pe dezvoltarea unor experiențe turistice inovatoare care să pună în valoarea caracterul unic al zonei și să devină un model de responsabilitate socială și de mediu, pentru a face din Pădurea Craiului o zonă mai bună în care să trăiești și o zonă mai bună în care să călătorești. Te invităm să ne fii alături!
Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:
Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
DISTRIBUIE
Descoperă Eco-România
Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.