Pădurea Craiului: Călătorie în adâncul Pământului

Pădurea Craiului adăpostește unele din cele mai faimoase și frumoase peșteri din România, printre care se numără Peștera Vântului – cea mai lungă peșteră din România, peșterile Meziadului și Unguru Mare – cu ale lor istorii ce merg până în preistorie, Peștera Vadu Crișului – prima peșteră amenajată pentru turism din țara noastră sau Peștera cu cristale din Mina Farcu – singura peșteră turistică în care se pot vedea cristale de calcit.

Pe lângă acestea, existe sute de alte peșteri mai mari sau mai mici, unele uluitor de frumoase. Câteva dintre acestea pot fi explorate în ture ghidate în care îți vei testa abilitățile de speolog și  capacitatea de a face față unor situații provocatoare.

PEȘTERI AMENAJATE

În Pădurea Craiului există patru peșteri turistice amenajate și iluminate, astfel încât vizitarea lor să se realizeze în condiții de siguranță. De la copii până la seniori, toată lumea se poate bucura de descoperirea unei lumi fascinante, diferită de lumea pe care o vedem zi de zi. Odată ce vei ajunge dedesubtul Pământului, vei descoperi că fiecare peșteră este unică în felul ei. Apa, care a săpat în piatră cele mai diverse și de neimaginat peisaje, compune muzică picătură cu picătură și ne spune povești din vremuri demult apuse. Aceste peșteri sunt, cu siguranță, experiențe de bifat pentru următoarea vacanță în Munții Apuseni. Haide să explorăm unele din cele mai frumoase peșteri turistice din România!

Peștera Unguru Mare

Este o peșteră mică, dar încărcată de istorie. Datorită poziției sale și a portalului generos, Peștera Unguru Mare a fost locuită încă din epoca pietrei. S-au descoperit unelte, vase, obiecte din os și altele, semn că oamenii acelor vremuri și-au găsit adăpost aici. Însă cea mai importantă descoperire aparține epocii bronzului, anume un cimitir ce datează de la finalul acestei epoci.

Peștera este situată la marginea satului Șuncuiuș, pe malul stâng al Crișului Repede, iar pentru a ajunge la ea este nevoie să traversezi cu atenție sporită o punte suspendată deasupra râului.

Informații actualizate cu privire la tarifele și programul de vizitare.

Peștera Vadu Crișului

Peștera Vadu Crișului a fost descoperită de Czaran Gyula în anul 1903, iar în 1905 a fost amenajată și deschisă spre vizitare. La vremea respectivă a fost considerată una din cele mai frumoase peșteri din Europa datorită stalactitelor și stalagmitelor de forme și dimensiuni diverse ce pot fi observate pe toată lungimea peșterii. Râul care traversează peștera se varsă în apele Crișului Repede printr-o frumoasă cascadă.

Peștera este situată în Defileul Crișului Repede și poți ajunge la ea fie cu trenurile Regio care opresc în halta Vadu Crișului, fie urmând potecile turistice ce pornesc din satele Vadu Crișului și Șuncuiuș.

Informații actualizate cu privire la tarifele și programul de vizitare

Peștera cu cristale din Mina Farcu

Peștera este de fapt compusă dintr-o galerie de mină și o geodă, adică un gol subpământean complet izolat față de exterior. Din acest motiv aici nu vei vedea formațiunile tipice unei peșteri modetală de apă, ci cristale de calcit extrem de delicate care s-au format în condiții speciale de temperatură și presiune.

Peștera a fost descoperită accidental în anii `80 în cadrul lucrărilor de exploatare a bauxitei din Mina Farcu. De-abia în anul 2012 ea a fost deschisă pentru vizitare în urma unor amenajări de amploare, iar în scurt timp a devenit una din cele mai cunoscute atracții turistice din România. Este singurul loc din ţară accesibil oricui îşi doreşte să descopere frumuseţea atât de fragilă a cristalelor de calcit.

Peștera se află în comuna Roșia, satul Roșia, în partea de sud a Munților Pădurea Craiului.

Informații actualizate cu privire la tarifele și programul de vizitare

Peștera Meziad

Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 metri înălţime şi 10 metri lăţime), precum şi ale interiorului, diversitatea formațiunilor de peșteră, alături de coloniile mari de lilieci, captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii. În apropierea podului natural subteran, tavanul peșterii se află la 35 de metri înălțime, echivalentul unei clădiri cu 10 niveluri.

În Peştera Meziad nu doar dimensiunile sunt impresionante, ci și trecutul său. Au fost identificate oase ce au aparţinut ursului de peşteră, precum şi numeroase urme ale locuirii omului preistoric. Cea mai cunoscută relicvă antropologică este reprezentată de craniul unui tânăr care se presupune că a fost sacrificat în cadrul unei ceremonii rituale.

Peștera Meziad se află pe drumul forestier de pe Valea Meziadului, după ce treci de satul cu același nume.

Informații actualizate cu privire la tarifele și programul de vizitare

SPEOTURISM

Dacă îți plac drumețiile și senzația de libertate pe care ți-o oferă escaladarea munților, ce zici să începi să explorezi și adâncurile Pământului? Descoperirea lumii subterane a reprezentat întotdeauna o provocare pentru oameni. Îndrăznește să pășești în întunericul absolut al peșterilor și te vei simți ca următorul „Indiana Jones” al munților Apuseni. Imaginează-ți kilometri întregi de galerii subterane, formațiuni ce trec dincolo de imaginație sau care sfidează gravitația. Mai jos ai o lista cu peșterile de unde poți să începi, grupate pe trei grade diferite de dificultate: Descoperă, Experimentează și Explorează.

Nivelul Descoperă

Peşterile Doboş şi Gruieţ sunt ideale pentru toţi care vor să facă primii paşi în speologie.

Peştera Doboş este o peșteră mică, dar interesantă. Curată, frumoasă și plină de formaţiuni diverse. Peştera Doboş este ideală pentru inițierea în speoturism datorită ușurinței cu care poate fi parcursă. După un scurt târâș aflat la intrarea în peșteră, urmează o serie de săli şi galerii frumos concreţionate.

Localizare: comuna Roșia, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 200 de metri
Durata vizitei: 1 oră
Grad de dificultate: scăzut/nivel începător/inițiere

Peştera Gruieţ are o parte activă, adică situată pe cursul unui pârâu subteran, şi o parte uscată cu foarte multe formaţiuni interesante. Accesibilă chiar şi copiilor, aceasta este o altă „peşteră şcoală” din Pădurea Craiului.

Localizare: comuna Roșia, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 350 de metri
Durata vizitei: 1 oră
Grad de dificultate: scăzut/nivel începător/inițiere

Nivelul Experimentează

Dacă ideea de a păși în întuneric, de a te târî prin noroi și uneori prin apă îți face cu ochiul, atunci explorarea peșterilor Bătrânului, Gălășeni, Osoi sau Moanei este ceea ce cauți.

Peștera Bătrânului

Explorarea acestei peșteri începe cu o coborâre în rapel de opt metri și continuă cu multe surprize dintre care amintim 2 cascade, galerii suspendate, strâmtori și săli frumos concreționate. Sala Statuilor este un loc inedit, cu multe figurine modelate de vizitatori din lutul aflat pe jos şi pe care le-au lăsat acolo pentru posteritate.

Localizare: comuna Șuncuiuș, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 1.200 de metri
Durata vizitei: 3 – 4 ore
Grad de dificultate: mediu

Peșetra Gălășeni

Peştera Gălăşeni este o peșteră atât cu porțiuni străbătute de ape subterane, cât și cu sectoare uscate, motiv pentru care vei urca sau coborî utilizând tehnici specifice speologiei. Răsplata va veni atunci când vei ajunge în sălile frumos concreționate, cu formațiuni precum Căpiţa de argint şi Galeria de Cristal.

Localizare: comuna Măgești, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 2.000 de metri
Durata vizitei: 4 – 5 ore
Grad de dificultate: mediu

Peștera Osoi

Peștera Osoi are spații subterane ample, frumos împodobite cu formațiuni de peșteră ce seamănă cu niște lumânări. Datorită frumuseții ei, a fost comparată adeseori cu Peștera Urșilor. Însă pentru a te bucura de toate acestea fii pregătit de un târâș cu o lungime de câțiva zeci de metri în care vei reevalua conceptul de spațiu vital.

Localizare: comuna Șuncuiuș, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 1.300 de metri
Durata vizitei: 3 – 4 ore
Grad de dificultate: mediu 

Peștera Moanei

În Peştera Moanei apa a săpat în calcar un adevărat labirint subteran. Este o peșteră mică, dar frumoasă și provocatoare. Cele două cascade subterane sunt principalele puncte de atracție ale peșterii.

Localizare: comuna Șuncuiuș, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 350 de metri
Durata vizitei: 2 ore
Grad de dificultate: mediu

Nivelul Explorează

Fii pregătit să duci aventura la un alt nivel. Peșterile din secțiunea explorează sunt pe cât de frumoase, pe atât de provocatoare.

Peștera Ciur Ponor

Accesul în străfundurile Pământului se face în rapel, printr-o galerie activă şi, în paralel, pe lângă o superbă cascadă subterană. Spațiile interioare generoase adăpostesc săli ce au o înălțime de 100 de metri, iar superlativele nu se opresc aici.

Localizare: com. Roșia, jud. Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 5.000 de metri
Durata vizitei: 8 ore
Grad de dificultate: dificil

Peștera Hârtopul Bonchii

În adâncurile peșterii pot fi văzute nenumărate fosile de scoici şi melci. Desenele pe care acestea le-au imprimat în piatră sunt adevărate opere de artă lucrate de natură. Intrarea în peșteră se face prin coborârea unei galerii verticale de aproximativ 10 metri, iar parcurgerea implică traversarea unor porțiuni noroioase, târâșuri sau mersul piticului.

Localizare: comuna Roșia, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 6.000 de metri
Durata vizitei: 6 ore
Grad de dificultate: dificil

Peștera Vântului

Peştera Vântului este cea mai lungă din România, 42.165 de metri, iar explorările nu s-au terminat! Prima parte a ei, cea vizitabilă, este şi cea mai frumoasă. Printre altele, aici poate fi văzută Torpila, o stalactită cu o înălțime de 4,5 metri.

Localizare: comuna Șuncuiuș, județ Bihor
Lungimea traseului speoturistic: 800 de metri
Durata vizitei: 2 ore
Grad de dificultate: dificil

Vizitarea peșterilor speoturistice se face doar în prezența unui ghid specializat în conformitate cu regulamentul de vizitare al peșterii.

Informații actualizate despre vizitarea peșterilor speoturistice din Pădurea Craiului

Echipamentul standard al unui speolog cuprinde: cizme de cauciuc, combinezon şi cască dotată cu sistem de iluminat, iar pentru parcurgerea peşterilor speoturistice mai poate fi nevoie și de: ham, lonjă dublă, blocator de mână şi de piept, pedală, coborâtor, vestă de piept. Toate acestea vor fi furnizate de ghizii de speoturism.

Pentru vizitarea unei peșteri speoturistice este nevoie să iei legătura cu un operator turistic local care îți va face o ofertă de preț și îți va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare al peșterii.

Fiecare dintre peşterile speoturistice din Munţii Pădurea Craiului are câte un plan de intervenţie salvaspeo, plan care este activat în caz de accident. Echipa de intervenţie este formată din speologi bine pregătiţi, cu o vastă experienţă, buni cunoscători ai peşterilor din reţeaua dedicată speoturismului.

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:

Articol scris cu ajutorul Ioanei Iacobaș de la CAPDD Bihor, organizația care asigură managementul destinației de ecoturism Pădurea Craiului.

Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE