#fărăgunoaie: dreptul la un mediu sănătos este campania națională cu care Asociația de Ecoturism din România (AER) își propune să determine o schimbare în modul de abordare al deșeurilor, începând de la nivelul autorităților publice și până la comportamentul fiecărui cetățean.
Articolul 35 din Constituția României prevede dreptul la un mediu sănătos, iar AER consideră că acest drept constituțional nu este respectat. Odată cu sfârșitul iernii, ies la iveală mormane întregi de gunoaie la marginea orașelor și satelor, de-a lungul drumurilor și al căilor ferate, în păduri și pe malurile apelor. România își pierde din frumusețe și sănătate, fiind îngropată în pet-uri, doze și mucuri de țigară.
Datoria autorităților publice naționale și locale este de a pune în aplicare legislația națională și directivele europene. Totodată, fiecare cetățean trebuie să aibă conștiința faptului că gunoiul aruncat aiurea se va întoarce sub o formă sau alta împotriva lui și a comunității din care face parte.
Ca parte a campaniei, AER a lansat o petiție adresată Guvernului prin care se solicită garantarea respectării Articolului 35 din Constituția României. De asemenea, campania conține și un program de conștientizare la nivel național, care să stârnească interesul cetățenilor pentru a gestiona deșeurile conform legii și a pune presiune pe autorități să rezolve sincopele majore din domeniu managementului deșeurilor la nivel național și local.
Alături de AER s-a alăturat și agenția de publicitate v8, care crede în proiectele cu impact pozitiv în societate. Pentru a susține demersul AER, v8 a creat un spot digital regizat de Alex Coteț, produs cu ajutorul Bread, care aduce în prim-plan un personaj mistic: Karma. Mizând pe umor ca mediu de transmitere a informației, spotul scoate în evidență efectele negative ale aruncării gunoiului la întâmplare și subliniază nevoia de responsabilizare a fiecărui individ în parte
Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Proiectul este derulat de Asociația de Ecoturism din România în parteneriat cu Asociația Măgura Ecoturistică, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și, cu sprijin financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a generarea o mișcare civică locală în trei destinații de ecoturism, pentru soluționarea poluării cu deșeuri nedegradabile.
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
DISTRIBUIE
Descoperă Eco-România
Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.