În ultimii ani, ca urmare a diverselor iniţiative, au apărut numeroase poteci tematice în ariile naturale protejate, acestea reprezentând o modalitate inedită de descoperire a zonelor protejate.
Natura este un loc plin de mici mistere şi minuni gata să fie descoperite şi apreciate. De cele mai multe ori însă, chiar în timpul unei excursii, uităm să privim cu toate simţurile, nu suntem atenţi, ne grăbim sau nu ştim unde să ne uităm, să mirosim sau să pipăim. Potecile tematice bine gândite şi realizate vin în ajutor în astfel de situaţii. Amenajate cu grijă în ariile naturale protejate (dar nu numai), traseele tematice pot deveni instrumente valoroase de educaţie pentru mediu, lecţii în aer liber sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă inedită, în care aflăm lucruri noi.
Potecile tematice atent planificate şi realizate cu imaginaţie se pot transforma în adevărate instrumente de educaţie ecologică, într-un mod informal, lejer, în timpul unei drumeţii în natură. În prezent, există o mulţime de trasee turistice la noi în ţară, dar pentru a fi considerate poteci tematice iată care sunt, după părerea noastră, câteva principii ale unei bune interpretări a naturii:
1. Poteca tematică spune o poveste
Oamenii au fost dintotdeauna atraşi de poveşti. Indiferent de vârsta ascultătorului, dacă acestea sunt bine istorisite, vor contribui la crearea unui întreg mini-univers în mintea noastră legat de ceea ce am auzit, văzut sau experimentat. Ne dorim ca potecile tematice să spună fiecare câte o poveste, să te fascineze. Parcurgând poteca, sperăm să păşeşti într-o lume aparte, creată special pentru ca tu să percepi un colţ de Natură altfel decât înainte.
2. O potecă tematică este revelatoare
Considerăm că o simplă descriere de-a lungul unei poteci tematice nu este suficientă. Potecile tematice înfăţişează aspecte mai puţin cunoscute, interesante, inedite, vin cu ceva nou care să-ţi stârnească imaginaţia. O exclamaţie de genul „Aaaa, nu ştiam asta!” sau „Oh, nu mi-am imaginat că…” este un efect dorit din partea potecilor tematice.
3. O potecă tematică sensibilizează
Adică produce o emoţie: uimirea de a fi descoperit ceva deosebit, întristarea de a fi aflat că în trecut tu însuţi nu te-ai comportat tocmai indicat într-o situaţie descrisă, etc. Emoţiile sunt cele care contribuie, la nivel subtil, la o posibilă schimbare de atitudine. O excursie devine o experienţă doar atunci când este memorabilă.
4. O potecă tematică te provoacă la gândire
Cu alte cuvinte, te intrigă, îţi dă în mod subtil teme de reflectare. Potecile tematice nu prezintă diverse aspecte din lumea naturală ca în manuale sau tratate ştiinţifice, ci se folosesc texte, imagini şi mici artificii tehnice interactive pentru a declanşa „scântei de legătură” în mintea ta: analogii între viaţa vieţuitoarelor şi cea a omului, utilitatea şi serviciile de mediu adesea nebăgate de seamă pe care le primim gratuit de la Natură etc.
5. O potecă tematică este cât se poate de interactivă
Natura nu este o sală de clasă tipică, iar panourile informative te vor surprinde prin metode inovatoare de prezentare a informaţiei. Clapetele, buzunăraşele, mânerele, micile sculpturi, trimiterile spre următorul panou (prin întrebări, ghicitori, etc.) toate au scopul de a te ajuta să înţelegi mai uşor anumite aspecte, să relaţionezi informaţia cu elemente deja cunoscute, să devii mai curios şi mai dornic de cunoaştere. Multe dintre ele te provoacă să-ţi implici cât mai multe simţuri în descoperirea informaţiilor.
AER are o lungă experienţă în dezvoltarea infrastructurii de interpretare în diverse arii naturale protejate și destinaţii de ecoturism din România. De-a lungul timpului, AER a realizat poteci tematice sau alte elemente ale infrastructurii de interpretare în: Parcul Naţional Retezat, Parcul Naţional Munţii Măcinului, Delta Dunării, Parcul Naţional Defileul Jiului, Situl Natura 2000 Postăvaru, Parcul Naţional Călimani și Țara Dornelor.
Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:
Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
DISTRIBUIE
Descoperă Eco-România
Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.