Primii pași pentru a deveni un eco-erou

Marile realizări încep cu o idee și continuă cu pași mici, dar siguri! Așa credem noi că ar trebui să se întâmple și când vine vorba de asumarea unui stil de viață cu impact redus asupra mediului și asupra resurselor finite ale planetei. 

Am realizat o listă cu 10 pași mici pe care fiecare dintre noi putem să îi facem pentru a deveni eco-eroi. Tu câți pași ai făcut deja?

1. Aruncă gunoiul doar în spațiile special amenajate

Poate că cel mai simplu lucru pe care putem să îl facem este să aruncăm gunoiul la coșul de gunoi. Locul deșeurilor nu este nici în natură, nici pe marginea drumurilor sau în parcări, ci în coșul de gunoi, fie el unul dedicat gunoiului menajer sau unul special pentru deșeurile reciclabile. Poți afla mai multe despre efectele deșeurilor pe care nu le gestionăm „sănătos” din articolul Cum ne pot afecta deșeurile pe care le lăsăm aruncate în natura?

2. Colectează selectiv deșeurile (menajer, plastic, hârtie, sticlă, metal)

Știai că din 10 peturi reciclate se poate confecționa un tricou?[1] Acum că sigur ai aflat, nu ți se pare că ar fi păcat să aruncăm la groapa de gunoi materiale pe care le putem refolosi? Resursele planetei sunt limitate, astfel încât trebuie să fim foarte responsabili în gestionarea lor. Atunci când faci colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să te asiguri că ele sunt curate. Nu-ți face griji dacă sesizezi că deșeurile pe care tu te-ai străduit să le pui separat ajung în aceeași mașina de gunoi. Există mașini care au compartimente diferite pentru fracția umedă (gunoiul menajer) și fracția uscată (deșeurile reciclabile), iar deșeurile reciclabile sunt duse la o stație de sortare unde angajații fac o treabă mai bună decât mulți dintre noi.

3. Informează-te cu privirea la locurile de colectare și respectă programul de colectare

După cum e vorba „Câte bordeie, atâtea obiceie”, așa se întâmplă și cu gospodărirea deșeurilor. Fiecare unitate administrativ teritorială are propriile reguli în ceea ce privește gestionarea gunoiului, fie că este vorba de programul de colectare, fracțiile în care se adună sau modalitatea în care se face ridicarea gunoiului. E important ca fiecare dintre noi să cunoască și să respecte condițiile de colectare din zona lui astfel încât să se asigure că nu rămâne cu gunoiul necolectat până când acesta devine o povară. Mai mult decât atât, ar trebui să cunoaștem locurile unde se colectează și alte deșeuri dăunătoare precum: uleiul ars, becurile, bateriile, electronicele și electrocasnicele, deșeurile din construcții sau medicamentele ieșite din termen. Tu cunoști puncte de colectare pentru deșeurile astea în zona ta?

4. Redu gunoiul care ajunge la tomberon făcând compost din resturile vegetale sau dând mâncarea la animale.

Știm că activitatea asta pare puțin SF dacă locuiești la bloc, dar te provocăm totuși să încerci. Zațul de cafea, cojile de ou sau plantele care rămân de la infuzia ceaiului pot fi foarte bine încorporate ghivecelor tale de flori sau straturilor cu plante din balcon, fiind îngrășăminte naturale. Un alt pont este să împarți mâncarea cu animalul tău de companie, atâta timp cât verifici în prealabil ca ceea ce vrei să împarți cu el să nu îi fie dăunător. 

Dacă locuiești la casă, și mai ales în mediul rural, lucrurile devin mult mai simple. Animăluțele din ogradă vor fi extrem de încântate să te ajute să consumi din surplusul tău de mâncare, iar compostul ar trebui să fie mult mai ușor de realizat prin prisma locului de depozitare, și un real folos pentru culturile din grădină sau straturile de flori.

5. Nu arde gunoiul.

Pare o modalitate foarte facilă de a scăpa de gunoiul nedorit, dar fumul degajat de arderea gunoaielor de orice fel este și el foarte toxic. Dacă colectezi selectiv gunoaiele și faci și compost, s-ar putea să nici nu mai rămână prea multe altele de aruncat. Gândește-te care sunt cele mai bune alternative pentru tine!

6. Colectează separat bateriile și becurile uzate și du-le în locurile de colectare 

Becurile și bateriile conținut substanțe toxice cu care ar fi recomandat să nu interacționăm. Dacă ajung în natură, aceste substanțe pot contamina solul și apa, dar dacă ajung în centrele de reciclare componentele lor pot fi refolosite. Vom lua exemplul unui bec care are în componența sa aproximativ 88% sticlă, 4% plastic, 5% metal și 0,005% mercur, componente care pot fi toate reutilizate.  Supermarketurile și benzinăriile sunt locuri unde, de obicei, se colectează astfel de deșeuri.

7. Predă electrocasnicele la centrele de colectare.

Partea bună în ceea ce privește electrocasnicele vechi este că multe dintre ele pot fi predate atunci când vrei să le înlocuiești cu unele noi, chiar beneficiind de un voucher de reduceri. S-ar putea ca inclusiv în localitatea ta să se organizeze la anumite intervale de timp acțiuni de colectare pentru astfel de deșeuri, când colectorii sunt dispuși să vină până acasă la tine pentru a ridica electricele și electrocasnicele ieșite din uz.

8. Fii întotdeauna pregătit cu o sacoșă de acasă pentru când mergi la cumpărături.

 Știm că ai deja acasă o pungă cu pungi, însă noi credem că trebuie să rămână de domeniul trecutului colecționarea lor. Încearcă să ai la tine câte o pungă ori de câte ori crezi că ar fi posibil să te oprești la cumpărături. Odată ce pungile de plastic nu mai pot fi folosite, înlocuiește-le cu sacoșe din material textil, mult mai rezistente. Nu doar că poți să îți accesorizezi ținuta cu o sacoșă interesantă, dar vei reduce și consumul inutil de plastic.

9. Donează hainele pe care nu le mai folosești.

Este normal ca la un anumit moment dat să ne plictisim de unele dintre articolele noastre vestimentare și să dorim să le înlocuim cu unele noi. Partea bună este că, dacă am avut grijă de hainele noastre, ele pot fi purtate și de alte persoane pentru care vor fi o noutate. Devine din ce în ce mai la modă trocul cu haine. Poți organiza o astfel de activitate cu prietenii tăi, colegii de muncă sau chiar sub forma unui eveniment public. 

10. Evită să folosești ambalajele de unică folosință și refolosește recipientele de sticlă.

Este destul de trist dacă ne gândim că folosim obiectele de unică folosință pentru câteva minute, dar ele se degradează în sute de ani. Alternativele la obiectele de unică folosință sunt nenumărate și deși pot fi mai scumpe, prin refolosire efortul financiar va fi semnificativ redus. Magazinele de tip Zero Waste promovează refolosirea recipientelor. Acest tip de magazine și-au făcut apariția timid și la noi în țară. Am enumerat câteva dintre ele în articolul Efectele consumului de … plastic.

Completează și tu quiz-ul nostru și află ce fel de eco-erou ești!

Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE