Descoperă 4 poteci tematice de neratat în Țara Dornelor!

Când ai studiat ultima oară o gâză de aproape cu maximă curiozitate?! Când ți-ai lăsat gândurile să se piardă într-un ocean verde de mușchi?! Și de câte ori ți-ai dat voie să simți natura cu ajutorul tuturor stimulilor de care dispui?! Nu-i timpul pierdut! Există destinații de ecoturism, ca Țara Dornelor, unde potecile tematice joacă un rol esențial în crearea de experiențe inedite de vizitare. Te invităm să le cunoști și să le descoperi într-o călătorie pe îndelete în lumea tăcută și ascunsă a tinovurilor, în parcuri naționale și rezervații naturale de o frumusețe aparte și chiar în satele de la poalele munților.

Pentru început, ce este o potecă tematică?

Este un traseu amenajat care spune o poveste ce abordează diverse aspecte ce țin de natură sau de cultura locală, dar care sunt prezentate într-un mod captivant și accesibil, chiar dacă subiectele abordate sunt științifice. Planificate și realizate cu imaginație de către specialiști, acestea pot fi adevărate instrumente de educație într-un mod informal, lejer, în timpul unei drumeţii în natură. Toate acestea stau la baza creării unei experiențe de vizitare aparte, menită să stârnească curiozitatea, admirația, intriga, uimirea celui care o trăiește. Și, prin asta, să transmită valori esențiale care să ne determine la un comportament responsabil față de natură și să ne facă să înțelegem mai bine cultura locală. 

Ești pregătit? Descoperă eco-destinația Țara Dornelor prin intermediul celor patru poteci tematice amenajate în arii naturale protejate care transformă o drumeție obișnuită într-o lecție de cunoaștere în aer liber.

1. Poteca tematică 12 Apostoli

Poate fi cea mai complexă dintre experiențe pentru că poteca tematică se află de-a lungul unui traseu de drumeție montană care-ți pune sângele în mișcare. Traseul te ghidează până la Rezervația Geologică 12 Apostoli din Parcul Național Călimani, cale de 12 kilometri, pe care îi poți parcurge în aproximativ șase ore sau mai puțin, în funcție de condiția fizică. Și, da, merită! Poteca tematică 12 Apostoli, care urcă din satul Gura Haitii până în inima ariei protejate, la peste 1600 de metri, are să-ți facă dezvăluiri despre succesiunea pădurii, peisajul cultural tradiţional specific zonei, trecutul zbuciumat al acestor locuri pe când erau înecate de râuri de lavă. Dacă ești ceva mai curios, poteca îți poate indica chiar urme proaspete de cerb, lup sau chiar de cocoş de munte. Finalul potecii poate fi, de fapt, începutul unei noi descoperiri legate de formarea stâncilor celor 12 Apostoli, care au generat de-a lungul vremurilor numeroase dispute şi legende. Așa s-au ales și cu nume legendare și mitologice precum: Moșul, Gușterul, Mucenicul, Mareșalul, Cezar, Nefertiti… 

Bonus: Ghizii locali sunt gata să te însoțească la drum. Accesează-le oferta

Detalii potecă:

Localizare: traseul tematic 12 Apostoli pornește din stația de autobuz din satul Gura Haitii, comuna Șaru Dornei, județul Suceava. De aici vei găsi săgeți indicatoare până în punctul de pornire al potecii.
Lungime: 12 km
Dificultate: mediu
Tip traseu: liniar
Durata de parcurgere: aproximativ 6 ore (4 ore până la 12 Apostoli, două ore retur)
Limbi: panourile sunt disponibile în limbile română și engleză
Starea traseului: bună
Reguli de vizitare:
✔️ în parcurgerea potecii tematice se va urmări traseul marcat cu punct albastru;
✔️ nu se aruncă gunoaie;
✔️ se recomandă echipament de drumeție montană, gustări și apă pentru hidratare.

Dacă vrei să afli mai multe despre interpretarea naturii și procesul de realizare a unei poteci tematice, consultă ghidul Interpretarea naturii în ariile protejate – editia II

2. Poteca tematică „Lumea Tinovului sub lupă”

În locul unde zgomotele par înghițite de covorul gros de mușchi verde care adăpostește milenii de materie moartă așezată în straturi, ai prilejul să observi o altfel de lume. Una discretă și surprinzătoare, în care arbori seculari își duc lupta cu timpul fără să-și trădeze vârsta. Asta face ca întreg peisajul tinovului să fie miniatural, necesitând atenția sporită a celui care pătrunde în tainele lui. Prin lentila curiosului, pe parcursul potecii, ești invitat să descoperi plante relict glaciar, iubitoare de apă, cum este curechiul de munte, dar și plante perene, cum este bumbăcărița. Aceasta este spectaculoasă în perioada de înflorire, aprilie-iunie, când o multitudine de smocuri albe, cu aspect pufos, oferă contrastul perfect unei lumi dominate de mușuroaie de mușchi, rotunde și verzi, care rețin apa la suprafața solului, favorizând apariția unor astfel de plante. Afinul, merișorul și răchițelele își fac și ele simțită prezența, odată cu perioada de înflorire, mai-iunie. 

Bonus: Dacă vrei ca experiența să fie completă, consultă oferta pusă la dispoziție de asociația locală de ecoturism, prin agenția Eco-Tour Țara Dornelor, în colaborare cu ghizii și rangerii Parcului Național Călimani. Poți face o rezervare direct aici!

Detalii potecă:

Localizare: Poteca tematică Lumea Tinovului sub Lupă este situată în Rezervația Naturală Tinovul Șaru Dornei, județul Suceava, în imediata apropiere a Centrului de vizitare al Parcului Național Călimani. Punct de pornire: parcarea Centrului de vizitare al Parcului Național Călimani.
Lungime: 1,5 km
Dificultate: Ușor
Tip traseu: parțial liniar, parțial circular
Durata de parcurgere: cel mult o oră
Starea traseului: bună
Limbi: panourile sunt disponibile în limbile română și engleză
Reguli de vizitare:
✔️ plimbarea se face doar pe podețul din lemn amenajat ca o potecă;
✔️ se păstrează liniștea;
✔️ nu se aruncă gunoaie;
✔️ se recomandă încălțăminte adecvată, rezistentă la umiditate și antiderapantă.

3. Potecă tematică Tinovul Mare 

Aflată în cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din România, poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei își croiește drum prin pădure, printre pini, mușchi, ferigă și tufe de merișoare. Încă din debutul traseului tematic, amenajat de-a lungul unui podeț din lemn cu o lungime de 990 m, iei contact cu informații legate de specificul unui tinov. Ce este, cum se formează și de ce e important în ecosistemul natural. Despre fauna și flora specifică acestui loc mlăștinos, afli prin panourile de interpretare dispuse, din loc în loc, de-a lungul potecii. Ce-ar fi să descoperi chiar tu această oază de aer curat, devenită tot mai mult un refugiu pentru recreere activă și, da, cadre perfecte pentru un story-post pe Instagram?! 

Bonus: chiar la intrarea pe podețul din lemn, undeva în zare, în spatele primului panou de informare, imaginația îți va fi pusă la încercare de rădăcina unui copac doborât de vreme ce a luat forma unui elefant în toată regula!

Detalii potecă: 

Localizare: Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național, situată în județul Suceava, pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Stampei, în imediata apropiere a drumului european E58. Poteca tematică se află pe drumul forestier Poiana Stampei – Dornişoara și este marcată cu săgeți indicatoare.
Lungime: 2 km dus-întors
Dificultate: Ușor
Tip traseu: liniar
Durata de parcurgere: aproximativ 1,5 ore
Starea traseului: foarte bună (podețul din lemn a fost refăcut în vara anului 2020)
Limbi: panourile sunt disponibile doar în limba română
Reguli de vizitare:
✔️ plimbarea se face doar pe podețul din lemn amenajat ca o potecă;
✔️ se păstrează liniștea;
✔️ nu se aruncă gunoaie;
✔️ se recomandă încălțăminte adecvată, rezistentă la umiditate și antiderapantă.

4. Cariera de sulf a Călimanilor

Traseul tematic se află în Parcul Național Călimani și te întâmpină nu doar cu o imagine surprinzătoare a Negoiului Românesc, ci și cu o poveste despre cum acest loc a fost exploatat, în timpul regimului comunist, pentru a extrage sulf. În acele vremuri aproape 8000 de angajați lucrau în schimburi în cadrul minei de suprafață, care măsoară un diametru de peste un kilometru. Condițiile de muncă erau vitrege, tehnologiile utilizate depășite, dificultățile tehnice numeroase. Prin urmare, activitatea de exploatare s-a dovedit nerentabilă. Interesanta istorie a coloniei construită aici, în inima muntelui, își deapănă filele de-a lungul panourilor de interpretare turistică într-o încercare de a marca efectele intervenției umane asupra naturii. Dar și forța acesteia de a se regenera. Află-i povestea!

Detalii potecă: 

Localizare: Poteca tematică de la Cariera de sulf din Călimani se află în aria protejată Parcul Național Călimani. Accesul se poate face cu mașina, prin DJ174 spre satul Gura Haitii și apoi spre Parcul Național Călimani, urmând panourile de orientare.  Punct de pornire: parcarea de la fosta carieră de sulf.
Lungime: 1 km
Dificultate: Mediu
Tip traseu: Tematic
Durata de parcurgere: 30 minute
Starea traseului: stare bună
Limbi: panourile interpretative sunt disponibile în limbile română și engleză
Reguli de vizitare:
✔️ accesul cu mașina este permis doar până la parcarea amenajată la fosta carieră de sulf;
✔️ accesul în Parcul Național Călimani se face după achitarea taxei de vizitare la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din Șaru Dornei sau la punctul de informare amenajat de administrația PNC la intrarea în parc. Informații despre tarifele de acces și regulile care trebuie respectate, aici!

Ce rămâne de făcut?

Să-ți programezi o vacanță în eco-destinația Țara Dornelor și să explorezi alături de familie sau grupul de prieteni potecile tematice prezentate. La fața locului, vei fi plăcut surprins de ospitalitatea oamenilor, dar și de ingeniozitatea cu care încep să dezvolte noi trasee tematice menite să pună în valoare resursele locale. 

Iată și câteva poteci tematice realizate de elevii de la școlile din zonă în cadrul programelor Green Impact și Spații Verzi:

  • Potecă tematică educativă – Povestea lemnului, situată lângă Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei, îți prezintă informații despre formarea unei păduri și despre specii de arbori precum pinul, molidul, plopul. Poți apela la un ghid sau poți accesa informațiile scanând codurile QR aflate pe panourile de pe potecă. Poți cere detalii aici
  • Hai-Hui pe tărâmul Izvoarelor, în comuna Panaci, reprezintă un motiv de explorare a zonei, unde elevii și comunitatea locală au valorificat 17 izvoare cu apă vie, perfecte pentru răcorit și testat diferite gusturi: apă acră, borcut, apă dulce. La asta, adaugă aflarea poveștii lui Panac, ciobanul care a dat numele comunei, și te vei declara încântat. Poți cere detalii aici
  • Piatra Stănoaiei – legendă locală din Dorna Arini, care îți este dezvăluită pe malul Bistriței Aurii, acolo unde ritmul vieții curge lin și îți încântă simțurile. Poți cere detalii aici
  • Mesteacănul pitic de la Coșna, care vine tocmai din era glaciară, și izvoarele de borcut din Tinovul de la Românești sunt obiective naturale aparte, musai de aflat în zonă. Poți cere detalii aici.

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:

Articol scris de Monica David de la Asociația de Ecoturism Țara Dornelor.

Fotografii: Călin Gabor, Mihai Moiceanu, Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, Horațiu Popa, Bogdan Papuc

Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE