Educația pentru natură, moft sau urgență?

Trăim timpuri în care suntem tot mai separați de natură, tot mai departe de a înțelege beneficiile reale pe care ni le aduc ecosistemele naturale. Oamenii experimentează sau petrec tot mai puțin timp în natură, în timp ce dezvoltarea durabilă este abordată, în mare măsură, doar la nivel de concept sau de misiune, și o vedem ca pe ceva la care vom ajunge doar în viitor. Tinerii stau tot mai mult conectați la dispozitive electronice, iar abilitățile ce țin de empatie și conectare la lumea vie care ne înconjoară sunt din ce în ce mai deficitare. 

În același timp, proiecte tot mai mari de conservare a naturii sunt implementate. Comunitățile locale sunt cele care trebuie să înțeleagă de ce aceste măsuri active de conservare sunt aplicate de foarte multe ori pe terenul sau proprietatea lor, cu implicații efective în modul de a gospodări o resursă naturală, fie el ecosistem de pădure, pajiște, sau ecosistem acvatic. În paralel cu acestea, sau poate chiar mai repede, după cum am observat în ultimii ani, efectele modelului de dezvoltare a societății umane asupra naturii se simt tot mai pregnant: schimbările climatice, dispariția unor specii, periclitarea accesului la resurse de bază în diferite locuri de pe Pământ. 

Acesta este contextul în care s-a înființat Schubz Centrul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă. Centrul este inițiativa Asociaţiei Mioritics, organizaţie non-guvernamentală fondată în anul 2004 care are ca misiune, protejarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, dezvoltarea ecoturismului şi turismului cultural din România. 

Ne-am dorit, prin acest centru, să ne concentrăm pe educația pentru natură, educație primordială atât pentru publicul de la orașe, dar mai ales pentru cei care trăiesc în mediul rural și în comunitățile din interiorul ariilor naturale protejate. 

De la înființare, în anul 2015, până în prezent, am avut activități educative pentru un număr de peste 30.000 elevi și programe de educație pentru natură pentru peste 400 de adulți, profesori, educatori, facilitatori de programe pentru copii și tineri.

SCHUBZ aduce în România metode de educaţie interactive şi experienţiale, dezvoltate şi testate în Germania şi în alte ţări, în care contactul copiilor cu natura este o parte esenţială a educaţiei la orice vârstă.

În cadrul programelor dezvoltate aici, copiii, tinerii de diferite vârste şi familiile lor experimentează şi înţeleg natura ca bază a vieţii lor. Astfel, ei descoperă ce înseamnă un mod de viaţă sustenabil şi cum pot acţiona pentru a-l transpune în societate. Pe acest drum pornim de la moştenirea culturală care a legat comunităţile tradiţionale de natură şi de resursele acesteia şi continuăm adăugând deschidere, curiozitate, colaborare şi spirit de responsabilitate.

Colaborăm cu şcoli, familii, universităţi şi organizaţii neguvernamentale din România şi din străinătate, cu care împărtăşim informaţii şi experienţe din domeniul educaţiei pentru dezvoltare durabilă.

Lucrăm în echipe interdisciplinare, cu specialiști și educatori pentru natură angajați permanent precum și cu diferiți colaboratori. Temele principale pe care le abordăm sunt legate de pădure, apă, energie, carnivore mari, grădinărit și explorarea plantelor, responsabilitatea față de mediu. Pentru a putea să ajungem la un grup cât mai mare de tineri avem atât ateliere clasice de aproximativ 2 ore, cât și activități de tip excursie sau cluburi. În acești ani, am testat facilitarea unui club despre viața sălbatică, dar și cluburi de teatru, pictură, muzică, chiar și robotică. Astfel, am folosit mai multe căi, mai multe forme de exprimare pentru a explora teme ce țin de biodiversitate sau natură, de beneficiile pe care le aduc oamenilor, dar și de amenințările la care acestea sunt supuse. Considerăm că atât observarea și cunoașterea științifică cât și arta pot ajuta la transmiterea mesajelor și pot susține implicarea tinerilor în problemele de astăzi și găsirea de soluții pe baza unor decizii luate în cunoștință de cauză.

De fapt, aceasta este educația pentru dezvoltare durabilă (EDD). UNESCO i-a dedicat chiar o Conferință Internațională în anul 2021. Cu această ocazie au fost exprimate clar sensul și dimensiunile la care ar trebui să lucrăm în cadrul acestei abordări. 

Educația pentru Dezvoltare Durabilă oferă cursanților de toate vârstele cunoștințele, abilitățile, valorile pentru a aborda provocările globale interconectate, inclusiv schimbările climatice, pierderea biodiversității, utilizarea ne-sustenabilă a resurselor și inegalitatea socială. În același timp, ea dă putere participanților să ia decizii informate și să ia măsuri individuale și colective pentru a schimba societatea și a avea grijă de planetă. EDD este un proces de învățare pe tot parcursul vieții și o parte integrantă a educației de calitate. Ea îmbunătățește dimensiunile cognitive, socio-emoționale și comportamentale ale învățării și cuprinde conținutul și rezultatele învățării, pedagogia și mediul de învățare în sine.

La Centrul SCHUBZ lucrăm mai întâi în Râșnov și pentru comunitatea de aici, astfel încât aceasta să crească, să integreze principiile dezvoltării durabile și să sprijine copiii în a deveni cetățeni activi implicați în viața cetății. Apoi avem și proiecte care depășesc granița comunității râșnovene, în Brașov, județul Sibiu, Vâlcea, Bacău, Argeș, Mureș, Neamț și, în anii următor, vom participa la un proiect în care vom dezvolta pachete de educație formală și non-formală pentru natură, în destinațiile ecoturistice din România. 

Echipa 

Mihai Dragomir – președinte Asociația Mioritics –  forța creatoare din spatele Asociației Mioritics, contribuie la promovarea, organizarea și deschiderea către lume a patrimoniului natural şi cultural, precum şi a tezaurului de înțelepciune din sudul Transilvaniei. El este inspirat de natură şi este fascinat de modul în care istoria și amintirile comunităților modelează viața din zilele noastre.

Florentina Florescu – specialist dezvoltare durabilă – ecolog cu master în Dezvoltare Durabilă, cu o experienţă vastă în elaborarea şi implementarea proiectelor de conservare a naturii împreună cu comunităţile locale din sudul Transilvaniei. Iubeşte să transmită înţelepciunea naturii către copii şi să îi facă pe aceştia să descopere ştiinţa şi miracolele vieţii.

Luminița Tănasie – şi-a făcut studiile în comunicare socială şi relaţii publice. Cu experiență de lucru ca și comunicator în campanii publice şi proiecte de conservare a naturii, în ultimii 7 ani crează poveste și activități de educație pentru dezvoltare durabilă, activități care sunt atât pentru mintea, dar mai ales și pentru sufletul celor care participă la experiențele Schubz. Este motivată de deschiderea tinerilor şi copiilor către natură şi îi place să îi susţină pentru a menţine conectarea cu valorile lor de suflet în viaţa de zi cu zi.

Ioana Vașoti – specialist știința mediului – este licențiată în Știința Mediului și absolventă de Liceu Pedagogic. S-a alăturat echipei Schubz urmându-și pasiunea pentru natură, bucuria de a lucra cu copiii și dorința de a împărtăși din experiențele și cunoștințele acumulate de-a lungul timpului în domenii diverse: de la grădinărit și meșteșuguri tradiționale, până la muzică și științe ale naturii.

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:

Acest articol a fost inițial scris de Florentina Florescu de la Schubz Centrul de Educație pentru Dezvoltare Durabilă pentru Revista Biosferis, de unde a fost preluat și adaptat.

Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE