© Ana Moiceanu

Ce să faci în Băile Tușnad și Împrejurimile

Destinație ideală pentru întinerirea trupului și sufletului, Băile Tușnad și Împrejurimile este „scăldată” de ape minerale cu puteri tămăduitoare. Dar pentru că știm că nu ăsta este motivul principal pentru care ai decis să faci o vizită în această zonă, ți-am pregătit mai jos o listă de activități pe care poți să le faci cât timp ești în destinație.

Pentru toate activitățile recomandate vei găsi ghizi specializați, echipament de închiriat și trasee amenajate. Iar atunci când vei simți nevoia de o pauză, bucură-te de delicioasele bucate secuiești la unul din restaurantele din Băile Tușnad sau vizitează obiectivele turistice din destinație.

Drumeție

Aici vei găsi numeroase trasee de drumeție care fac legătura între principalele atracții turistice din destinație: Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș, Piatra Șoimilor, Balvanyos, Peștera Puturosu, Peștera Ucigașă, Cetatea Piatra Șoimilor, Vârful Cetății și altele. Deși în general sunt scurte, traseele pot fi uneori solicitante din cauza diferențelor de nivel care pot ajunge și la 500 de metri. Marcajele sunt în stare bună și nu ar trebui să-ți pună probleme de orientare. Pentru o experiență fără peripeții îți sugerăm să folosești harta destinației sau una din aplicațiile ce conțin trasee de drumeție în această zonă.

E drept că aici urșii se simt la ei acasă, dar e bine să știi că lor le este la fel de multă frică de oameni, pe cât îți este ție de ei. Ca să fii în siguranță nu trebuie decât să-ți faci prezența cunoscută vorbind normal cu colegii de drumeție.

Cicloturism

Băile Tușnad și Împrejurimile nu este o destinația cunoscută pentru mountain biking și cicloturism, dar pentru iubitorii acestor sporturi va fi cu siguranță o surpriză inedită. Au fost identificate mai multe trasee, în special prin sate, care fac legătură între variatele atracții culturale. În destinație există și un centrul de închiriere de biciclete, iar la cerere un ghid vă va arăta cele mai interesante trasee.

Rafting și caiac

Dacă nu ai practicat până acum acest sport, atunci să știi că sectorul Oltului din Băile Tușnad este excelent pentru începători! Această porțiune, care începe în comuna Tușnad, parcurge defileul râului din dreptul stațiunii și se termină în lacul de acumulare de la Bixad, este cu apă mai lină și nu pune probleme tehnice. Tot ce trebuie să faci este să asculți instrucțiunile ghidului și ai șanse mari să scapi neudat din această aventură.

PENSIUNI RECOMANDATE:

Nu am găsit niciun rezultat.

Observare de faună

În destinație au fost amenajate în ultimii ani două observatoare de urși de către un celebru fotograf maghiar de animale sălbatice pe plan internațional, Máté Bence. Amplasate în apropierea Băilor Tușnad și a Lacului Sfânta Ana, modul de construcție al acestora îți va permite să vezi urșii mult mai de aproape decât ai putea face asta în mod normal. Observarea se face înainte de apus, iar tu nu trebuie decât să te îmbraci confortabil, în culori neutre, și să nu folosești parfumuri sau deodorante. Odată ajuns în observator liniștea trebuie să fie deplină, altfel urșii nu vor avea încredere să se apropie. Mai multe detalii pe website-ul organizatorului.

Pe lângă urși, în zonă mai poți vedea și castori, care nu de mult s-au întors pe râul Olt. În această zonă ei prosperă, aici fiind observată cea mai mare vizuină de castor din România. Ghizi bine pregătiți te vor conduce în zona lacului de baraj creat de castori, iar cu puțin noroc vei și vedea faimosul rozător.

Activități de iarnă

Mica pârtie amenajată la ieșirea din stațiune spre Miercurea-Ciuc este ideală pentru începători. Aici vei găsi și echipament de închiriat, iar pârtia are nocturnă, instalație de zăpadă artificială și transport pe cablu. Dacă ești mai aventuros și cu ceva experiență, atunci activitatea de schi de tură îți va crește cu siguranță nivelul de adrenalină.

În caz că nu te simți confortabil pe schiuri dar vrei totuși să faci mișcare în condiții de iarnă, ai la dispoziție rachete de zăpadă care pot fi închiriate pentru drumeții. Dacă vrei doar să te bucuri de peisajele ornate cu alb imaculat, poți să te bucuri de o plimbare cu sania trasă de cai.

Relaxare la Wellness Tușnad

Finalul ideal al unei zile în mișcare este o vizită la centrul wellness din centrul stațiunii. Acesta include un bazin pentru copii, jacuzzi, bazin de înot, bazin cu apă termală, bazin cu apă caldă cu elemente de hidromasaj, saună finlandeză, cabină cu aburi, infrasaună, spațiu de odihnă, solar, salon de masaj, bar și bufet.

Adrenalină la maxim

Sunt tot felul de echipamente care mai de care mai neobișnuite: Downhill Roller | Mountain Skyver | Mountain Cart | Stand up paddling (SUP). Dacă îți place adrenalina sau pur și simplu vrei să încerci chestii noi și să te bucuri de senzații tari, atunci trebuie să încerci toate aceste opțiuni. La final, un pic de SUP merge de minune cu o baie.

Călărie (avansați și începători)

Un club ecvestru recent înființat prin fonduri europene îți poate oferi programe de călărie personalizate. Chiar și dacă nu ai mai urcat în șaua calului până acum sau dacă nu stăpânești foarte bine diversele tehnici, instructorii clubului te vor ajuta să deprinzi tehnicile de bază sau chiar să devii un as în această activitate. Dacă știi deja să călărești, atunci ai posibilitatea de a face trasee ghidate între satele secuiești din depresiunea Ciucului.

Plimbare cu căruța

Dacă totuși îți plac caii dar încă nu ai încredere să te urci în șa, atunci ai și opțiunea unei plimbări cu căruța. Este o activitate mai rustică, dar nu mai puțin frumoasă, programul vine la pachet cu un picnic în natură și pălincă din partea gazdelor, așa că nu ai de ce să refuzi o astfel de activitate.

O vizită la una din băile populare tradiționale

Trecutul vulcanic al zonei încă poate fi observat în numeroasele semne pe care le putem vedea cu mare ușurință: izvoare minerale la tot pasul, mofete și emanații de dioxid de sulf. De multe ori apele minerale sunt asociate unor efecte binefăcătoare pentru diverse afecțiuni, astfel că nu e de mirare că localnicii și-au amenajat propriile băi pentru tratarea diverselor boli cu mult înainte de construcția și amenajarea bazelor de tratament din stațiune. Astfel, la marginea satelor vei găsi de regulă băi populare și mofete folosite de către localnici. Unele dintre ele sunt chiar acoperite, iar apa este încălzită cu lemne, rezultând un miros dulceag de fum și sulf. Vrabia, Borșaroș, Nyir și Sószék sunt tot atâtea băi tradiționale ce așteaptă să fie descoperite, iar aceasta este probabil cea mai la îndemână modalitate de a interacționa cu localnicii.

Zbor cu parapanta

Nu, nu te vom lăsa să-ți iei singur zborul cu parapanta, dar vei avea parte de o aventură ce presupune zbor în tandem cu un pilot experimentat. Este o ocazie unică de a admira de la înălțime reperele principale din zonă, cum ar fi Lacul Sfânta Ana, cursul meandrat al Oltului, frumoasele sate secuiești și masivele vulcanice emblematice ale zonei. Zborul va avea o durată aproximativă de 30-40 de minute, precedat de un scurt instructaj.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE