© Dan Dinu

7 activități recomandate familiilor în 2020

Sigur te-ai întrebat unde să mergi în această vară având în vedere că încă nu am scăpat de pandemia de COVID-19, așa că ne-am gândit să-ți dăm niște idei. Selecția include activitățile cu un grad sporit de siguranță, câte una sau două din fiecare destinație de ecoturism. Vei găsi o varietate mare de activități, de la cele puțin mai sportive, până la vizitarea unor muzee sau chiar o plimbare cu căruța prin satele secuiești de lângă Băile Tușnad. 

Trebuie să știi că cele 7 recomandări sunt situate la distanțe mari unele de altele, dar în fiecare destinație vei găsi o mare varietate de trasee, activități și atracții de care te poți bucura cât timp ești în zonă. Pentru mai multe detalii vizitează website-ul fiecărei destinații pentru mai multe detalii.

1. Vizitarea peșterilor turistice din Pădurea Craiului

Lumea subterană fascinează deopotrivă adulții și copiii, iar destinația Pădurea Craiului este zona cu cele mai multe peșteri amenajate din România! Cele 4 peșteri amenajate tocmai s-au redeschis, iar administratorii au anunțat măsuri speciale de protejare împotriva infectărilor cu noul coronavirus. Printre acestea se numără micșorarea grupurilor, purtarea măștii în interiorul peșterii, păstrarea distanței între vizitatori, posibilitatea plății cu cardul și oferirea de substanțe dezinfectante.

Peșterile turistice din Pădurea Craiului se remarcă prin câteva superlative, cum ar fi: singura peșteră cu cristale de calcit din țară ce poate fi vizitată (Peștera cu cristale din Mina Farcu), urme de locuire preistorică (Peștera Unguru Mare), sanctuar al liliecilor (Peștera Vadu Crișului) și săli și galerii de mari dimensiuni într-una din primele peșteri amenajate din România (Peștera Meziad).

2. Rafting ușor pe Crișul Repede în Pădurea Craiului

O altă activitate pentru familii cu copii recomandată în Pădurea Craiului este rafting ușor pe Crișul Repede. Cu toate că inițial te-ai putea gândi că este ceva periculos, apele Crișului Repede sunt domoale și nu prezintă sectoare periculoase. În plus, sectorul de rafting traversează un defileu spectaculos, cu sectoare înguste, pereți înalți și o cascadă foarte fotogenică.

Organizatorii pun la dispoziția bărci și caiace de diverse capacități, unele ideale pentru familii. Ei adoptat și un set de măsuri speciale, conform cărora echipamentele vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, transferul cu mașina se va face cu purtarea măștilor și vor oferi substanțe dezinfectante.

3. Vizita la Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani în Țara Dornelor

La doar 11 km de Vatra Dornei, în comuna Șaru Dornei,  se află  Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani. Acesta constă dintr-o expoziție interioară, loc de joacă cu tematică de natură și două poteci tematice dintre care una în Tinovul Șaru Dornei.

Modern și interactiv, centrul îți va oferi informații fără a te plictisi despre cel mai mare masiv vulcanic din România și va explica bogăția de izvoare minerale din Munții Călimani – semn al vulcanismului recent. Cele două poteci tematice din apropierea centrului îți vor oferi cât spațiu vrei tu pentru distanțare fizică, dar în același timp vei ajunge să înțelegi lumea turbăriilor (cunoscute aici ca tinoave) și peisajul tradițional specific Țării Dornelor. Pentru vizitarea expoziției interioare s-au luat măsuri speciale de protecție, cum ar fi instalarea dozatoarelor cu dezinfectant, purtarea măștii și păstrarea distanței fizice.

4. O experiență de explorare la Casa Vulcanilor în Țara Hațegului – Retezat

Casa Vulcanilor este un spațiu de învățare și experimentare prin joc din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului. Aici vei descoperi povestea Pământului fiind pe rând explorator, geolog și paleontolog.

Programul educațional este un mix între o plimbare pe munte și o vizită la muzeul de istorie naturală: în drum spre Casa Vulcanilor vei afla despre vulcanii preistorici și viața de pe Insula Hațeg de acum 70 de milioane de ani, studiind direct un sit geologic cu rămășițele nisipului din Marea Tethys și ale vulcanilor de pe vremea dinozaurilor. La Casa Vulcanilor vei afla povestea energiei Pământului în interiorul casei de pământ după care vom face o serie de activități practice în aer liber: experimente științifice, explorarea după fosile în lada micului paleontolog, colectarea de roci vulcanice, explorarea pădurii, orientarea cu busola și observarea păsărilor.

O dată cu redeschiderea traseului, organizatorii au luat următoarele măsuri de siguranță: programele se fac cu grupuri mici, de maxim 8 persoane care fac parte din aceeași familie; se păstrează distanța de 2 metri față de ghid; accesul în punctul de vizitare se face după dezinfectarea mâinilor; trusele de unelte sunt dezinfectate după fiecare program. Nu este nevoie de măști deoarece activitățile se desfășoară în aer liber.

5.Plimbare cu căruța și picnic în natură în Băile Tușnad și Împrejurimile

Aceasta este o activitate perfectă pentru familii, fiind o ocazie excelentă atât pentru a descoperi natura, cât și tradițiile din localitățile din jurul stațiunii Băile Tușnad. Sunt două trasee recomandate, cu pornire din Tușnadul Nou sau Lăzărești, iar ambele includ un picnic cu bucate tradiționale. De-a lungul traseului se vor vizita băi populare amenajate la marginea satelor pentru uzul localnicilor, mofete și alte atracții locale. Dezinfectarea se va face cu pălincă, deși unii susțin că ajută și la buna dispoziție. Pentru copii este indicat să se folosească doar dezinfectanți exteriori.

6. Traseu literar-istoric în Ținutul Zimbrului

Sunt nu mai puțin de 4 case memoriale pe un areal relativ restrâns și toate au aparținut unor autori cunoscuți și îndrăgiți: Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Veronica Micle și Alexandru Vlahuță. Vizitarea acestor atracții poate fi combinată și cu altele din destinație, printre care se numără numeroase mănăstiri și schituri, Cetatea Neamțului sau Centrul de vizitare al Parcului Natural Vânători Neamț.

Acestea au implementat o serie de măsuri menite a preveni răspândirea virusului: covorașe și substanțe dezinfectante, reguli de distanțare fizică, măsurarea temperaturii și altele.

7. O zi la Ferma Haiducului în Eco Maramureș

Potrivită atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, această activitate de o zi se adresează grupurilor cuprinse între 4 și maxim 10 persoane. Deoarece sunt activități care se desfășoară în natură și se adresează grupurilor de mici dimensiuni, acestea sunt sigure având în vedere contextul actual al epidemiei de coronavirus.

Excursia de o zi la Ferma Haiducului, situată într-un cadru natural mirific, la poalele Munților Gutâi, în satul Mara, face posibilă familiarizarea copiilor cu ceea ce înseamnă viața la o fermă. Aceștia pot interacționa cu animalele de aici, le pot hrăni și pot participa la activitățile din gospodărie, alături de gazde. O altă activitate care poate ți-ar părea interesantă este explorarea naturii din jurul fermei, însoțiți de proprietar, în căutarea de fructe de pădure, ciuperci și plante sălbatice.

Finalul va fi unul delicios, deoarece pot fi degustate preparate pregătite de către gazde: brânzeturi, preparate tradiționale din carne, dulcețuri din fructe de pădure.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE