14+ motive să te plimbi prin Colinele Transilvaniei 

Unii o ştiu ca zona satelor cu biserici fortificate din Transilvania, leagănul culturii săseşti din România. Alţii o ştiu ca o arie protejată Natura 2000, unde cuibăresc mii de specii de păsări ce te încântă cu triluri felurite sau ca o regiune cu terenuri agricole cu înaltă valoare naturală (High Nature Value Farms), cu biodiversitate extrem de variată, în care sunt păstrate practicile agricole tradiționale. Iar alţii ştiu că aici găseşti monumente parte a Patrimoniului UNESCO (Biertan, Saschiz, Valea Viilor sau Viscri) sau că e unul dintre locurile preferate de Prinţul Charles de Wales. Dar noi o știm cel mai bine: o zonă extrem de variată, multiculturală, cu o istorie îndelungată și o țesătură deasă de legende. Îți oferim toate ingredientele pentru a descoperi destinația și a avea o vacanță de neuitat!

1. Vei găsi stejari multiseculari, cu povești și legende

Bătrânii arbori cu vârste între 400 și 600 de ani și diametre de până la 1,8 m, te așteaptă în multe locuri, cel mai cunoscut fiind Platoul Breite, din apropierea Sighișoarei. Acesta este cel mai mare și mai bine conservat habitat de pășune împădurită cu goruni și stejari seculari din centrul și estul Europei. Aici, în mijlocul pădurii, în doar 133 de hectare, găsești 10% din plantele cunoscute la nivel național. Loc preferat de culegătorii de ciuperci (30 de specii comestibile), vara te întâmpină aici zeci de specii de fluturi jucăuși, iar atmosfera e din altă lume. În perioada de iarnă vei găsi cu siguranță urme de lup, urs brun sau pisica sălbatică. Accesul spre platou se face din Sighișoara, strada Ana Ipătescu, urmând marcajul bandă roșie.

Stejarii seculari din Colinele Transilvaniei

2. Glimeele

Intrigante şi tăcute, îţi atrag atenţia cu aspectul de movile sau ridicături de pământ, dispuse în grupuri. Le găsești în toată destinaţia, dar cele mai frumoase le poţi observa la Apold, Saschiz (în apropiere de Sighişoara) sau Movile (la 20 de km de Agnita). Se disting prin biodiversitatea floristică, fiind o atracţie pentru geomorfologi şi subiect de legende și povești locale. Cele mai cunoscute glimee din Colinele Transilvaniei sunt „piramidele” (sau guruieții, cum le spun localnicii) de la Șona, satul situat la 8 km de Făgăraş. Sunt 8 movile de pământ, misterioase, așezate în ordinea mărimii, pe două șiruri paralele, cea mai înaltă având 30 de metri înălțime. Arheologii nu au stabilit cine le-a construit și în ce scop, dar geomorfologii sunt de părere că fac parte din familia glimeelor, adică niște dâlme de pământ formate prin procese naturale. Unii afirmă, fără dovezi, că ar putea fi vorba de morminte din perioada sciţilor sau epoca pre-dacică.

Movilele de la Șona - Colinele Transilvaniei

PENSIUNI RECOMANDATE:

3. Tuberozele

Plante cu miros specific pe care le urăşti sau le adori, dar nu te lasă indiferent. Prima comunitate de cultivatori din România, şaşii, le-au adus aici în Evul Mediu, în comuna Hoghilag (sau Halvelagen), la doar 16 kilometri de Sighișoara. Pretenţioansele „chiparoase“ fac floare o dată la trei ani şi sunt simbol al senzualităţii. Cel mai bun moment să vizitezi o plantaţie de tuberoze e în perioada iulie-august. Locuitorii din Hoghilag i-au dedicat şi un festival.

4. Bisericile ortodoxe pictate de fraţii Grecu

În satele românești de pe Valea Hârtibaciului poți vizita o serie de biserici ortodoxe pictate de doi fraţi, ţărani simpli de meserie zugravi ce și-au pus amprenta originală prin picturile interioare unice din 12 biserici de pe malul Oltului. Patru dintre ele se află în Colinele Transilvaniei la Săsăuș (biserica „Adormirea Maicii Domnului“), Fofeldea (biserica „Sf. Vasile cel Mare“), Țichindeal (biserica „Cuvioasa Paraschiva“) sau Ilimbav (biserica ortodoxă cu picturi).

Bisericile pot fi vizitate, cu toate că nu au un program de vizitare. Cheia se găsește de regulă la preotul ortodox care de cele mai multe ori locuiește lângă biserică.

5. Patrimoniul UNESCO

Aici găseşti patru dintre cele mai cunoscute monumente UNESCO din perioada medievală: bisericile fortificate din Saschiz şi Valea Viilor, situl rural Viscri, dar şi situl din Biertan cu biserica fortificată și o parte din localitate. La care se adaugă cetatea medievală Sighişoara, ca principală poartă de intrare în destinaţie.

Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, înscrise din 1999 în patrimoniul mondial UNESCO, cu un ansamblu complet şi deosebit de bine conservat de arhitectură rurală tipică regiunii. 

Saschiz a rivalizat cu cetatea Sighișoarei în perioada medievală, iar cea mai vizibilă dovadă a acestui lucru este turnul cu ceas, de lângă biserica evanghelică. Acesta prezintă și acum numeroase elemente comune și foarte vizibile cu turnul similar din cetatea Sighișoarei, ce a servit ca model. 

În Biertan se află probabil cea mai fotografiată biserică fortificată din Transilvania, iar clădirile cu arhitectură urbană, în stil baroc transilvănean, îi „trădează” importanţa economică de altădată. Localitatea s-a dezvoltat în Evul Mediu, când era centru agricol şi viticol, dar şi sediul Scaunului Episcopal Evanghelic.

Cenușăreasa siturilor UNESCO din Colinele Transilvaniei, mai puțin faimoasă, dar frumoasă în egală măsură, biserica fortificată din comuna Valea Viilor este un diamant neșlefuit ce abia așteaptă să fie descoperit în toată splendoarea sa. Se remarcă în special datorită valorii arhitectonice şi sistemului de fortificaţie conservat aproape în întregime.

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE:

6. Castele și conace medievale

Aici şi-au împărţit proprietăţile nu mai puţin de 100 de familii nobiliare. De origine maghiară, franceză, croată, evreiască sau cehă, castelanii evului mediu au lăsat în urma lor puzderie de povești şi legende. Conacul de la Mălâncrav, construit acum peste 600 de ani, de familia regală Apafi, te poate găzdui peste noapte. La Criș, ascuns printre brazi, găsești Castelul Betheln, unul dintre cele mai frumoase castele de inspirație renascentistă din sudul Transilvaniei. Ridicat de una dintre marile familii de grofi maghiari transilvăneni, edificiul de secol al XIV-lea a fost sursă de inspiraţie pentru poeţi şi artişti deopotrivă. Unii spun chiar că te poţi întâlni cu fantome şi nu orice fel: mirese în căutarea iubirii pierdute.

Castelul Apafi

7. Cetatea țărănească de la Saschiz

Denumită şi Cetatea celor 7 sate, a fost ridicată pe locul unei fortificaţii neolitice şi a adăpostit, în vreme de pericol şi războaie, locuitori din Saschiz și satele din apropiere, unele dispărute astăzi. În prezent starea cetății este precară, fiind mai mult niște ruine neîngrijite, însă merită efortul de a urca până pe coama dealului unde este amplasată. Până sus vei face aproximativ o jumătate de oră, dar efortul îți va fi răsplătit cu o belvedere frumoasă asupra satului. Informații despre ruta de acces se pot obţine de la cele două centre de informare din Saschiz.

Cetatea ţărănească de la Saschiz

8. Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii

Simte multiculturalitatea vie din Colinele Transilvaniei, printr-o vizită în biserica evanghelică fortificată, aflată la nici 20 km de Mediaş. Cele 4 turnuri și clădirea de acces găzduiesc exponate specifice pentru valorile tradiţionale multietnice (românească, săsească și rromă) din Transilvania.

Centrul de interpretare a culturii tradiţionale Alma Vii

9. Mănăstirea cisterciană de la Cârţa

Ferită de ochii turistului grăbit, fosta abaţie cisterciană rezistă misterioasă încă din secolului al XIII-lea ca bastion estic al ordinului cistercian, cu origini din Franţa. Muză inspiraţională pentru începuturile arhitecturii medievale din tot sudul Transilvaniei și sursă de legende ce vorbesc de fantome, mănăstirea își întâmpină oaspeţii cu următoarea frază: „Poarta e deschisă, inima şi mai mult“.

În prezent, ruinele fostei mănăstiri sunt îngrijite și deschise vizitării. Din fosta biserică a mănăstirii se mai păstrează un turn  și altarul, nava principală a bisericii fiind prăbușită. În interiorul acesteia sunt morminte ale soldaților germani căzuți în 1916.

10. Moara Veche din Hosman

La aproape 30 de km de Sibiu poţi observa de aproape meșteșugarii din sat, la lucru chiar în clădirea în care a funcţionat vechea moară a satului, azi monument istoric. Fură-le secretele și bucură-te de roadele muncii lor: pâine cu cartofi, cu seminţe sau plăcinte gustoase. Complexul Moara Veche cuprinde, alături de moară, o brutărie, o fierărie foarte căutată de localnici, dar şi o „şură culturală“ şi un magazin cu produse locale.

Moara Veche din Hosman

11. Muzeul de istorie Valea Hârtibaciului Agnita

O colecţie de peste 5000 de obiecte etnografice, arheologice, istorice, de artă decorativă și fotografii. Nu rata colecţia de costume populare, dar nici secţiunea dedicată unui obicei ce defineşte regiunea: Fuga Lolelor.

12. Colecţii muzeale inedite

Vino la Alțâna, să vezi cele peste 1000 de obiecte adunate de familia Vaida în decursul a 12 ani, din 25 de localităţi de pe Valea Hârtibaciului, de la etnici români, sași, maghiari şi rromi. Conţine acum obiecte de mobilier, port popular, tehnică şi artă populară, ceramică şi obiecte cult.  La Seliștat, la casa cu numărul 60, poți vizita una dintre cele mai speciale colecţii muzeale private din România, cea a lui Erich Lukas. Pe proprietar îl găsești la casa cu numărul 26 și tot el îţi va fi ghid în mini-muzeul amenajat în casă, beci, curte și chiar în șură. Peste 1600 de exponate surprinzătoare, adunate în peste 50 de ani de pasiune pentru obiecte cu poveste, te așteaptă să le descoperi. Intrarea este liberă, însă donaţiile sunt binevenite. 

La Dăișoara, poți vizita o colecție de mini costume populare, în scenografii ingenioase. 

La Biertan poți poposi la Biblioteca cu poveste a Lăzii de zestre, iar la Brădeni nu rata o colecție impresionantă de lăzi săsești. Alte muzee sătești şi orășenești pot fi vizitate la Avrig sau Cincu. Recomandăm rezervarea cu minim 24 ore înainte.

Colecţii muzeale inedite

13. Biserica armeană Sf. Elisabeta din Dumbrăveni

Semn al multiculturalității specifice Transilvaniei, biserica ridicată de comunitatea de armeni la Dumbrăveni este cel mai impresionant monument al orașului, ce atrage privirea trecătorilor prin aspectul său neobișnuit: îi lipsește cupola unui turn. Află de ce, dar și alte povești pline de mister, dacă îi vei trece pragul.

14. Canionul Mihăileni

Amatorii de trasee aventuroase se vor entuziasma de priveliștea uimitoare asupra Râpei lui Brot, numele local al rezervaţiei geologice ce datează din era Pliocenului. La nici 17 km de drumul dintre Mediaş şi Sibiu (via Şeica Mare), canionul (500-600 m lungime și 25 m înălţime a pereţilor) stă ascuns după o „barieră“ de vegetație, fiind cunoscut de localnici după legendele ce vorbesc despre sălașul puilor de lup de aici. Accesul în canion nu este încă amenajat, dar comunitatea locală are în vedere rezolvarea acestei probleme cât mai curând posibil.

Canionul Mihăileni

Nu rata în apropiere!

Cetatea Rupea – atestată documentar în anul 1324, când sașii răsculaţi împotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat în interiorul ei. Denumirea străveche, de Castrum Kuholom, îşi ia numele de la tipul de rocă ce predomină în zonă: bazaltul. 

Reședința de vară Brukenthal din Avrig – Inspirat de barocul vienez, palatul este special îndeosebi prin parcul şi grădinile ce îl înconjoară. Ia-ţi câteva momente să te plimbi pe frumoasele alei străjuite de arbuşti mediteraneeni şi să îţi imaginezi vremurile de glorie, când aici găseai o oranjerie, o grădină cu fazani, dar şi specii variate dintre cele mai exotice.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE