Pădurea Craiului, experiențe pentru un an întreg, amintiri pentru o viață!

Aventura are o dimensiune aparte în Pădurea Craiului! De multe ori confundată cu Piatra Craiului, masivul calcaros vecin cu Bucegii, Pădurea Craiului este situată în nord-vestul Munților Apuseni, nu departe de Oradea sau Cluj-Napoca, fiind o zonă muntoasă mai joasă și în mare parte împădurită. Totuși, au ceva în comun: calcarul. În Pădurea Craiului aventura începe în subteran, peisajele pitorești fiind doar cireașa de pe tort. Noi te avertizăm că această destinație te va cuceri și, descoperind-o, vei rămâne cu dorința de a reveni cu cei dragi, fie familie, fie prieteni.

Iar atunci când vei simți nevoia de o pauză între diversele experiențe de mai jos, ia-ți timp și vizitează atracțiile de neratat din destinație.

Vizite în peșteri turistice

Nu este nicio surpriză pentru nimeni: Pădurea Craiului este destinația ideală pentru cei care vor să se minuneze de frumusețea universului subpământean! Cele 4 peșteri amenajate pentru vizitare cu alei, podețe și sisteme de iluminare sunt variate și fiecare are propriile atuuri. În plus, ghizii bine pregătiți te vor conduce pe traseul amenajat și-ți vor arăta ce are mai deosebit fiecare din peșteri.

Peștera Meziad se desfășoară pe două niveluri, ambele amenajate pentru turiști, care se intersectează printr-un pod natural și are urme de locuire umană preistorică. Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 metri înălțimea – aproximativ cât un bloc de 4 etaje) precum și ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci și diversitatea formațiunilor de peșteră captează atenția vizitatorilor pe toată durata vizitei. 

Peștera cu Cristale din Mina Farcu este singurul loc din România unde, ca simplu turist, poți admira strălucitoarele cristale de calcit. De fapt nici nu vorbim de o peșteră în sine, fiind de fapt o geodă, adică un spațiu complet închis față de exterior în care s-au dezvoltat aceste cristale și care a fost descoperit odată cu lucrările de excavare din Mina Farcu. Astfel, accesul spre zona cu cristale se face printr-o fostă galerie de mină, unde este amenajat și un muzeu al mineritului.

Peștera Vadu Crișului are un curs de apă subteran care, la câțiva metri după ieșirea din peșteră, formează o frumoasă cascadă, chiar la vărsarea în Crișul Repede. Bogat concreționată, peștera este cunoscută și pentru micile vietăți pe care le adăpostește. Stai liniștit, nu e nimic care să-ți pună viața în pericol.

Peștera Unguru Mare te invită să descoperi o fărâmă din tainele preistoriei Pădurii Craiului. Aici au fost descoperite urme ale locuirii umane încă din epoca pietrei. Alături de obiectele din piatră, s-au descoperit vase de ceramică, podoabe din bronz și chihlimbar, precum și situri ritualice ce datează din diferite perioade ale preistoriei.

Turism în peșteri neamenajate/Speotursim

Dacă îți place să ieși din zona de confort și să te aventurezi în măruntaiele Pământului, atunci Pădurea Craiului, cu singura rețea de peșteri speoturistice, este locul ideal! Rețeaua include de la peșteri ușoare de puțin peste 300 de metri lungime și plate ca în palmă, până la peșteri de zeci de kilometri lungime, secțiuni pe verticală și săli de 100 de metri înălțime (ca reper, Palatul Parlamentului are doar 84 de metri). Tu nu trebuie să vii decât cu entuziasm, de restul se ocupă organizatorii. Vei primi echipament complet (salopetă, cască, sursă de lumină și cizme), iar ghizii bine pregătiți te vor conduce în subteran. Pregătește-te să te murdărești, să te târăști prin cele mai strâmte locuri sau să faci rapel pe cascade. La final vei dori să o iei de la capăt.

Drumeție

Defileul Crişului, Platoul 10 Hotare sau dealurile Roșiei sunt locuri ideale pentru drumeții. Panorame largi, chei adânci, peisaje rurale bucolice, lacuri, cascade şi, în plus, pădurile, mereu îmbrăcate în cele mai frumoase haine. Dificultatea traseelor nu-ți va pune probleme, întrucât acestea sunt în mare parte ușoare spre medii. Cu toate că Pădurea Craiului sunt niște munți joși, ale căror înălțimi de-abia depășesc 1.000 de metri, acest lucru nu ar trebui să te facă să crezi că nu vei transpira pe potecile sale. Platourile carstice întinse presărate cu doline sunt alternate de văi ce prezintă diferențe de nivel și de 300-400 de metri, cu porțiuni de stâncărie și puncte de belvedere deosebite.

Tot aici vei găsi și câteva trasee tematice, de fapt o experiență educativă pentru vizitatorii de toate vârstele. O zi sau mai multe, petrecute pe traseele de drumeție din Munții Pădurea Craiului, îți vor umple inima de lumina blândă a acestor locuri.

Rețeaua de trasee marcate este extinsă și variată și le vei putea parcurge cu încredere folosind harta Pădurea Craiului din cadrul colecției Zenith Maps – Discover Eco-Romania.

PENSIUNI RECOMANDATE

Mountain biking

Pădurea Craiului este una din zonele excelente de cicloturism din România. Nu doar că are o rețea de trasee, centre de închiriere, ghizi și hărți potrivite pentru o aventură pe două roți, însă înălțimile domoale și clima blândă o fac potrivită și dacă ești mai puțin antrenat sau dacă vii toamna târziu sau primăvara devreme. Rețeaua de trasee de cicloturism cuprinde 11 rute recomandate, mai ușoare sau mai solicitante, iar pe lângă acestea ai o infinitate de variante pe care le poți experimenta. Traseele de cicloturism încearcă pe cât de mult să evite folosirea drumurilor asfaltate sau intens circulate, deși acest lucru nu a fost tot timpul posibil.

Traseele propuse au lungimi și grade diferite de dificultate, așa că sigur o să găsești ceva pe măsura puterilor tale. De la plimbări scurte, prin sate, până la ture mai solicitante ce urcă spre platourile carstice și traversează pădurile răcoroase. În destinație există mai multe centre de închiriat biciclete în caz că alegi să nu vii cu bicicleta personală. Îți recomandăm să verifici din timp starea și disponibilitatea acestora.

Alergare montană

Dacă vrei să te antrenezi pentru viitoare concursuri de alergare montană sau doar îți place să faci mișcare în natură, atunci află că Pădurea Craiului are singura rețea de trasee de alergare montană din România.

Cinci trasee au fost amenajate în diferite zone din destinație, cu grade diferite de dificultate. Ele sunt marcate cu simboluri ce includ siluete de alergători de diferite culori, dar poți folosi și track-uri GPS pe care le poți încărca pe diferite aplicații de activități în natură.

În caz că nu te-ai încumetat la așa ceva până acum, atunci să știi că alergarea montană nu este doar un sport în care îți solicită mușchii picioarelor, dar este și un exercițiu de concentrare intensă și de echilibristică. Va trebui să te concentrezi la fiecare pas și să îți folosești mâinile la maxim pentru a-ți păstra echilibrul. Croite după toate puterile, traseele de alergare montană din Pădurea Craiului pot fi punctul de start al unei noi pasiuni sau finish-ul unei zile de antrenament pentru următoarea provocare.

Festivalul Straița Plină

Eveniment cu tradiție, adevărată atracție culturală a Pădurii Craiului, festivalul Straiţa Plină este, an de an, tot mai bogat în activități, vânzători și cumpărători. I s-a dus vestea prin țară că e loc de întâlnire al orășenilor cu natura și obiceiurile populare. Dar, mai mult decât atât, Straiţa plină este cel mai fain loc unde îți poți ticsi cămara cu bunătăți „bio”, gătite ca la bunica acasă. În plus, preparatele tradiționale, de la pălincă, la sarmale sau prăjituri, la suc de mere, plăcinte dulci sau sărate, savurate la fața locului, completează farmecul unei zile care va deveni o amintire de neuitat. Pădurea Craiului, ca orice destinație care se respectă, are o suită de evenimente culturale și sportive pe tot cuprinsul anului. Verifică calendarul și fă-ți rezervare din timp, deoarece unele sunt foarte căutate.

Rafting

Toamna, și mai ales primăvara, cursul Crişului Repede, din comuna Bulz până la Vadu Crişului, poate fi o destinație perfectă să te bucuri de o aventură pe apele ce năvălesc la vale. Parcursul nautic are un grad de dificultate ușor spre mediu, fiind accesibil chiar şi familiilor cu copii sau celor mai puțin inițiați în practicarea sporturilor nautice. Firme specializate şi monitori bine pregătiți se vor ocupa de siguranța ta și îți vor asigura echipamentul necesar. O călătorie standard pe apele Crişului Repede durează aproximativ 4 ore şi include o vizită la una din peșterile aflate în imediata vecinătate a cursului de apă (Unguru Mare sau Vadu Crişului), plus o oprire la cascada de la Vadu Crişului.

Via-ferrata

Gustă din plin din ceea ce înseamnă „natură şi aventură”! Cinci trasee de via-ferrata, amenajate în defileul Crişului Repede, te vor purta de-a lungul unor pereți verticali până nu demult inaccesibili. Totul se desfășoară în condiții de maximă siguranță, cu echipament de cățărare și ghizi bine pregătiți care te vor ajuta să-ți înfrângi frica de înălțimi amețitoare și zone prăpăstioase. Traseul este amenajat cu cabluri pentru asigurare, punți suspendate și mici locuri de regrupare pentru a-ți trage sufletul și a admira peisajul. Această aventură e o provocare pentru tine și prietenii tăi, iar efortul tău va fi răsplătit de peisajul care îți va tăia respirația și fiecare strop de sudoare va fi răsplătit din plin.

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE

Escaladă

Defileul Crişului Repede este, de decenii, școală a căţărătorilor din această parte a țării. Piscurile ascuțite, pereții verticali, dar mai ales zecile de trasee pentru alpinism sau escaladă amenajate, fac ca aceste locuri să exercite o chemare irezistibilă pentru toți cei care iubesc adrenalina și înălțimile. Trasee sunt pe măsura tuturor gusturilor și posibilităților, de la cele mai simple, până la cele care pun serios la încercare dibăcia și forța căţărătorilor. Zonele de escaladă de la Osoi și Unguru Mare pot fi abordate și de către micii cățărători, propunând trasee scurte și facile.

Dacă vrei să afli mai multe despre o călătorie în destinația de ecoturism Pădurea Craiului, îți recomandăm website-ul destinațieii unde vei găsi informații detaliate și o selecție de pensiuni recomandate.

Până atunci, Descoperă Eco-România și universul ei, absolut fascinant!

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE