Vizite în peșteri turistice
Nu este nicio surpriză pentru nimeni: Pădurea Craiului este destinația ideală pentru cei care vor să se minuneze de frumusețea universului subpământean! Cele 4 peșteri amenajate pentru vizitare cu alei, podețe și sisteme de iluminare sunt variate și fiecare are propriile atuuri. În plus, ghizii bine pregătiți te vor conduce pe traseul amenajat și-ți vor arăta ce are mai deosebit fiecare din peșteri.
Peștera Meziad se desfășoară pe două niveluri, ambele amenajate pentru turiști, care se intersectează printr-un pod natural și are urme de locuire umană preistorică. Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 metri înălțimea – aproximativ cât un bloc de 4 etaje) precum și ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci și diversitatea formațiunilor de peșteră captează atenția vizitatorilor pe toată durata vizitei.
Peștera cu Cristale din Mina Farcu este singurul loc din România unde, ca simplu turist, poți admira strălucitoarele cristale de calcit. De fapt nici nu vorbim de o peșteră în sine, fiind de fapt o geodă, adică un spațiu complet închis față de exterior în care s-au dezvoltat aceste cristale și care a fost descoperit odată cu lucrările de excavare din Mina Farcu. Astfel, accesul spre zona cu cristale se face printr-o fostă galerie de mină, unde este amenajat și un muzeu al mineritului.
Peștera Vadu Crișului are un curs de apă subteran care, la câțiva metri după ieșirea din peșteră, formează o frumoasă cascadă, chiar la vărsarea în Crișul Repede. Bogat concreționată, peștera este cunoscută și pentru micile vietăți pe care le adăpostește. Stai liniștit, nu e nimic care să-ți pună viața în pericol.
Peștera Unguru Mare te invită să descoperi o fărâmă din tainele preistoriei Pădurii Craiului. Aici au fost descoperite urme ale locuirii umane încă din epoca pietrei. Alături de obiectele din piatră, s-au descoperit vase de ceramică, podoabe din bronz și chihlimbar, precum și situri ritualice ce datează din diferite perioade ale preistoriei.