11 atracții turistice de văzut în Pădurea Craiului

Ne-am străduit să ne limităm doar la 10 locuri pe care să ți le recomandăm, dar destinația Pădurea Craiului este pur și simplu prea interesantă ca să ne putem limita. De multe ori confundată cu Piatra Craiului, masivul calcaros vecin cu Bucegii, Pădurea Craiului este situată în nord-vestul Munților Apuseni, nu departe de Oradea sau Cluj-Napoca, fiind o zonă muntoasă mai joasă și în mare parte împădurită. Totuși, au ceva în comun: calcarul. În Pădurea Craiului aventura începe în subteran, peisajele pitorești fiind doar cireașa de pe tort. Noi te avertizăm că această destinație te va cuceri și, descoperind-o, vei rămâne cu dorința de a reveni cu cei dragi, fie familie, fie prieteni.

Iar atunci când vei dori să faci ceva mai activ, ți-am pregătit și o listă cu recomandări de activități pe care poți să le faci cât timp vei fi oaspete în Pădurea Craiului.

1. Peștera cu cristale din Mina Farcu

Știai că este singura peșteră amenajată din țară unde poți vedea cristale de calcit? Astfel de cristale se mai găsesc și prin alte peșteri, dar doar speologii ajung să se bucure de ele. Peștera cu cristale din Mina Farcu este compusă dintr-o fostă galerie de mină și o geodă, adică o cavitate complet închisă față de exterior, un loc propice în care s-au dezvoltat aceste cristale. După ce te-ai săturat de explorat lumea subterană, nu rata poteca tematică ce pornește de la peșteră și merge până la punctul de belvedere superb de la Stanu Cârnului, deasupra Cheilor Lazurilor.

Pe lângă peșteră trec mai multe trasee de drumeție și trasee de cicloturism, așa că vizitarea peșterii poate fi mai degrabă o oportunitate pentru puțină mișcare în natură.

2. Peștera Meziad

Una dintre cele mai mari și mai spectaculoase peșteri amenajate din România, Peștera Meziad este un spectacol al lumii subterane, cu galerii și săli impresionante ce în unele cazuri au lățimi de 20-30 de metri și înălțimi de 15-20 de metri, echivalentul unui bloc cu 8 etaje. Încă de la intrare te va impresiona portalul spectaculos, iar mai apoi vei fi uimit de bogăția de formațiuni, cum ar fi scurgerile stalagmitice, coloanele și stalactitele de mari dimensiuni. Traseul parcurge cele două niveluri ale peșterii, iar punctul culminant este reprezentat de Podul Natural.

De aici poți continua explorarea peșterilor turistice din Pădurea Craiului către nord, unde vei putea vizita Peștera Vadu Crișului – sanctuar al liliecilor și al faunei cavernicole și Peștera Unguru Mare  – povestea mineralului denumit crisit şi a locuirii preistorice a oamenilor în peşteri. Aceasta este singura destinație din țară cu o rețea de peșteri turistice (amenajate) și speoturistice.

3. Peșteri speoturistice

Dacă îți place să ieși din zona de confort și să te aventurezi în măruntaiele Pământului, atunci Pădurea Craiului, cu singura rețea de peșteri speoturistice, este locul perfect! Rețeaua include de la peșteri ușoare de puțin peste 300 de metri lungime și plate ca în palmă, până la peșteri de zeci de kilometri lungime, secțiuni pe verticală și săli de 100 de metri înălțime (ca reper, Palatul Parlamentului are doar 84 de metri). Tu nu trebuie să vii decât cu entuziasm, de restul se ocupă organizatorii. Vei primi echipament complet (combinezon, cască, sursă de lumină și cizme), iar ghizii bine pregătiți te vor conduce în subteran. Pregătește-te să te murdărești, să te târăști prin cele mai strâmte locuri sau să faci rapel pe cascade. La final vei dori să o iei de la capăt.

4. Olărit

Localitatea Vadu Crișului este singurul centru de ceramică albă din România. Tradiția confecționării vaselor de lut alb, cunoscut și sub numele de caolin, se mai păstrează încă în câteva gospodării din această localitate. O vizită într-unul din atelierele olarilor poate fi un bun prilej să iei contact cu tradiția, de a-ți exersa îndemânarea și de a păstra un frumos suvenir al trecerii tale prin destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

PENSIUNI RECOMANDATE:

5. Biserici din lemn

Bisericile de lemn nu sunt specifice doar Maramureșului, și de fapt acolo nici nu sunt cele mai multe. Astfel de biserici se găsesc cu preponderență în Țara Chioarului și zona Sălajului, dar și în Bihor. Pădurea Craiului adăpostește câteva exemple minunate, adevărate bijuterii lucrate în lemn, cum este cazul bisericilor din satele Beznea şi Valea Crişului. Biserica din Beznea este cea mai mare biserică de lemn din această parte a judeţului iar cea din Valea Crişului te va surprinde prin frumuseţea sculpturii ornamentale şi a picturii sale interioare.

6. Defileul Crișului Repede

Probabil cea mai cunoscută dintre atracțiile turistice ale destinației de ecoturism Pădurea Craiului, Defileul Crișului Repede este un reper pentru toți cei care iubesc natura și frumusețile ei. Aici, pe numai câțiva kilometri pătrați, vei descoperi peșteri turistice, vestigii istorice medievale și poieni în care poți descoperi specii rare de flori și te poți aventura pe trasee de drumeție și via ferrata ce îți vor conduce pașii către uluitoare puncte de belvedere, trasee dedicate alpinismului și escaladei, trasee de alergare montană și poteci tematice. În plus, pe această secțiune a Crișului Repede se poate face rafting, iar cascada Vadu Crișului este un obiectiv ce nu trebuie ratat, mai ales primăvara, când se topesc zăpezile și debitul este mărit.

Tur-operatori

7. Cătunul tradițional Runcuri

Pentru unii cătunul Runcuri este un loc ca oricare altul, dar noi îți vom spune ce îl face special. Vei descoperi gospodării tradiționale și case frumos îngrijite, unele încă acoperite cu paie, dar spectacolul oferit de zonă începe la lăsarea întunericului. Apusurile de aici sunt deosebit de spectaculoase datorită deschiderii ample către vest, iar cu puțin noroc te poți bucura de un spectacol cromatic fascinant. După ce s-a dus și ultima picătură de lumină, dacă cerul este senin, începe spectacolul cerului înstelat, cu Calea Lactee și ale sale miliarde și miliarde de stele. Poți petrece o noapte sau mai multe la Traditional Casa Experience, un complex de case tradiționale cu servicii de bază.

8. Cascadele de pe Valea Iadului

Valea Iadului este mai degrabă fermecătoare prin frumusețea sălbatică pe care o păstrează. De la izvoarele văii și pe afluenții acesteia poți admira nu mai puțin de 15 cascade cu înălțimi ce variază între 5 și 20 de metri. Câteva dintre ele sunt mai ușor accesibile, cum ar fi cascadele Iadolina, Săritoarea Ieduțului, Vălul Miresei și Laia. Pentru a te bucura din plin de frumusețea lor îți recomandăm să le vizitezi primăvara sau toamna când nivelul precipitațiilor le asigură un debit mai mare.

9. Tăul fără fund de la Remeți

Cunoscut și sub numele de Izbucul Topleț, Tăul fără fund este de fapt un izvor carstic, atât de specific reliefului pe calcare și Pădurii Craiului. De fapt, apa din râul Iada se înfiltrează prin albie pe tronsonul dintre confluența cu Valea Luncii și Remeți și reapare aici. Îți recomandăm să descoperi această oglindă a Pământului și prin lentila aparatului foto, însă nu recomandăm să consumi apa. 

10. Lacul „cu vârtej” de la Vida

Tot mai cunoscut, datorită frumseții peisajului natural ce îl înconjoară și spectaculoasei sale scurgeri de preaplin, lacul de acumulare de pe Valea Vida este situat în imediata vecinătate a satului Luncasprie. Accesibil cu mașina sau cu bicicleta, lacul Vida este perla de la capătul frumoaselor și sălbaticelor chei ale văii cu același nume.

11. Biserica reformată din comuna Remetea

Monument istoric ce datează din secolul al XIV-lea, biserica reformată din comuna Remetea este cea mai prețioasă nestemată medievală din destinația de ecoturism Pădurea Craiului. Picturile cu Sfinții Apostoli, cu regi ai Ungariei sau care ilustrează legenda Sfântului Ladislau datează de la începutul secolului al XV-lea. Picturile de la parterul turnului datează de la mijlocul secolului al XV-lea și sunt de factură bizantină. Datorită acestora s-a speculat că, înainte de a aparține cultului romano-catolic, biserica ar fi fost ortodoxă. 

* Din cauza toponimelor identice sau foarte asemănătoare din zonă, ai foarte mare grijă să nu confunzi Remetea cu Remeți, Rimetea, Râmeț sau altele asemănătoare. Cel mai sigur este să cauți Remetea, județul Bihor, de lângă Beiuș.

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE