Eco Maramureș: 10 experiențe ecoturistice în inima verde a Maramureșului istoric

Eco Maramureș: 10 experiențe ecoturistice în inima verde a Maramureșului istoric

Un mănunchi de peisaje mozaicate, fânețe cu flori și miresme, munți vulcanici, sate cu biserici vechi și cu obiceiuri și mai vechi sunt de partea celor care vor să viziteze Eco Maramureș.

Vei descoperi aici o adevărată civilizație a lemnului, oglindită în arhitectura tradițională, ce conferă identitate zonei – biserici cu turnuri zvelte conectează cerul cu pământul, gospodării întregi clădite din lemn cu case modeste și acareturi acoperite cu șindrilă, flancate de porți masive sculptate cu simboluri precreștine, menite să ocrotească universul familiei din interior. 

Destinația excelează și în servicii turistice „verzi” cu practici care respectă natura și tradițiile locale – cu  o rețea locală de 23 de pensiuni dintre care  3 pensiuni membre ale rețelei Patrimoniului Culinar Carpatic și  6 pensiuni specializate pe servicii cicloturistice.

Iar atunci când vei simți nevoia de o pauză între diversele experiențe de mai jos, ia-ți timp și vizitează atracțiile de neratat din destinație.

1. Drumeții

Parte din cel mai lung lanț vulcanic din Europa care se întinde din Oaș până la Băile Tușnad, Munții Gutâi au o rețea de 70 de km trasee de drumeție bine întreținute. Fenomenele vulcanice sunt de mult apuse, dar poți vedea urmele trecutului agitat, scris în formațiunea emblematică a acestor munți, Creasta Cocoșului, care reprezintă o porțiune din craterul unui vulcan care a erupt în urmă cu 9 milioane de ani.

Aventura ta poate începe chiar din satele din destinația de ecoturism Eco Maramureș de unde pornesc mai multe trasee spre Creasta Cocoșului și zona înaltă a Gutâiului. Cu toate că acești munți nu sunt înalți, depășind cu puțin 1400 de metri, nu te baza pe faptul că traseele de drumeție vor fi ușoare. Diferențele de nivel sunt totuși destul de consistente, în unele cazuri de aproape 1000 de metri, prin urmare e recomandat să-ți alegi traseul în funcție de nivelul de pregătire. Pentru a fi sigur că nu te vei rătăci, ai la dispoziție harta de drumeție Eco Maramureș realizată în cadrul colecției Zenith Maps – Discover Eco-Romania.

PENSIUNI RECOMANDATE:

2. Cicloturism

În destinație vei găsi o rețea de 10 trasee marcate, totalizând 164 km, o hartă disponibilă în diverse puncte, o aplicație care include și traseele de cicloturism și peste 70 de biciclete pentru închiriere disponibile la câteva pensiuni. Dacă ești mai pretențios, nu ar strica să-ți aduci propria bicicletă ca să te poți bucura la maxim de experiență.

 „Fără să fie concepute special pentru bicicliști, traseele noastre sunt variante ciclabile ale unor drumuri care aveau sau încă au o altă utilitate: drumuri forestiere și de căruțe, poteci pastorale, ulițele satelor, scurte fragmente de drumuri județene și comunale, vechi terasamente ale căilor ferate, oferind turiștilor  opțiuni de a descoperi regiunea în ritmul pe care aceasta îl merită.” (National Geographic, Best Trips 2015)

3. Escaladă și zbor cu parapanta – adrenalină pură

Creasta Cocoșului nu este doar fotogenică, ci și o zonă de sporturi pe care unii le-ar considera extreme. Au fost amenajate și omologate 37 de trasee de cățărare, iar acestea pot fi parcurse în prezența și sub îndrumarea unui ghid specializat, atestat de Federația Națională de Alpinism și Escaladă. Pentru cei și mai neînfricați, cărora nu le este frică să nu mai simtă pământul sub picioare, zborul cu parapanta în tandem este o alternativă plină de adrenalină. Vei experimenta emoțiile și senzațiile zborului liber, fără a parcurge un proces lung de învățare și antrenamente. 

4. Fotografierea și observarea florei și faunei

Zona este faimoasă pentru peisajele sale spectaculare ce dezvăluie o lume aparte, cu platouri de lavă, conuri vulcanice, abrupturi stâncoase cu forme bizare, păduri întinse și pajiști alpine, care atrag atenția iubitorilor de natură. Dacă ești răbdător și calm vei vedea animalele în habitatul lor natural, o experienta de neuitat. Nu trebuie să faci foarte multe, doar să observi și să încerci să nu te lași observat – vei fi fascinat de varietatea vieții sălbatice și trezirea instinctelor demult uitate. De regulă, dacă nu ai experiență, e destul de greu să observi animalele sălbatice și semnele lăsate de ele, de aceea îți recomandăm să iei în considerare să apelezi la un ghid specializat.

5. Schi de tură

Cunoscuți pentru iernile bogate în zăpadă, Munții Gutâi sunt perfecți pentru inițierea în schi de tură. Acesta este un tip de schi special, cu echipament dedicat, care nu prea are legătură cu schiul alpin. Legăturile și clăparii permit mobilitatea gleznei și te vor lăsa să „pășești”, iar schiurile sunt mai ușoare. Principala piesă de echipament ar fi „pieile de focă”, niște benzi auto-adezive sintetice ce simulează pielea de focă ce se lipesc de talpa schiurilor pe porțiunile în urcare și care îți vor permite să urci pe schiuri, pas cu pas. Îți recomandăm să folosești ghizi specializați care îți vor oferi o experiență în deplină siguranță. 

Eco Maramureș

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE:

6. Călărie

Cai de rasă și instructori sunt disponibili la centrul de călărie din Budești –  Casa Pașcu. Poți beneficia aici de călărie de agrement, lecții de călărie, plimbare cu însoțitor sau ture de o zi Centrul de călărie din Budești deține 14 cai de rasă, achiziționați din România, Italia și Belgia, aparținând raselor: Palomino, Lusitano, Frizian, Gypsy Vanner și Fjord. Sunt exemplare blânde și sociabile, potrivite pentru a fi călărite și de către copii.

7. Plimbare cu sănii trase de câini

Un cuplu de cetățeni francezi și-a cumpărat un petic de pământ la poalele munților Gutâi, la ieșirea din localitatea Budești. Acolo și-au ridicat o cabană și au început o mică afacere. Ei s-au gândit să îți ofere o activitate mai exotică, mai exact curse cu sănii trase de câinii special aduși tocmai din Groenlanda. Traseul standard este de 5 kilometri, însă dacă vrei se poate organiza și alt traseu mai lung. Aceasta este cu siguranță o modalitate cu totul deosebită de a descoperi zona!

8. Participarea la evenimente sportive

Maramureșul istoric nu este cunoscut pentru oferta sa activă, dar în Eco Maramureș lucrurile stau cu totul altfel. Nu doar că te poți bucura de toate activitățile de mai sus, dar în ultimii ani au apărut și câteva concursuri de mountain biking și alergare. Village Warrior Camp este o tabără de mountain biking care se adresează atât celor pasionați, cât și începătorilor. Are loc primăvara, în mai, și are ca bază satul Breb de unde vei porni în explorarea zonei din șaua bicicletei. Creasta Cocoșului Trail Race este un semi maraton care de regulă are loc în septembrie.

Eco Maramureș

9. Băi în apă sărată

În zonă există, pe locul fostelor mine de sare prăbușite, opt lacuri sărate – printre ele se remarcă Lacul Gavril (30 m) și Tăul fără fund (33 m, cel mai adânc lac din zonă) – aflate pe primele locuri în Europa din punct de vedere al salinității. De aici vine și renumele Ocnăi Șugatag, stațiune balneo-climaterică de tradiție, care are o bază de tratament și servicii turistice diversificate. Dincolo de baza de tratament propriu-zisă, o baie în apă sărată poți face și la unele dintre pensiunile din Ocna Șugatag – cele care au piscine special amenajate și pe care le poți folosi fie că ești  cazat acolo, fie contra cost.

Eco Maramureș: 10 experiențe ecoturistice în inima verde a Maramureșului istoric

10. Experiențe culturale

Nu putem încheia lista noastră de experiențe fără a vorbi despre oferta culturală a destinației. Intenționat am lăsat-o la urmă, pentru că ea este deja bine-cunoscută, deși cu siguranță va fi ceva care să te surprindă. Probabil că bisericile de lemn nu constituie o surpriză, dar merită să menționăm că în Eco Maramureș vei găsi două biserici monumente UNESCO, respectiv cele din Budești-Josani și Desești. Mai apoi, nu trebuie să uităm de porțile de lemn – simbol al statutului social – și gospodăriile tradiționale, deși se împuținează pe zi ce trece. Dar poate că cele mai de preț experiențe culturale sunt vizitele la instalațiile de tehnică populară (horincii, vâltori, pive, batoză, moară) și la meșterii populari. Aceste bijuterii ale destinației sunt împrăștiate în mai toate satele, și vei reuși să te bucuri cu deplin de ele doar cu ajutorul unui ghid local.

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE