Mers pe jos în Maramureș

DESCRIERE

Maramureșul este o regiune din nordul României, înconjurată de munți și presărată cu văi și pajiști pitorești, unde oamenii încă se mai îmbracă în port popular în viața lor de zi cu zi. Regiunea este, de asemenea, cunoscută pentru casele tradiționale din lemn cu impresionantele porți sculptate și pentru bisericile de lemn ce-și înalță turlele către cer.

Turul combină plimbările ușoare prin satele pitorești ale Maramureșului, dar și o zi în Munții Gutâi cu o drumeție mai dificilă.

Ziua 1: Ajungem la aeroportul din Cluj-Napoca, unde veți fi așteptați și aduși cu mașina în regiunea Maramureș. În aproximativ 3 ½ ore ajungem la cazare. Cina și cazarea este într-un sat mic, pe valea Mara, într-o casă de lemn restaurată. Cina se va lua la cazare.

Ziua 2: Vizitați piața țărănească de joi din Ocna Șugatag (descrisă de William Blacker, locul unde a cumpărat o coasă). Țăranii își vând la târg porcii, puii, cerealele și produsele tradiționale din gospodăriile lor.
Este ușor de mers pe jos. Din satul Hoteni până la Breb, satul în care locuia William Blacker puteți admira peisaje superbe. Aici se servește picnicul de prânz.
Continuăm plimbarea și vizitarea obiectivelor turistice din satele pitorești Budești și Sârbi. De-a lungul râului există câteva instalații cu apă construite din lemn: vâltori (mașinile de spălat simple ale satelor) pentru spălarea hainelor și păturilor. Ne întoarcem la aceeași cazare. Cina este inclusă.

Ziua 3: Astăzi avem o provocare mai solicitantă pentru că urcăm pe munții Gutâi. Vom fi conduși la punctul de plecare, începutul traseului constând într-o urcare ușoară, urmând să urcăm pe cărarea care duce spre vârf (2 ½ ore pe jos). Coborâm din pavilion pentru a ne continua drumeția înapoi în sat. Ne întoarcem la cazare.

Ziua 4: Explorăm Maramureșul cu mașina. Ne mutăm la următoarea cazare, urmând să vizităm și Cimitirul Vesel Săpânța și Sighetul Maramației (închisoarea și orașul). Prânzul nu este inclus în Sighet. Cină și cazare într-o casă de lemn restaurată din Botiza.

Ziua 5: Este duminică, așa că oamenii se vor îmbrăca în straie populare și vor merge la biserică. Este timpul să participăm la o slujbă ortodoxă în biserică (pentru o scurtă perioadă de timp!).
Apoi continuăm să mergem pe dealurile din satul Ieud. În acest sat există două biserici din lemn. Vizităm Biserica din Deal, aceasta fiind cea mai veche biserică de lemn din Maramureș (1364), despre care se spune că a supraviețuit atacurilor lui Tătar. Picnic de prânz. Mașina ne va ridica pentru a ne întoarce la Botiza. Aceeași cazare în Botiza cu cină inclusă.

Ziua 6: Facem o plimbare dimineața de la cazarea dumneavoastră spre satele îndepărtate. Vizităm biserica de lemn din Poienile Izei (patrimoniul UNESCO). Picnic de prânz. Mergem la Vișeu de Sus pentru cazare. Cină independentă.

Ziua 7: La ora 9:00 luăm mocănița cu aburi de-a lungul Văii Vaserului. O masă de picnic cu un sandwich de grătar va fi asigurată de personalul feroviar. Vom face plimbări lejere pentru a admira zona. Pornim spre Cluj pentru cazare în ultima noapte înaintea zborului. Cină independentă.

Ziua 8: Transferuri la aeroport.

Pachetul include:

  • cazare confortabilă;
  • mese și mic dejun, așa cum am menționat mai sus;
  • transportul cu microbuz în România, cu servicii de ghid în limbă engleză.

Pachetul nu include:

  • zboruri dus-întors;
  • prânzuri (vezi mai sus);
  • băuturi;
  • taxe de intrare;
  • sfaturi;
  • asigurare.

DETALII

Email: office@myromania.ro
Website: www.myromania.ro
Activitate organizată de: My Romania
Despre organizator: Ture personalizate în natură și culturale, în special în Maramureș, Bucovina și în zona satelor săsești din Transilvania.

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

ECO MARAMUREȘ

Descoperă mai multe trasee, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Eco Maramureș.

ALTE ACTIVITĂȚI DIN ECO MARAMUREȘ