© Mihai Moiceanu

10 locuri pe care trebuie să le vizitezi în Țara Hațegului-Retezat

O călătorie în Țara Hațegului – Retezat este o călătorie în timp: vei descoperi lumi dispărute acum 70 de milioane de ani, vei sta față în față cu dinozauri în mărime naturală, vei explora vulcani și urme ale unei mări dispărute. Venind în vremuri mai recente, vei vedea peisaje montane, lacuri și plante carnivore, toate rămase din era glaciară, de acum 10.000 de ani. Mai apoi te vei bucura de urmele din antichitate lăsate de romani la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, precum și primele lăcașuri ale creștinismului – Biserica Densuș. Și dacă tot ești în zonă, nu rata faimoșii virșli de Sălaș! Iar ca experiența să fie completă, îți recomandăm și un deț de vinars făcut din prune de Răchitova!

Iar atunci când vei dori să faci ceva mai activ, ți-am pregătit și o listă cu recomandări de activități pe care poți să le faci cât timp vei fi oaspete în Țara Hațegului – Retezat.

Cu grijă față de natură și oameni

Pământul pe care vei păși este unul extrem de important!  Țara Hațegului – Retezat cuprinde valori extraordinare ale naturii sau create de om, atât de speciale încât au fost recunoscute de UNESCO drept Rezervație Omul și Biosfera (1979) și Geoparc Internațional UNESCO (2015). Mai multe detalii vei găsi în articolul pe tema ariilor naturale protejate.

1. Lacurile glaciare din Retezat

Masivul Retezat este caracterizat de relieful glaciar unic în România, cu peste 20 de vârfuri mai mari de 2000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai întins (Bucura) şi cel mai adânc (Zănoaga). La acestea se adaugă peste o treime din speciile de plante din România care se găsesc aici (1190), dintre care 90 nu mai pot fi văzute nicăieri altundeva în lume. Totodată, Retezatul reprezintă primul parc național din România fondat în 1935 de către Alexandru Borza și Emil Racoviță, și are o rețea de peste 50 de trasee turistice.

Dar dincolo de cifrele seci, Retezatul reprezintă una dintre cele mai frumoase destinații de drumeție din țară, iar pe potecile sale ai toate șansele să întâlnești turiști străini, căci faima lui a depășit de mult granițele țării. Mărturie măreției Retezatului stau numeroasele lacuri, căldări glaciare imense și piscuri semețe. În același timp este un munte dificil deoarece nu există telecabine care să te ducă în vârf de munte, iar drumurile de acces se opresc la poale sau undeva la jumătatea distanței. De multe ori și potecile dispar, iar tu nu ai decât să sari de pe o lespede pe alta și să îți testezi la maxim echilibristica. Așa că alege cu grijă traseele pe care te aventurezi și documentează-te despre cabanele, locurile de campare și refugiile disponibile. Drept călăuză vei putea folosi harta din colecția Zenith Maps / Discover Eco-Romania sau poți apela chiar la serviciile unui ghid. Cei dintre voi care sunt în căutare de o experiență completă în sălbăticie, puteți alege traseul de lungă distanță din Retezat până în Băile Herculane.

2. Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului: Casa Geoparcului și Casa vulcanilor

Geoparcul înseamnă mai mult decât dinozauri, este o arie naturală protejată care îți va oferi experiențe deosebite de învățare pentru tine și copii. Vei vedea replici în mărime naturală și cuiburi veritabile cu ouă de dinozauri, toate astea pe baza informațiilor științifice colectate în ultimii 150 de ani. Totodată, vei afla legende cu dragoni și balauri din vremuri de demult, iar dinozaurii în pene și oase îți vor trezi imaginația.

Această zonă face parte din rețeaua de geoparcuri internaționale UNESCO, iar acest lucru se datorează în special faptului că în urmă cu 70 de milioane de ani Hațegul era o insulă tropicală în care dinozaurii, în competiția pentru hrană și supraviețuire, au devenit din ce în ce mai mici. Astăzi, fosilele de dinozauri pitici de aici sunt unice în lume!

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului îți va oferi o călătorie în timp, în Istoria Pământului și Istoria Omului. Dacă vrei să cunoști povestea Balaurului bondoc – singura specie din lume cu nume științific românesc, te invităm la Casa Geoparcului, situată în centrul orașului Hațeg. Iar dacă vrei ca cei mici să experimenteze o zi din viața unui paleontolog, te așteptăm la Casa Vulcanilor din Densuș.

3. Bisericile de piatră

Țara Hațegului este cunoscută pentru bisericile sale de piatră din perioada medievală, când zona era la intersecția a trei provincii istorice românești și era stăpânită de nobili locali. Probabil cele mai cunoscute sunt bisericile din Densuș și Sântămăria Orlea, dar acestea nu sunt singurele. Biserici de piatră mai sunt și în Sânpetru, Peșteana, Ostrov, Râu de Mori (Mănăstirea Colț) și biserica Mănăstirii Prislop din Silvașu de Sus. În afară de Sântămăria Orlea, acestea sunt cele mai vechi biserici românești din Ardeal.

Biserica din Densuş este o construcţie a cărei poveste nu a fost pe deplin descifrată. Atât originea, cât şi data construcţiei bisericii sunt controversate. Astăzi, biserica are un aspect neobişnuit, fiind un amestec de stiluri şi materiale. Unele ferestre sunt de fapt racorduri de canalizare romană, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane de la edificii antice, altarul este un capac de sarcofag, leii de pe acoperiș erau statui romane, iar pietrele masive din ziduri păstrează cioplituri antice. În interior se găsește un alt unicat: în icoana Sfintei Treimi, Hristos este îmbrăcat în costum popular românesc.

Ca toate bisericile cisterciene, Biserica din Sântămăria – Orlea a fost dedicată Fecioarei Maria şi este o construcţie simplă, însă de dimensiuni impresionante, fiind cea mai mare biserică medievală din Ţara Haţegului. La început, biserica avea în interior zece picturi murale cu motivul crucii. Odată cu schimbările confesionale ale comunității, a devenit ortodoxă şi a fost repictată într-un stil ce îmbină elementele bizantine cu cele occidentale. Mai târziu, fiind transformată în biserică reformată, picturile au fost acoperite cu var. Astăzi, frescele din biserică sunt scoase la lumină şi sunt considerate a fi unele din cele mai reuşite picturi medievale de la noi din ţară. Veţi vedea că în unele locuri frescele bizantine sunt şterse, lăsând la vedere şi stratul de pictură mai veche.

Vizitarea acestor biserici este posibilă, însă ele nu sunt deschise permanent publicului. Informează-te din timp la Centrul de Informare Turistică din Densuș, la numărul de telefon  0766 068 081, respectiv administratorul Bisericii Sântămăria-Orlea, la numărul de telefon 0733 810 887.

PENSIUNI RECOMANDATE:

4. Sarmizegetusa Ulpia Traiana – capitala Daciei Romane

Vrei să pășești pe istorie la propriu? Mergi la Sarmizegetusa, satul așezat pe ruinele capitalei romane a provinciei Dacia: Ulpia Traiana Sarmizegetusa! Aici poți vizita ruinele unor clădiri din vechiul oraș-cetate: templele, atelierele, băile publice, amfiteatrul şi forumul. Sau poţi face o plimbare prin sat, unde prin curțile oamenilor se mai văd urmele zidurilor ce înconjurau orașul antic. Vei vedea bucăți din ruinele romane chiar şi în pereții gospodăriilor, fântânilor și gardurilor.

Vizavi de complexul arheologic, poți vizita Muzeul de arheologie din Sarmizegetusa care include ceramică romană, tehnică militară și diverse instrumente din viața de zi cu zi a locuitorilor fostei capitale.

5. Cooperativa Hațegana

Este locul de unde îți poți cumpăra produse realizate manual inspirate de moștenirea etnografică a Țării Hațegului și Ținutului Pădurenilor. Producția de bază s-a axat dintotdeauna pe ii și bluze brodate manual, mai ales de către soțiile de mineri din Valea Jiului, zona Bradului și Țara Hațegului. Aici vei mai găsi și opinci, șerpare și alte obiecte tradiționale din piele, lemn și țesături.

6. Cetatea Mălăiești

Ești curios cum arăta una dintre micile cetăţi medievale din Ţara Haţegului? Poți vizita cetatea de la Mălăieşti, cu elemente caracteristice și altor fortificaţii din zonă. La început a fost ridicat doar un turn-locuinţă, care mai apoi a fost împrejmuit cu ziduri de incintă, iar ulterior au fost construite şi patru turnuri bastion. Se spune că cetatea era mult prea mică pentru a putea face faţă unui atac mai serios şi avea mai degrabă rol de apărare în conflictele dintre nobilii locali. Chiar şi aşa însă, se pare că nu era îndeajuns de rezistentă, căci a fost distrusă în timpul unei răscoale. Astăzi, după o reabilitare completă, te poți bucura de măreția ei de odinioară. La întoarcere, poți poposi în centrul satului Sălașu de Sus la restaurantul „La Sălaș” pentru o degustare de virșli – cârnați tradiționali din carne de oaie.

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE:

7. Parc Aventura Râușor

Timp de câteva zeci de minute, vei avea ocazia să îți testezi aptitudinile de cățărare, echilibristică și rezistență la efort, în timp ce va trebui să-ți învingi frica de înălțime. Parcul de aventură este amenajat chiar în fața bazei Salvamont, iar de siguranța ta se vor ocupa chiar salvamontiștii. Traseul suspendat este deschis indiferent de perioada anului, iar pentru parcurgerea lui  trebuie să ai doar un pic de curaj, multă voință și, mai ales, trebuie să respecți cele câteva reguli de siguranță. O dată ce ai ajuns la capăt, ultima provocare vine mai degrabă ca o recompensă: o coborâre de 85 de metri pe tiroliană. Ar fi bine să-ți anunți de dinainte vizita: 0254 890 600.

8. Fundătura Ponorului

Fundătura Ponorului este o vale atipică cu fundul plat și răul sinuos cu multe meandre, peisaj bucolic cu gospodării izolate și fânețe. Frumusețea locului poate fi cu greu surprinsă în cuvinte. Cert este că Fundătura Ponorului este o vale carstică tipică în care un râu dispare în subteran printr-un ponor, iar valea se închide brusc. Apa râului reapare mai jos, după ce în subteran sculptează viitoare peșteri de a căror frumusețe nu vom apuca noi să ne bucurăm. Accesul cel mai facil spre Fundătura Ponorului se face din satul Ohaba-Ponor, urmând traseul tematic Relieful carstic din Munții Șureanu.

Fundătura Ponorului

9. Muzeul satului hațegan – Peșteana

La Peșteana, în com. Densuș, într-o casă tradițională din lemn, unul dintre localnici, Nenea Antonică, a strâns obiecte din lumea veche a satului. Puteți vedea în colecția sa de la Muzeul satului hațegan lucruri inedite. Câteva dintre obiectele ce erau folosite în gospodărie sunt: plasa de păstrat pește confecționată din sârmă împletită, pisăul de măcinat condimente, care nu este altceva decât o bucată de piatră în formă de tocător sau colții de fier care se prindeau de talpa încălțărilor atunci când era ghețuș. În plus, Nenea Antonică vă poate spune povești interesante. Iar dacă sunteți curioși vă poate arăta cum se făcea un stup tradițional, împletit din liane și căptușit cu lut.

10. Peștera Bolii

Aceasta este situată pe drumul de acces spre Țara Hațegului – Retezat dinspre Petroșani, iar vizitarea peșterii va fi, fără îndoială, o experiență plăcută. Peștera este de fapt o străpungere naturală lungă de 466 de metri, cu galerii impresionante și un portal de mari dimensiuni cu ai săi 10 metri înălțime. Peștera este străbătută de un râu pe toată lungimea sa, iar amenajările turistice includ alei, poduri și instalație de iluminat. Datorită acusticii excelente, sala principală este folosită în mod constant pentru concerte. Detalii despre vizitarea peșterii găsești pe website-ul administratorului peșterii.

Peștera Bolii

Mai multe informații despre Țara Hațegului – Retezat găsești și pe aplicația oficială disponibilă pe Google Play și App Store sau pe website-ul acesteia!

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE