8 activități pentru o săptămână de neuitat în Țara Hațegului – Retezat

Poate că drumeția rămâne una din activitățile de top din destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat, dar cu siguranță nu e singura. După ce ți-am arătat ce anume poți vizita în această zonă, ne-am gândit să scriem și despre experiențele de care te poți bucura aici. Așa că am făcut o selecție de activități din toate anotimpurile și pentru toate gusturile: programe educaționale captivante pentru copii, experiențe culinare pentru gurmanzi, adrenalină pentru cei mai curajoși sau experiențe în natură pentru iubitorii de frumos.

Vei întâlni oameni faini la tot pasul, care îți vor spune că e musai ca după o drumeție să încerci să dai de gustul virșlilor de Sălaș (cârnați afumați din carne de oaie) și al altor bucate alese făcute la poalele Retezatului, stinse neapărat cu un deț de vinars din prune de Răchitova.

Iar atunci când vei simți nevoia de o pauză între diversele experiențe de mai jos, ia-ți timp și vizitează atracțiile de neratat din destinație.

Explorare la Casa vulcanilor

Pentru grupurile de familii cu copii, cel mai fain loc din Țara Hațegului este la Densuș, la Casa Vulcanilor, acolo unde Asociația Drag de Hațeg are în desfășurare mai multe tipuri de programe educaționale.

Casa Vulcanilor este o construcție din pământ care spune povestea Pământului, adaptată la povestea geologică a Țării Hațegului. Experiențele de învățare vor permite copiilor, dar și adulților, să învețe lucruri fascinante despre trecutul îndepărtat al insulei tropicale Hațeg, din vremurile când prin aceste locuri trăiau dinozauri pitici sau când insula era frământată de erupții vulcanice violente.

La Casa Vulcanilor poți face experimente științifice, poți lucra cu o trusă cu unelte de explorator, poți săpa după fosile în lada micului paleontolog, poți explora pădurea și colecta roci.

Programarea vizitei tale este obligatorie.

Drumeție

Nestemata din coroana de munți care înconjoară Țara Hațegului este, fără îndoială, Retezatul. Declarat din 1935 drept parc național, prima arie naturală protejată de acest fel din România, masivul are o rețea densă și bine întreținută de trasee turistice marcate. Dar potecile Retezatului nu sunt ușor de parcurs. Diferențele mari de nivel și lespezile de piatră îți vor testa atât anduranța, cât și echilibrul. Uneori, vremea capricioasă îți poate pune la rândul ei probleme, dar muntele te va răsplăti cu peisaje superbe și vârfuri ce se oglindesc în apa cristalină a numeroaselor lacuri glaciare.

Îți recomandăm să te documentezi temeinic cu privire la dificultatea și durata traseelor abordate, dar și să folosești o hartă actualizată sau un ghid montan de încredere (Asociației Ghizilor Țara Hațegului Retezat –+40 720 949 409).

Pe lângă traseele clasice de drumeție, în destinație mai puteți întâlni câteva trasee tematice în toate cele trei arii naturale protejate.

PENSIUNI RECOMANDATE:

Cicloturism

Pentru amatorii de experiențe pe două roți, în Țara Hațegului – Retezat există o rețea de 300 de km de trasee de bicicletă care străbate în mare parte zona rurală de la poalele Retezatului. Lungimea și dificultatea traseelor variază destul de mult, astfel încât să fie pe placul tău indiferent dacă mergi doar ocazional pe bicicletă sau ești un împătimit al acestui sport. Unele trasee urcă chiar spre zona montană și pot avea secțiuni mai tehnice, dar sunt și trasee care merg exclusiv pe drumurile asfaltate.

Plăcerea pedalatului poate fi îmbinată cu vizitarea numeroaselor obiective turistice din destinație, Ţara Haţegului fiind una din zonele ideale pentru cicloturism și mountain biking din România.

Zimbru safari

Chiar dacă denumirea activității te duce cu gândul în Africa, află că poți face safari și în România! Asta mai ales de când WWF România și alte organizații au inițiative de eliberare în natură a zimbrilor, cel mai mare animal terestru din Europa. Bineînțeles, nu vorbim de vizitarea unei zimbrării în care bietele animale stau închise într-un țarc de mici dimensiuni, ci de o experiență de observare a acestora în mediul lor natural cu ajutorul unui ghid specializat.

Densuș este unul din acest locuri, alături de Armeniș (județul Caraș-Severin) și Parcul Natural Vânători-Neamț. Astfel, ghidul îți va arăta semne și urme lăsate de zimbri, îți va explica cum modifică ei peisajul și îți va da detalii despre modul de organizare al turmei. Iar cu ceva noroc vei putea chiar să-i zărești de la o distanță sigură pentru a nu-i deranja.

Dacă te-am convins, îți poți face o programare cu 48 de ore înainte, la numărul unic al Asociației Ghizilor Țara Hațegului Retezat – +40 720 949 409.

Zbor cu parapanta

Nu doar că activitatea în sine îți va ridica nivelul adrenalinei la maxim, dar și compania va fi extrem de plăcută. Pilot va fi chiar Toma Coconea, o legendă vie la nivel european printre iubitorii sporturilor extreme și de anduranță. Parapantist, pilot și instructor de zbor, ultramaratonist și salvator montan, Toma Coconea este omul pentru care imposibilul nu există.

Un zbor cu Toma se va transforma foarte ușor într-o amintire de-o viață. De altfel, după o asemenea experiență, care durează cam 30 de minute, vei primi și o filmare aeriană care îți va aduce aminte cu plăcere de momentele trăite în Țara Hațegului, la Clopotiva, unul dintre locurile de zbor preferate de parapantiști din toată țara.

Înainte de zbor trebuie să știi că ai nevoie de o pereche de încălțări sport, să fii îmbrăcat lejer și să îți pregătești picioarele pentru câțiva metri de alergat împreună cu Toma, necesari pentru a putea decola. Curajul îl vei prinde în zbor, atunci când te vei putea bucura de o priveliște minunată asupra Țării Hațegului.

Pentru a programa un zbor în tandem, trebuie să suni cu  cel puțin o zi înainte la numărul de telefon +40 735 998 812.

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE:

Aventura Parc

Rămânem la capitolul de aventură și-ți propunem parcurgerea traseului suspendat din Râușor, o activitate care îți va aduce doze maxime de adrenalină. Acesta este amplasat chiar în fața bazei Salvamont, iar de siguranța ta se vor ocupa chiar salvamontiștii. Cei mai slabi de inimă vor avea de dus câte o luptă interioară pentru fiecare secțiune a traseului, cum ar fi „podul indian”, butucii suspendați, plasa de pescar sau secțiunea de 85 de metri de tiroliană.

Îți recomandăm să-ți anunți din timp intenția, telefonând la Baza Salvamont din Râușor la numărul +40 254 890 600. În prețul biletului este inclus echipamentul de protecție și asistență din partea supraveghetorului.

Schi

În complexul alpin de schi Râușor este amenajată o pârtie de schi cu instalație de transport pe cablu și nocturnă. Este singura opțiune pentru practicarea schiului alpin în destinație, potrivită inclusiv pentru copii și începători. Monitorii de schi, majoritatea angajați ai Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, îți vor arăta tainele acestui sport. În restul anului, când zăpada și agitația din timpul iernii sunt doar amintiri, în Râușor vei găsi câteva servicii de cazare și de masă. Poți folosi stațiunea ca punct de pornire în drumeții montane, accesul către Vârful Retezat fiind facil din acest loc.

Dar Retezatul îți oferă oportunități de practicare și a altor forme de schi. Dacă ești mai sportiv și mai aventuros, poți încerca schiul de tură (cunoscut și ca schi-alpinism). Este un tip de schi în afara pârtiilor, cu echipament special, care îți permite și să urci, iar apoi să cobori pantele înzăpezite. Din cauza riscului de avalanșă, îți recomandăm să nu te aventurezi dacă nu ai cunoștințe temeinice ale stratului de zăpadă sau fără un ghid specializat.

Primul punct gastronomic local din Țara Hațegului – Retezat

Și după tot acest efort îți propunem o experiență gastronomică locală pentru recâștigarea puterilor. Primul punct gastronomic local din destinație s-a deschis în Densuș, pe strada Principală nr. 36 și se numește LuciAna. Dacă vrei să te bucuri de bunătățile culinare din zonă, nu ar strica să faci mai întâi o programare la +40 766 274 686 sau să intri pe pagina lor de Facebook.

Acesta este de fapt o variantă mult simplificată a unui restaurant, gândit astfel încât să ofere localnicilor posibilitatea servirii mesei unora ca tine, curioși de a intra în contact cu ei și de a gusta preparate locale autentice.

Gazdele spun că odată ce le-ai pășit pragul vei redescoperi gusturile copilăriei deoarece preparatele lor folosesc doar ingrediente locale și rețete vechi.

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE