Aventură în natură de la mic la mare în Pădurea Craiului: 8 activități pentru familii cu copii

O vacanță activă este modalitatea perfectă de a ține la distanță plictiseala, de a-ți încuraja copiii să deprindă o nouă abilitate sau de a le permite să-și dezvolte un hobby, fie că este echitație, ciclism, drumeție, cățărare sau speologie.

Și pentru că vorbim de o vacanță în familie, dorim să ne asigurăm că toată lumea se va distra de minune. Nu vă faceți griji, în Pădurea Craiului există facilități de petrecere a timpului liber și aventură potrivite pentru toată lumea.  Există ceva interesant atât pentru cel mai în vârstă, cât și pentru cel mai tânăr sau cel mai greu de mulțumit membru al familiei.

Situată în vestul României, Pădurea Craiului este parte a munților Apuseni. Este o destinație ușor accesibilă cu mașina pe drumurile E60 și DN76, dar și cu trenul în zona Bratca – Șuncuiuș – Vadu Crișului, pe linia ferată dintre Cluj-Napoca și Oradea. De asemenea, destinația se află la o distanță relativ mică de aeroporturile din Oradea, Cluj Napoca și Debrecen.

1. Peșteri amenajate

Nu mai puțin de patru peșteri amenajate te îndeamnă să descoperi o mică fărâmă din lumea fascinantă a universului subteran. Acestea au alei sau poteci de vizitare, sistem de iluminat, program de vizitare și ghizi însoțitori.

Peștera Unguru Mare este peștera cu cel mai impresionant portal din munții Pădurea Craiului. Acesta are o înălțime de nu mai puțin de 32 de metri, cam cât un bloc cu 10 etaje! Un loc a cărui istorie merge înapoi, în timp, până în… preistorie, aici fiind descoperite urme de locuire din perioada neolitică, depozite din epoca bronzului și o sală sacră în care erau depuse vase ceramice cu cenușă umană..

Descoperită la începutul secolului al XX-lea, Peștera de la Vadu Crișului a fost prima peșteră amenajată pentru turism din România. Frumusețea speleotemelor aflate în subteran este sporită de denumirile pline de imaginație pe care omul le-a dat acestora: Globul pământesc, Mormântul lui Mahomed, Vulturul alb, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici…

În doar câțiva ani, Peștera cu cristale din mina Farcu a devenit una din cele mai cunoscute peșteri turistice din România. Aici vizitatorii pot admira frumusețea, pe cât de strălucitoare, pe atât de fragilă, a cristalelor de calcit, experiență rezervată până acum doar speologilor.

Singurul pod natural subteran cunoscut și accesibil turiștilor, poate fi străbătut de la un capăt la altul, în adâncurile Peșterii Meziad. Prin sălile impresionante, ale căror tavane se ridică până la 35 de metri înălțime, trăiau cândva animale uriașe, mai ales urși și lei de peșteră. Tot aici și-au găsit adăpost primii locuitori ai acestor meleaguri, lăsând în urmă mărturii arheologice dar și frumoase legende.

2. Peșteri speoturistice

Acestea sunt peșteri cu un nivel minim de amenajare pentru parcurgerea lor în siguranță ca speolog amator. Accesul se face doar cu programare din timp, cu ghid-speolog și echipament specific oferit de organizatori: salopetă, cizme sau bocanci, cască și sursă proprie de iluminare. Pentru parcurgerea peșterilor, în funcție de gradul de dificultate și de denivelare, va trebui să vă târâți în locuri strâmte, să coborâți în rapel sau să traversați cursuri subterane de apă.

În Pădurea Craiului sunt amenajate nouă peșteri speoturistice cu trei grade de dificultate, iar accesul se face cu respectarea regulamentului de vizitare și doar în prezența unui ghid autorizat.

Nivelul Descoperă

Peșterile Doboș și Gruieț sunt ideale pentru inițierea în speologie. Abordabile și de către copii explorarea lor promite o experienţă unică,  de care își vor aminti multă vreme. Peşterile speoturistice pot fi parcurse în siguranţă sub îndrumarea unui ghid specializat şi cu echipament corespunzător.

Nivelul Experimentează

Peşterile Gălășeni, Moanei, Osoi și Bătrânului îți vor dezvălui o lume subterană surprinzătoare. Puțină adrenalină nu strică și cu siguranță efortul îți va fi răsplătit pe măsură. Poți încerca să le parcurgi și împreună cu copii, dacă sunt mai mari și cu spirit de aventură.

Nivelul Explorează

În această categorie intră peșterile a căror explorare duce aventura la un alt nivel. Dedicate în general speologilor, ele sunt atractive și pentru părinții cu spirit de aventură, spirit ce s-a menținut și după apariția copiilor.

3. Via ferrata

Un parcurs de via ferrata înseamnă să te cațeri pe pereți de stâncă, pășind pe scoabe metalice, bine fixate în rocă, asigurat cu echipament specific de un cablu metalic. Sub îndrumarea unui ghid specializat și cu echipamentul corespunzător, această activitate poate fi experimentată în siguranță și de cei care nu au mai parcurs un traseu de acest fel.

În Pădurea Craiului există trasee cu diferite grade de dificultate, cu diverse provocări pentru cei care le parcurg, unele fiind potrivite și pentru copii.

Important! Accesul în siguranţă pe via ferrata se face doar cu echipament specializat compus din cască de protecţie, ham şi lonjă dublă de asigurare, specifică acestui sport. Nu vă aventuraţi pe trasee fără echipament corespunzător şi fără îndrumarea unui ghid, pericol de accident!

4. Drumeție

Indiferent de anotimp, o plimbare în natură este o încântare pentru ochi și suflet. O parte din traseele marcate din Pădurea Craiului pot fi parcurse și de către cei mici, fără a ridica dificultăți deosebite. Astfel, puteți avea în vedere următoarele trasee:

  • Circuitul Văii Boiului: porțiunea de traseu ce urmează cursul pitoresc al Văii Boiului până la cascada cu același nume. O provocare suplimentară o reprezintă continuarea traseului până la punctul de belvedere Piatra Boiului din apropierea Peșterii Fugarilor, de unde puteți admira Valea Crișului Repede. Marcaj: punct roșu. Durata: 4 ore. Diferență de nivel: 433 m
  • Circuitul Cheile Cuților:  un traseu relativ ușor ce urmează cursul Văii Cuților printre versanți stâncoși de aproape 100 de metri înălțime. Poteca urcă apoi pe un versant, de pe culmea căruia se poate admira valea și o parte din Depresiunea Beiușului. Marcaj: punct roșu Durata: 1,5 ore. Diferență de nivel: 120 m
  • Peștera cu Cristale Farcu – Izbucul Roșiei: un traseu scurt care include Peștera cu Cristale din Mina Farcu, Cascada de la Bina Mirghii (10 metri înălțime cu un debit de apă variabil în funcție de precipitații), Peștera Gruieț (450 metri lungime – peșteră speoturistică)  și Izbucul Roșiei (printre primele izvoare carstice ca debit din România). Marcaj: cruce albastră. Durata: 2 ore. Diferență de nivel: 230 m.

5. Cicloturism

Plimbările cu bicicleta nu sunt doar o modalitate interesantă de a descoperi natura, oamenii și peisajele din Pădurea Craiului. Mountain biking-ul este o activitate ideală pentru sănătatea fizică și mentală a copiilor tăi, o modalitate distractivă și activă de a petrece timp liber cu familia în natură și un mod facil de a dezvolta abilități motrice, de echilibru și de încredere în propriile forțe pentru cei mici.

Văile lungi, platourile carstice punctate de fânețe și doline, pădurile răcoroase de foioase, brăzdate de drumuri și poteci, pot fi desoperite agale, din șaua bicicletei. raseele de mountain biking marcate și documentate (inclusiv cu track-uri GPS) sunt disponibile pe site-ul destinației. Zona de nord a destinației poate fi accesată și cu trenul, unele garnituri având facilități pentru transportul bicicletelor.

6. Rafting

Ce poate fi mai distractiv decât o tură de rafting în familie? Ai parte de toate: distracție, aventură, apă, soare, răcoare….și o bălăceală în cascada Vadu Crișului.

Parcursul de rafting din Pădurea Craiului are o dificultate medie, durează aproximativ 3 ore și este perfect pentru inițierea în această activitate atât pentru cei mici cât pentru și cei mari.

Faceți o rezervare la un operator turistic și distracția este garantată.

7. Edu venture

Sub această denumire se află o serie întreagă de activități de învățare și aventură în natură care au rolul de a îmbogăți cunoștințele copiilor despre natură, dar și de a căpăta încredere în forțele proprii, de a învăța să-și depășească limitele, de a găsi soluții și lua decizii pe moment etc.

Învățarea în și despre natură se realizează cu ajutorul ghizilor pentru diverse activități, dar și prin parcurgerea potecilor tematice prevăzute cu panouri interpretative din diverse zone din destinație. 

A învăța din natură și cu ajutorul naturii este distractiv, experimental și memorabil. Când înțelegi natura și toate mecanismele ce stau la baza ei, începi să o iubești, să te simți parte din ea și să o prețuiești.

8. Călărie

La prima vedere călăria pare o modalitate agreabilă de petrecere a timpului liber, mai ales dacă îți plac caii. În realitate, însă, are o mulțime de beneficii asupra copiilor, atât fizice cât și emoționale.

La Caii liberi, în Bratca, se organizează drumeţii călare pe trasee pentru începători sau avansaţi, activități de inițiere în călărie pentru toate categoriile de vârstă şi activităţi ce presupun interacţiunea directă a vizitatorilor cu caii: plimbat, hrănit, ţesălat etc.

Fără îndoială Pădurea Craiului este destinația ideală pentru vacanțe în natură cu familia! Pe lângă activitățile de mai sus, zona oferă posibilitatea și unor activități pentru copii mai de nișă, cum ar fi inițierea în alergare montană sau escaladă pe numeroasele trasee din zona Defileului Crișului Repede. Tot ce trebuie să faci este să planifici următoarea aventură în familie în Pădurea Craiului!

Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism în România se realizează cu sprijinul financiar oferit de:

Articol scris cu ajutorul Ioanei Iacobaș de la CAPDD Bihor, organizația care asigură managementul destinației de ecoturism Pădurea Craiului.

Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Fotografii: Andrei Posmosanu, Kids Exploring, Mihai Moiceanu

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE