Țara Dornelor: 7 experiențe ecoturistice în 4 anotimpuri 

Țara Dornelor poate părea o zonă foarte îndepărtată și plictisitoare, dar de fapt este destinația ideală dacă-ți plac natura și activitățile în aer liber. În ultimii ani au apărut trasee și atracții noi, pensiuni cochete și experiențe care par din alte țări. Toate acestea, garnisite bine cu smântână și ciuperci de pădure pentru care zona este cunoscută.

Atunci când simți nevoia de o pauză între diversele experiențe de mai jos, ia-ți timp și vizitează atracțiile de neratat din destinație.

1. Drumeții montane

Datorită celor peste 400 de km de trasee montane din Țara Dornelor, aproape fiecare colț din această destinație ecoturistică așteaptă să fie descoperit. Traseele din munții Suhard, Giumalău, Călimani și Bistriței sunt bine marcate și la fel de variate ca peisajul, fapt pentru care devin rapid un scop în sine.

Vara și toamna sunt anotimpurile perfecte pentru explorarea traseelor de drumeție din Țara Dornelor. Ghizii autorizați din zonă sau chiar gazdele locale pot să te conducă în astfel de excursii montane. Dacă, totuși, alegi să pornești la drum pe cont propriu, n-ar strica să ai la îndemână o hartă a destinației realizată de Zenith Maps, pe care o poți comanda online, chiar AICI. Varietatea traseelor montane din Țara Dornelor este dată și de gradul de dificultate al acestora, în funcție de care vei putea să-ți planifici drumețiile, în armonie cu pregătirea fizică de care dispui. Cele 5 trasee de drumeție din masivul Pietrosul Bistriței, cu versanți stâncoși și abrupți, se adresează în special turiștilor antrenați, în vreme ce cărările masivelor Suhard și Giumalău se potrivesc drumețiilor mai puțin solicitante. O versiune de mijloc este dată de traseele de drumeție din Munții Călimani care promit să impresioneze prin frumusețea peisajelor întâlnite.

2. Nordic walking

Adaugă pe lista de drumeții și traseul de nordic walking aflat chiar în Parcul Central din Vatra Dornei, pe o lungime de 2 km și o diferență de nivel de 39 m. Practicarea acestui sport, pentru toate vârstele, îți antrenează întreaga musculatură și te ajută să consumi cu 40% mai multe calorii decât pe durata unui mers normal, fără să pui presiune pe articulații. Toate sfaturile de care ai nevoie pentru a învăța tehnica mersului corect îți sunt oferite de personal calificat în practicarea acestei activități, prin Serviciul Salvamont din Vatra Dornei, același care închiriază bețe de trekking celor interesați.

3. Bicicletă și mountain bike 

Pentru că-n echipă e mai fain, la acest capitol, îți propunem vacanțe cu bicicleta în familie sau grupul de prieteni. În Țara Dornelor te poți bucura de tururi provocatoare, precum și rute mai simple, ideale pentru începători. Întinse pe o distanță de 150 de km, 7 trasee de cicloturism te vor plimba prin peisaje pitorești din depresiunea Dornelor sau pe culmile golașe din munții Suhard, Giumalău și Călimani. Iar în luna iulie se organizează un concurs dedicat amatorilor cu o condiție fizică bună Unde-i Ursul? în munții Giumalău.

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE:

4. Călărie

O călătorie în ținutul sălbatic al zonei este maniera ghizilor pasionați de cai de a te face să uiți de griji. Dacă ai experiență la acest capitol, vei observa repede că traseele pentru plimbările călare sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de solicitante și memorabile. Nu-ți rămâne decât să programezi, din timp, excursii călare, de mai multe zile, pe crestele montane din munții Călimani sau din Suhard, cu campare la cort, sau trasee în stea, cu cazare la pensiune. Iar dacă nu ești inițiat în această activitate, dar îți dorești un debut memorabil, centrele de călărie din destinație te așteaptă cu lecții pregătitoare, în manej, sau pe trasee ușoare prin pădurile din împrejurimi.

Pe timp de iarnă, plimbările cu sania trasă de cai te fac să uiți de temperaturile scăzute și să te bucuri din plin de peisajul feeric al întregii depresiuni. La sfârșitul unei astfel de plimbări vei gusta mai cu poftă vinul fiert, afinata, cârnatul și slănina încinse pe grătar.

PENSIUNI  RECOMANDATE:

5. Easy-rafting și caiac

O aventură în aer liber, timp de aproximativ 3 ore, care începe la confluența râurilor Dorna și Bistrița Aurie până la Zugreni – Cheile Bistriței, pe un traseu accesibil, cotat cu un grad de dificultate 3 din 5. Distanța de 22 de kilometri îți va oferi prilejul cunoașterii împrejurimilor și testării abilităților între-ale vâslitului în echipă. Țara Dornelor este și locul în care expresia „dus cu pluta” are o cu totul altă conotație, una care amintește de plutărit, o veche îndeletnicire a localnicilor care navigau cu plutele pe râul Bistrița pentru a transporta lemn. Adună gașcă faină și hai să vezi cum se activează adrenalina pe apă, accesând oferta dedicată pentru easy-rafting

Amicul raftingului, caicul, este alegerea perfectă pentru o zi de vară la munte. O plimbare cu caiace sit on top este posibilă pe râul Dorna, în vecinătatea podului pietonal care leagă centrul vechi al orașului de Parcul Central, sub îndrumarea celor de la Dorna Adventure Aventurează-te în Bucovina – Vatra Dornei.

6. Experiențe wildlife

Trăiește experiențe unice în inima naturii, pe urme de animale! Vei găsi aceste oferte speciale: primăvara, la rotitul cocoșului de munte, un spectacol magnific oferit de cocoșii de munte în perioada de împerechere, manifestat prin dansuri ritualice și cântece aparte și toamna, la boncănitul cerbilor, unde ai șansa să asiști la scena luptei pentru supremație, în inima pădurii. Ghizi specializați pe observarea naturii te vor însoți în experiența asta memorabilă!

7. Schi de tură și schi alpin

Iarna, alege aventura unui schi de tură, optând pentru oferta prestabilită, în munții Călimani sau Suhard, sau creează-ți propriul itinerar care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale de călătorie în ținutul alb al Țării Dornelor!

Nu uita nici de schiul alpin! Țara Dornelor dispune de 5 pârtii de schi omologate, Pârtia Dealu Negru fiind a doua ca lungime din ţară, dar şi de o pistă naturală de sanie, singura omologată din S-E Europei. Dacă te nimerești în zonă în lunile de început ale anului, poți să te bucuri de un altfel de eveniment, Campionatul Mondial de Sanie pe pistă naturală, care are loc în stațiunea Vatra Dornei și care reunește anual participanți din peste 13 țări. Doar aici, în Țara Dornelor, ai ocazia să iei parte la un astfel de eveniment.

În plus, indiferent de sezon, Țara Dornelor îți oferă și experiențe bazate pe păstrarea tradiției, cu ateliere unde poți afla tainele unor meșteșuguri precum încondeiatul ouălor, țesutul sau sculptatul în lemn, completate de unele gastronomice, cu gusturi locale date de delicioase sortimente de brânză, dulcețuri din fructe de pădure, zacuște cu ciuperci și preparate din păstrăv. 

Și, dacă tot nu este suficientă aventură, îți recomandăm să te „abați” și la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, locul care-ți stârnește curiozitatea legată de biodiversitatea ariei naturale protejate a Parcului Național Călimani, la muzeele din Țara Dornelor și pe potecile traseelor tematice pentru a vedea cum arată un tinov și pentru a afla legendele locului care te conduc până la tărâmul uriașilor de la 12 Apostoli din munții Călimani.

Pentru programe ecoturistice personalizate, apelează cu încredere la partenerii noștri din Țara Dornelor, aici.

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE