10 locuri impresionante pe care merită să le vizitezi în Țara Dornelor

Numele de Țara Dornelor sigur îți conturează gândurile celor mai bune izvoare de apă minerală și a băilor terapeutice de care poți beneficia în special în Vatra Dornei, în centrele specializate. Știm că Țara Dornelor are reputația unei zone montane cu specific balneo-climateric, dar astăzi ea este mai mult decât atât. Este o destinație de ecoturism care te face să simți că aici timpul a avut cu adevărat răbdare, și-s toate tihnite și frumos așezate. De la oameni, natură și locuri, până la obiceiurile lor păstrate de generații. Iată un argument care ar trebui să te determine să lași puțin grijile deoparte și să faci o vizită în Țara Dornelor, să vezi dacă-ți priește această schimbare de ritm și de peisaj! 

Iar atunci când vei dori să faci ceva mai activ, ți-am pregătit și o listă cu recomandări de activități pe care poți să le faci cât timp vei fi oaspete în Țara Dornelor.

1. Comuna muzeu, Ciocănești

Situată într-o zonă pitorească pe Valea Bistriței, „comuna muzeul în aer liber”, Ciocănești, este fără doar și poate una dintre principalele atracții ale destinației de ecoturism Țara Dornelor. Cele peste 600 de case pictate la exterior cu motive tradiționale au transformat acest loc într-un muzeu viu în aer liber, unic în țară. Un tur prin sat la gospodăriile frumos pictate cu motive inspirate din portul popular, te va convinge de faptul că omul sfințește locul, mai ales când acesta alege să pună în valoare și să ducă mai departe moștenirea tradițională.

Ouăle încondeiate fac și ele parte din ADN-ul cultural al localnicilor, iar mărturie stau cele peste 1800 de exponate, dintre care unele rare, cu o vechime de peste 100 de ani, pe care le poți admira la Muzeul Ouălor Încondeiate din centrul comunei. Tot aici poți lua parte chiar la ateliere de încondeiat de la care pleci cu un suvenir autentic din Țara Dornelor.

În Muzeul Etnografic din Ciocănești ai parte de incursiuni în timpuri străvechi, când oamenii își ocupau vremea cu țesutul straielor populare, cu plutăritul pe râul Bistrița pentru transportul lemnului până la Bacău, olăritul, fierăritul și mineritul, ca îndeletniciri și ocupații de bază.

2. Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani

Înainte de-a lua drumul traseelor montane din Țara Dornelor, noi îți propunem un popas de cel puțin jumătate de oră la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, unul dintre cele mai moderne centre de acest fel din țară. Este locul care te împrietenește într-un mod interactiv cu aria protejată a Parcul Național Călimani și cu varietatea formelor de viață pe care aceasta le adăpostește. Are să-ți placă să descoperi sau să redescoperi, pe pipăite, textura conurilor de brad, a frunzelor sau a fânului, să parcurgi, de ce nu, desculț poteca senzorială din curtea Centrului de Vizitare și să te iei la întrecere cu cei care te însoțesc la jocul reinterpretat „Nu te supăra frate”, care-l înalță pe câștigător la nivelul Pietrosului Călimani, cel mai înalt vârf din munții Călimani. 

Vizita la căsuța văcarului, testarea gusturilor celor mai renumite brand-uri naționale de  ape minerale îmbuteliate care-și au izvoarele în Țara Dornelor, pășirea, la propriu, pe scara timpului geologic și câte și mai câte astfel de surprize, sunt gata să te cucerească și să-ți facă mult mai interesantă vizita în destinația de ecoturism. Iar dacă vrei să aprofundezi această experiență, nu-ți rămâne decât să-ți planifici un tur ghidat în toată regula!

Adaugă aici și o scurtă plimbare până la Poteca Tematică “Lumea Tinovului sub lupă” și ai să vezi cum, brusc, ai aterizat într-o altă lume! Una liniștită, verde și plină de informații interesante despre lumea tăcută și ascunsă a turbăriei, oferite de panourile explicative întâlnite de-a lungul potecii din lemn care străbate Tinovul Mic din Șaru Dornei. 

3. Rezervația Geologică 12 Apostoli

Dacă îți place să combini mișcarea în aer liber cu învățarea activă, atunci această atracție naturală și traseul tematic care te însoțește până la ea este pentru tine! Rezervația Geologică 12 Apostoli, sau Tărâmul Uriașilor, cum i-am spus noi în acest clip de prezentare a destinației, îți dezvăluie relația dintre oamenii locului și natură, geneza Călimanilor și misterioasele stânci cu figuri omenești și cu nume mitologice, precum: Moșul, Mareșalul, Gușterul, Nefertiti sau Mucenicul. Dar până să ajungi aici, ai parte de excursie fascinantă prin păduri de molid şi păşuni montane, pe un traseu turistic spectaculos și accesibil, indiferent de anotimp, care pleacă din satul Gura Haitii. De aici, pe o distanță de 11 kilometri, e amenajată și Poteca Tematică 12 Apostoli, una dintre cele mai cunoscute din țară, care te poartă pe „drumul laptelui.”
Ce-ai spune să ai parte de toate astea în compania unui ghid local, care să-ți deschidă și mai mult apetitul pentru descifrarea misterelor din jurul acestei frumoase rezervații? Uite cum poate să arate o astfel de zi!

PENSIUNI RECOMANDATE:

4. Cariera de sulf a Călimanilor

Deloc întâmplător, Cariera de sulf a Călimanilor a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Țara Dornelor. Asta pentru că are un trecut istoric interesant, despre care afli mai mult pe măsură ce parcurgi traseul tematic amenajat în acest loc. Plecarea se face din satul Gura Haitii,  spre direcţia dată de panoul indicator către Parcul Naţional Călimani de unde poți ajunge cu ușurință pe „urmele sulfului” din inima munților Călimani! Așa afli despre istoria orașului construit de comuniști aici, în inima muntelui, cu scopul de a extrage sulful, și vezi cu ochii tăi cum își revine natura după o astfel de exploatare. Te întâlnești și cu zâmbrul, arbore relict glaciar, aflat în aria protejată a Parcului Național Călimani.

5. Muzeul Etnografic din Vatra Dornei

Fiind deschis de marți până duminică, între orele 10.00-16.00, Muzeul Etnografic din Vatra Dornei este unul dintre locurile foarte la îndemână de vizitat în Vatra Dornei. Odăile amenajate în acest muzeu expun o varietate de elemente ale culturii populare: de la arhitectură, ceramică, obiecte de uz casnic din lemn, textile (țesături și cusături de interior), mobilier, vestimentație populară, obiecte ceremoniale de nuntă, măști, ouă încondeiate, obiecte din metal și os, piese ilustrând meșteșugul plutăritului și până la reconstituirea unei vetre de stână tradițională.

Dar, pe lângă cele
peste 1800 de exponate tradiționale, în acest loc, poți avea parte de o experiență cu totul inedită. Sâmbătă de sâmbătă, de la ora 11.00, cu excepția sărbătorilor religioase, doamnele din grupul Șezătoare Vatra Dornei, se întâlnesc la muzeu pentru momentul cel mai creativ al săptămânii, din care se nasc idei și povești noi cusute în fel și chip pe etamină, și nu doar. Te va încânta cu siguranță să le vezi iscusința în artele tradiționale și bucuria cu care împărtășesc vizitatorilor din atmosfera prietenoasă a șezătorii. Și ca să ai toate datele la îndemână, programul muzeului poate fi consultat aici!

6. Muzeul Științele Naturii și Cinegetică – Vatra Dornei

Un loc al descoperirii celor mai importante elemente din fauna și flora locală, Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei redă într-o manieră atractivă anumite aspecte din mediul natural al unora dintre cele mai importante viețuitoare din Țara Dornelor și din județul Suceava. Chiar dacă aerul din clădire pare mai vechi, atmosfera creată cu ajutorul exponatelor cinegetice și floristice te atrag asemenea unui magnet, pentru încă o lecție altfel despre natura locului. Adresa și programul de vizitare al muzeului pot fi consultate pe site-ul destinației de ecoturism.

7. Casa Muzeu – Poiana Stampei

Dar poate că în vizita prin Țara Dornelor, vrei să te reconectezi vizual şi spiritual și la amintirile din copilărie, mai cu seamă la cele din casa bunicilor. Comuna Poiana Stampei îți oferă acest prilej primindu-te în Casa Muzeu, unde universul magic al copilăriei se va recrea începând cu prima cameră a încăperii, acel loc unde toată familia obișnuia să stea unită în jurul mesei și al vetrei. Nu mai spunem și de mâțele care nu rezistau niciodată tentației de a lenevi în acest loc cald și primitor al oricărei case de gospodar. Obiectele vechi şi uneltele gospodăreşti expuse cu cinste în Casa Muzeu te vor ghida în călătoria ta de descoperire a simplităţii şi frumuseţii vieţii la sat. Vrei toate astea la pachet cu poveștile fără cusur ale odăilor de altădată? Apelează la ghidul casei.

Casa Muzeu - Poiana Stampei

ACTIVITĂȚI RECOMANDATE:

8. Vârful Oușoru

Parte a masivului Suhard, dar cu o formă aparte și absolut inconfundabilă, Vârful Ouşoru transformă curiozitatea în drumeție și muntele în atracție turistică. Sunt mai multe locuri de unde se poate pleca, dar adesea vizitatorii pornesc din Dorna Candrenilor, prin Izvorul Alb sau pârâul Hăşuleţ. Aici se urcă pe Ouşoru, 1639 m, un munte solitar ce pare un uriaş pierdut în nori, cu baza împădurită şi cu partea terminală acoperită de păşuni. Prin poziţia sa, acest munte domină întreaga depresiune a Dornelor, fiind zărit de la Şaru Dornei şi Panaci, de la Tihuţa, Poiana Stampei şi Dornişoara sau de la Poiana Negri, Iacobeni şi Mestecăniş sau de pe Munţii Călimani. Pentru oamenii din localităţile situate la poalele lui, Oușoru reprezintă o sursă de informaţie despre cum va fi vremea. În funcție de nivelul norilor, localnicii îşi dau seama dacă vine ploaia sau nu.

Deşi urcuşul ar trebui să dureze aproximativ patru ore, pentru marea majoritate a turiştilor acesta durează mai mult, din motive de „gustări spontane” cu fragi și zmeură, întâlnite din abundență vara pe acest traseu. Și pentru că este un loc atât de special, aici se organizează anual și concursul de alergare montană ce promovează mișcarea în aer liber și stilul de viață sănătos, intitulat sugestiv: „Hit The Egg – Ouşoru Challenge”.

Vârful Oușoru

9. Rezervația naturală Codrul Secular Giumalău

Aceasta reprezintă cea mai mare pădure virgină de molidișuri pure, descoperită până în prezent, care a mai rămas din întreaga zonă de climă temperată a Europei. O pădure pură cu exemplare seculare de molid și o bogată floră erbacee, situată pe versantul vestic al masivului Giumalău, între cotele 1.230 și 1.680 m altitudine, fac din rezervația naturală Codrul Secular Giumalău, un obiectiv natural pentru care merită să pornești în drumeție. Accesul cel mai ușor este din DN17, localitatea Valea Putnei pe pârâul Putna Mare și Sterparul, pe o distanță de 14 km.

10. Rezervația naturală Cheile Zugrenilor, o poartă deschisă către Munții Bistriței

Aici, râul Bistrița a format chei prin străpungerea rocilor dure ale masivelor Giumalău și Pietrosul Bistriței, iar nouă ne-a oferit prilejul perfect pentru a trăi câteva dintre cele mai puternice senzații la înălțime. Iarna, adrenalina activată de ascensiunea pe pereții de gheață de la Cheile Zugrenilor și Cascada Moara Dracului, vara, cea activată de curaj în drumeția montană pe versanți puternic înclinați, cum este Pietrosul Bistriței – 1791 m. Acest munte misterios, descoperit de mai puțini drumeți, își coboară creasta abruptă în Cheile Zugrenilor, oferindu-ți experiența unei drumeții în mijlocul naturii sălbatice, aproape neatinse de mâna omului. Până pe vf. Pietrosul, timpul de mers este de aproximativ 4 ore, pe un traseu marcat cu bandă roșie, cu un grad de dificultate mediu spre greu. Este cel mai pitoresc traseu din munții Bistriței, cu acces din dreptul podului de lemn din zona Zugreni, pentru care merită să pornești la drum!

Dacă ți-a plăcut acest tur virtual prin Țara Dornelor și vrei să afli mai multe despre o călătorie în destinația de ecoturism a Bucovinei, îți recomandăm website-ul partenerilor noștri locali care îți pot oferi, la cerere, programe ecoturistice complete, cu cazare în pensiuni ecoturistice, adaptate dorințelor și așteptărilor pe care le ai.

 Până atunci, Descoperă Eco-România și universul ei, absolut fascinant!

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE