Asociația de Ecoturism din România (AER) a participat pentru prima dată la un eveniment organizat în Bruxelles, dedicat transportului alternativ pe două roți. Evenimentul a avut loc în perioada 25-27 martie și a fost găzduit în clădirea proaspăt renovată a Gare Maritime. În cadrul târgului au fost prezenți comercianți și producători de biciclete, echipamente și accesorii pentru transportul pe două roți (biciclete clasice, electrice, de transport, trotinete etc), dar și destinații turistice și agenții tur-operatoare din Belgia sau din alte țări.
De ce am ales să participăm la un astfel de eveniment?
Astfel de evenimente alternative sunt preferatele noastre deoarece aici găsim publicul nostru țintă: oameni activi care sunt interesați de oferta de activități în natură și programe culturale oferite de membrii AER și destinațiile de ecoturism. Mai mult decât atât, raportul cost – beneficiu este unul foarte bun, costurile de participare fiind mici în comparație cu târgurile de turism de amploare și cu un public mult mai general. De altfel, la astfel de evenimente participă în mod oficial și unele țări care știu exact ce fel de turiști își doresc și unde îi pot găsi. Așa este cazul Sloveniei care în urmă cu trei ani participa la Photo+Adventure, un eveniment mult mai specializat din Viena, sau al Poloniei care a avut un stand la Bike Brussels.
Cum a fost?
Pe scurt, foarte bine! Interesul publicului a fost mult peste așteptări și până la final am dat aproape toate materialele de informare, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Am constatat și noi cu surprindere că mulți belgieni cunosc deja România sau vor să o descopere. Nu de puține ori am fost salutați pe românește sau ne-au povestit experiențele lor frumoase pe care le-au avut ca turiști sau în timpul călătoriilor profesionale. Dar imaginea pozitivă a României în Belgia se datorează într-o mare măsură și comunității foarte mari de români din această țară deoarece nu de puține ori vizitatorii ne-au spus că au colegi de muncă români.
Ce fel de experiențe își doresc belgienii?
În primul rând vizitatorii de la stand au fost foarte diverși: seniori de peste 70 de ani, familii cu copii sau călători solitari. În general ei preferă programe pe bicicletă în zone plate sau colinare, cu trasee care să nu fie foarte solicitante. Destul de puțini caută aventură pe trasee de cross-country sau de mountain bike. Pe de altă parte, familiile cu copii caută siguranță, iar asta se traduce mai ales în piste de bicicletă separate de carosabil, acel tip de infrastructură pentru biciclete care în România lipsește cu desăvârșire. Suplimentar, vizitatorii au mai întrebat despre traseul cicloturistic european de-a lungul Dunării, EuroVelo 6, din care România nu a construit nici măcar un metru.
Concluzia
Belgienii ar dori să vină să ne viziteze țara, dar noi nu suntem gata să-i primim. Cel puțin nu pe toți. Nu putem avea așteptarea ca oamenii să aleagă o destinație de vacanță care nu le oferă securitate, fără infrastructură turistică și servicii specializate pentru ciclism.
Totuși, oamenii înțeleg că dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete necesită timp și bani și din acest motiv sunt îngăduitori.
Acest articol a fost realizat cu în cadrul proiectului PET România, derulat de Asociația de Ecoturism din România, în parteneriat cu Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Asociația de Turism Retezat și Asociația Măgura Ecoturistică, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
DISTRIBUIE
Descoperă Eco-România
Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.