Tinovul Mare Poiana Stampei, pe înțelesul tuturor

Prima potecă tematică din Tinovul Mare Poiana Stampei a fost inaugurată ieri, cu participarea elevilor de la Școala Generală Poiana Stampei, reprezentanți ai oficialităților locale, ai comunităților din zonă și a jurnaliștilor invitați. Traseul amenajat se suprapune peste vechiul podeț ce străbătea aria protejată, care a fost reparat și îmbunătățit de către Asociația de Ecoturism din România (AER) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Călimani (APNC) în cadrul proiectului Tinovul Poiana Stampei – natură și turism în destinația ecoturistică Țara Dornelor, finanțat de MOL România și Fundația Pentru Parteneriat și implementat în perioada mai – septembrie 2014.

Iniţiativa urmărește să diversifice oferta de activităţi din zona Țara Dornelor şi să evidenţieze lumea ascunsă a tinoavelor și particularitățile lor deosebit de interesante. Accesul pe poteca tematică se face de pe drumul spre Dornișoara, iar de-a lungul celor 800 de metri ai podețului ce străbate tinovul  panourile interpretative oferă informații despre modul de formare a acestor zone, animalele pe care le adăpostesc și importanța lor.

Activitatea este parte dintr-un şir lung de acţiuni dezvoltate de AER pentru a crea premisele dezvoltării durabile a Țării Dornelor prin ecoturism: amenajarea potecii tematice 12 Apostoli (punct de pornire satul Gura Haitii), certificarea unor pensiuni ecoturistice, realizarea hărții ecoturistice Tara Dornelor și a altor materiale de promovare, identificarea traseelor de cicloturism etc.

„Acest tip de infrastructură turistică este utilă pentru a explica importanța ariilor naturale protejate comunităților locale și turiștilor din zonă, folosind metode interactive şi un limbaj uşor de înţeles. Este o oportunitate de a implica elevii de la școlile din zonă în organizarea de vizite sau de lecții de biologie în teren”, a declarat Cristi Ortoanu, responsabil comunități al PNC. 

„Potecile tematice reprezintă un instrument excelent pentru învățare și educare. Turiștii și localnicii care vor parcurge acest traseu pot înțelege mai uşor de ce este important să protejăm anumite zone sensibile și care este rolul lor”, a declarat Bogdan Papuc, director executiv al AER. 

Eforturile de dezvoltare durabilă şi promovare a destinaţiei Țara Dornelor vor continua şi în viitor. În următorii doi ani se va amenaja Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani situat în Șaru Dornei, fiind susținuți de fonduri nerambursabile din partea Fundației Federale Germane de Mediu (DBU).

Pentru detalii despre activităţile proiectului şi o eventuală vizită în Tinovul Poiana Stampei, vă rugăm să ne contactaţi:

  1. Pentru informaţii despre Parcul Național Călimani, accesaţi: www.calimani.ro
  1. Pentru informaţii despre Fundaţia pentru Parteneriat, accesaţi: www.repf.ro/

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE