Țara Dornelor, a cincea destinaţie de ecoturism din România, singura de acest fel din Bucovina, recunoscută oficial

 

Țara Dornelor a devenit a cincea destinaţie de ecoturism din țară recunoscută oficial de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT). Ea a primit acest statut la inițiativa Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), urmare a acțiunilor derulate în cadrul proiectelor de dezvoltare și consolidare a destinațiilor de ecoturism din România, finanțate de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, Programul Green Entrepreneurship 2.0.

Statutul de Destinație de ecoturism a fost obţinut cu sprijinul semnatarilor Pactului pentru Țara Dornelor, din care fac parte reprezentanții administrațiilor publice locale (cele 10 UAT-uri din destinație), ai ariei protejate (Administrația Parcului Național Călimani), ai Serviciului de promovare Turistică și Salvamont Vatra Dornei și Centrului Național de Informare Turistică Suceava, ai sectorului privat și ai entităților culturale și de învățământ din zonă.  Împreună cu acești parteneri, din luna noiembrie a anului 2018, au fost parcurse cele trei etape ale procesului de evaluare care au constat în:

  1. pregătirea documentației pentru evaluare și depunerea ei la Autoritatea Națională pentru Turism;
  2. analizarea documentației depuse și evaluarea pe teren de către Comisia coordonată de către ANT;
  3. luarea deciziei finale de către Comisia de evaluare.

Vizita de evaluare a avut loc în perioada 28-30 mai a.c. și a fost realizată de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România (AER). Aceasta a constat în întâlniri de lucru cu membrii Parteneriatului local, vizite de evaluare a diferitelor obiective culturale, naturale și turistice din Țara Dornelor. Pe data de 26 iunie a.c., Asociația de Ecoturism Țara Dornelor a primit, electronic, din partea Ministerului Turismului, rezultatul evaluării care certifică obținerea statutului de destinație de ecoturism pentru Țara Dornelor.

„Finalul celor opt luni de muncă pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare în procesul de evaluare a destinației, ne aduce o recunoaștere oficială din partea autorităților centrale dar, și mai important, un parteneriat local public-privat mai puternic și mai închegat în jurul acțiunilor de promovare și dezvoltare sustenabilă a Țării Dornelor prin intermediul ecoturismului. Un turism al viitorului de care locul acesta minunat, din îndrăgita Bucovină, are mare nevoie! Sperăm ca acest statut să contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare a brandului Țara Dornelor, ca destinație de ecoturism, în spatele căruia stau demersurile de dezvoltare economică a zonei prin extinderea rețelei de produse și servicii ecoturistice locale. Le mulțumim tuturor partenerilor noştri, şi, în mod special, reprezentanţilor Administrației Parcului Național Călimani și ai Serviciului de Promovare Turistică și Salvamont Vatra Dornei, care au fost alături de noi în toate momentele importante.”, a declarat Cazimirciuc Maricica, managerul destinației ecoturistice Țara Dornelor.

GALERIE FOTO

În prezent, pe harta  destinaţiilor de ecoturism din România se mai află: Ţara Haţegului – Retezat, din județul Hunedoara, Ţinutul Zimbrului – Vânători, din Neamţ, Zărneşti – Piatra Craiului, din judeţul Braşov şi Mara – Coşău – Creasta Cocoşului, din Maramureş.

Elemente de background:

  • Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), cu rol de Unitate de Management a Destinației, face parte din rețeaua națională a destinațiilor de ecoturism din România, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România
  • Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei care beneficiază de o natură şi un mod de viaţă tradiţional încă bine păstrate, fapt ce o face sa fie una din zonele din nordul ţării preferate pentru turismul montan activ, pentru odihnă şi relaxare, pentru sporturi de iarnă.
  • Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a judeţului Suceava, regiunea istorică Bucovina, fiind suprapus pe unitatea de relief Depresiunea Dornelor și are în componenţa sa municipiul Vatra Dornei şi 9 comune (Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei). Destinația este străjuită de 4 masive montane din Carpații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței.
  • Dezvoltarea ecoturismului în Țara Dornelor este susținută de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.
  • Mai multe informații despre oferta ecoturistică a destinației, dezvoltată de AETD, găsiți pe website-ul destinației www.taradornelor.ro și pagina de facebook @TaraDornelor.

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE