Sezonul turistic 2020 de fapt s-a deschis!

 

Surprinzător sau nu, sezonul turistic a început în acest an pe 15 mai. Cum de prea multe ori în România lucrurile nu sunt așezate explicit în termeni clari, ci ele se desfășoară ca o consecință indirectă a unor măsuri, așa s-a întâmplat și în weekend-ul trecut (16-17 mai 2020).

Conform reglementării stării de alertă, se poate face o deplasare în afara localității de reședință completând o declarație pe proprie răspundere, având ca motiv  la punctul 8 activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane. 

Întrucât nu s-a specificat o limită de timp și nici de distanță, activitățile recreativ-sportive pot avea caracter turistic, de mai multe zile, dar în grupuri mici (maxim 3 persoane, la care bineînțeles se exclud membrii unei familii).

Deci, în această logică simplă, începând din 15 mai se poate călători în România. În plus unitățile de cazare nu au fost niciodată închise în această perioadă, ci doar servirea mesei a fost interzisă în spațiul restaurantelor, în consecință se poate călători și se pot primi oaspeți începând din 15 mai, fără servirea mesei în spațiu comun, ci în regim room-service sau take-away.

Și cum românii sunt iuți la minte și la picior au ieșit din casa deja de vineri (15 mai) și s-au aventurat în diverse activități și diverse destinații: de la caiac în Delta Dunării, la drumeții pe munte sau ture de mountain bike prin Transilvania și chiar o baie de soare pe plajele de pe litoral.

Nimic rău până aici, doar că venim după o perioadă de maximă atenționare în legătură cu posibilitatea infectării cu virusul SARS-CoV-2 și brusc pe 15 mai, poți ieși din casă și călători oriunde în România. Legiuitorul a reușit totuși să adopte vineri, 15 mai, un set de măsuri (Ordinul nr. 1731/832/2020, Anexa 3) pentru derularea activității unităților de cazare în această perioadă. Totuși, acesta a venit cam târziu pentru a fi cunoscut de o țară întreagă și aplicat de îndată în aceeași zi.

În urma unei întâlniri, organizată ieri, 18 mai, a prim-ministrului cu reprezentanții Alianței pentru Turism (formată din 18 asociații naționale și locale din care face parte și AER), urmată de o conferință de presă, s-a anunțat că din 1 iunie se vor deschide și terasele și din 15 iunie și restaurantele în condițiile în care evoluția situației medicale va fi în parametri acceptabili la nivel național. Probabil și cursele aeriene își vor relua treptat activitatea la nivel european tot spre finalul lunii iunie.

În acest context, ca urmare a unei propuneri venită din partea oficialităților, membrii Alianței au adaptat un set de măsuri de siguranță sanitară, pe care l-au trimis vineri (15 mai) către Guvern spre consultare. Aceste măsuri sunt menite a sprijini și ghida activitatea unităților de cazare și servire a mesei, activitățile ghizilor de turism, activitatea pe plajă, în zona montană, transportul pe apă dar și conduita responsabilă a turistului plecat în călătorie. Sperăm ca setul de măsuri propus de Alianță să fie adoptat din timp pentru a fi disponibil pentru perioada următoare începând cu 1 iunie.

În concluzie, sezonul turistic s-a deschis din 15 mai! Se poate călători în România, dar este nevoie în continuare de atenție la regulile de igienă și distanțare fizică. Responsabilitatea turistului trebuie să fie la fel de ridicată ca cea a gazdei sau ghidului și cu toții trebuie să luăm toate măsurile pentru a diminua probabilitate infectării cu acest virus. 

Vă urăm vacanțe plăcute în România și cât mai ecoturistice, sperăm în rețeaua Eco-România, dar și multă vigilență în păstrarea măsurilor de igienă și distanțare fizică!

Articol redactat de Andrei Blumer, Președinte AER

DISTRIBUIE

Descoperă Eco-România

Pagina de Facebook Asociația de Ecoturism din România (AER) devine Descoperă Eco-România, unde vom încerca să promovăm redescoperirea țării noastre prin prisma experiențelor locale bazate pe natură și pe cultura locală.

ULTIMELE ARTICOLE