Prima reţea de peşteri speoturistice din România

Implementarea unui model de valorificare durabilă a patrimoniului carstic în 10 peșteri din Munții „Pădurea Craiului”.

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D.) Bihor, lansează un proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. „Prima reţea de peşteri speoturistice din România – model de valorificare durabilă a patrimoniului carstic”, este un proiect ce se desfăşoară în intervalul 15.02.2015 – 14.05.2017, având o valoare totală de 84.387 franci elveţieni.

Cel mai important obiectiv al acestui proiect este realizarea unei reţele de peşteri speoturistice în Munţii Pădurea Craiului. Este vorba de zece peşteri care, devenind parte a pachetului pus la dispoziţia celor ce vizitează această regiune, urmează să cuprindă obiective atractive pentru turiştii obişnuiţi dar, în egală măsură, şi pentru speologi. Cele zece peşteri -care vor forma prima reţea de acest tip din România – sunt: Ciur Ponor, Craiului, Vântului, Bătrânului, Gălăşeni, Hârtopul Bonchii, Doboş, Grueţ, Moanei şi Osoi.

Pe parcursul proiectului urmează a fi evaluat patrimoniul speologic şi potenţialul de risc al peşterilor, se va opera o clasificare şi sectorizare a lor, vor fi elaborate planurile de management, vor fi instruiţi ghizii şi personalul administrativ cu privire la regulamentele de vizitare, vor fi realizate pachete de promovare a acestor noi obiective turistice şi se vor realiza amenajări de siguranţă pentru turismul speologic.

Din seria rezultatelor urmărite menţionăm valorificarea turistică responsabilă a celor zece peşteri din Pădurea Craiului, în acord cu necesităţile de protecţie a mediului şi realizarea unui produs specific de ecoturism care va fi inclus în oferta unor turoperatori. Nu în ultimul rând, prin reglementarea accesului în peşterile speoturistice, C.A.P.D.D. Bihor îşi propune să ofere un model de urmat, aplicabil şi în cazul altor peşteri din România.

Proiect cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană.

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE