Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani
Astăzi, 01 iunie 2016, se inaugurează centrul de vizitare al Parcului Național Călimani într-un nou format:
- o expoziție cu caracter educativ despre valorile din Parcul Național Călimani în interiorul centrului și o incursiune prin peisajul și cultura locală în curtea acestuia;
- un magazin cu produse meșteșugite de localnici;
- o potecă tematică special amenajată pentru o incursiune de o oră în lumea nevăzută a tinovului Șaru Dornei.
Centrul de vizitare prin noua lui abordare și înfățișare devine una dintre atracțiile centrale ale destinației pentru ecoturism Țara Dornelor. Acesta este gândit pentru a crește atractivitatea destinației și capacitatea Parcului de a comunica vizitatorilor valorile sale naturale și culturale într-un mod plăcut și interesant.
„Sperăm ca turiștii, printr-o vizită la centrul nostru, să înțeleagă mai multe despre valorile pe care le păstrăm în Parc. Totodată, ne dorim ca localnicii să găsească în Centrul de vizitare un loc pentru întâlniri și evenimente culturale. Centrul nu este numai al administrației parcului, ci și al localnicilor.” declară directorul Parcului Național Călimani, Basarab Bârlădeanu.
„Noul format al acestui centru nu numai că polarizează destinația, făcând-o mai atractivă, dar și creează ocazia ca localnicii să aibă beneficii de pe urma existenței unei arii protejate în proximitatea lor. Astfel, o arie protejată dobândește o nouă dimensiune socială și economică, aducând noi posibilități de dezvoltare a micilor afaceri din domeniul turismului și al meșteșugurilor.”, a declarat președintele Asociației de Ecoturism din România, Andrei Blumer.
Această inițiativă se încadrează în eforturile din ultimii ani ale Asociației de Ecoturism din România (AER) de a dezvolta o rețea de 10 destinații de ecoturism, Țara Dornelor fiind una dintre ele.
Noua haină a centrului și activitățile conexe sunt pregătite de Administrația Parcului Național Călimani în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România, cu susținere financiară din partea Fundației Federale Germane de Mediu (DBU), Fundației pentru Parteneriat și MOL România.
AER are misiunea de a promova şi dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii şi a veni în sprijinul comunităţilor locale din zonele cu valoare naturală. În acest fel, AER contribuie la creşterea calităţii serviciilor legate de ecoturism şi promovează natura ca element esenţial al imaginii turistice a României.
Un centru de vizitare reprezintă interfața dintre vizitator și o atracție turistică importantă, cum ar fi o arie protejată naturală, un sit arheologic sau unul cultural. Centrul de vizitare reprezintă o atracție turistică în sine și poate avea mai multe funcții:
- educație pentru înțelegerea și respectarea naturii și culturii – expoziția interactivă oferă vizitatorilor o experiență de învățare neconvențională pentru a cunoaște mai bine valorile locului, transpune elemente cu caracter științific într-un limbaj accesibil, ușor de înțeles;
- informare turistică pentru întreaga destinație – oferă hărți, broșuri și pliante despre obiective și activități turistice și oferă informații despre oferta locală de servicii (spații de cazare, ghizi, închiriere de echipament, agrement etc.);
- dezvoltarea comunității locale – prin găzduirea de evenimente pentru localnici, promovarea serviciilor și a produselor locale (inclusiv suveniruri).
Pentru detalii, vă rugăm să ne contactați: Bogdan Papuc, Director executiv, bogdan.papuc@eco-romania.ro, 0728974801
Pentru detalii despre AER accesați: https://www.asociatiaaer.ro/
Pentru detalii despre AETD accesați: www.taradornelor.ro
Pentru detalii despre Fundația pentru Parteneriat accesați: www.repf.ro
Pentru detalii despre Fundația Germană de Mediu accesați: www.dbu.de