Managementul destinațiilor, piatra de încercare a turismului românesc

România are nevoie acută de profesionalizarea managementului destinațiilor turistice pentru a deveni competitivă în raport cu alte destinații din Europa. Domeniul asociativ din România a făcut un pas semnificativ: Asociația de Ecoturism din România a înregistrat oficial profesia de manager destinație turistică și, împreună cu ProPark – Fundația pentru Arii Protejate și Asociația Națională pentru Calitatea Serviciilor din Turism, a dezvoltat standardul ocupațional ce reflectă conținutul cursurilor de calificare pentru această profesie. Managementul unei destinații implică o multitudine de domenii ce trebuie acoperite cu expertiză, precum: dezvoltare de produse turistice, coordonarea activității de marketing a zonei, coordonarea dezvoltării infrastructurii turistice, evaluarea și menținerea calității serviciilor destinației.
Pentru a avea succes în a se poziționa și a se dezvolta pe o piață internațională competitivă este nevoie ca activitatea de dezvoltare și promovare a acestor destinații să fie coordonată de o organizație de management formată din profesioniști specializați în acest domeniu.
Bogdan Papuc, directorul executiv al AER consideră că „avem zone turistice, dar în lipsa unui management profesionist acestea se dezvoltă haotic, nu reușesc să atragă turiști decât pe perioade scurte sau pun foarte mare presiune pe resursele naturale și sociale în vârfurile de sezon. De aici rezultă și o serie întreagă de probleme legate de calitatea proastă a serviciilor, ambuteiaje, lipsa personalului
specializat sau prețurile mari.” „Turismul românesc poate să evolueze calitativ mult mai bine dacă va exista coordonare și management performant la nivel de destinație. Cu toate că suntem direct interesați de destinațiile de ecoturism, am dezvoltat profilul acestei profesii pentru întreg turismul românesc”, a declarat Andrei Blumer, Președinte AER. „Au viitor numai acele destinații care vor înțelege necesitatea de a lucra în
parteneriat sub coordonarea unui grup de experți și de a deveni competitive pe o piață internațională reală de turism”, a mai adăugat Andrei Blumer. Standardul ocupațional a fost realizat în cadrul proiectului „Meserii frumoase în destinații frumoase – creșterea calității produselor și destinațiilor ecoturistice pentru performanțe mai bune în aplicarea conceptului de dezvoltare durabilă în România” implementat de ProPark – Fundația pentru Arii Protejate împreună cu partenerii săi, Asociația de Ecoturism din România (AER) și Comisia Internațională pentru Protecția Alpilor din Elveția (CIPRA), în perioada aprilie 2015 – august 2017.

Acest proiect este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeana extinsă.
Durata proiectului a fost de 29 luni în perioada cuprinsă între 01.04.2015 și 31.08.2017.

1. Pentru detalii despre activitățile proiectului, contactați:
Andrei Blumer, Președinte AER, andrei.blumer@eco-romania.ro, 0723 186 016
2. Pentru informații despre Propark – Fundația pentru Arii Protejate, Tiberiu Chiricheș,
tiberiu.chiriches@propark.ro
3. Pentru mai multe informații despre Programul de Cooperare Elvețiano-Român accesați link-ul
www.swiss-contribution.ro sau http://www.swiss-contribution.admin.ch/romania.

Despre AER și ecoturism
AER are misiunea de a promova şi dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii şi a veni în sprijinul comunităţilor locale din zonele cu valoare naturală. AER consideră că ecoturismul este unul dintre atuurile turismului românesc care surprinde plăcut și atrage turiștii internaționali și români pentru a călătorii în România. Prin activitatea AER și a partenerilor și membrilor săi s-a reușit ca oferta de ecoturism a României și calitatea ei să fie recunoscută la nivel internațional. Totodată, România este printre primele țări din lume care aplică un sistem de evaluare pentru destinații de ecoturism.

Despre Propark
Misiunea ProPark – Fundația pentru Arii Protejate este de a îmbunătăți capacitatea de management a ariilor protejate prin programe de formare și instruire și prin proiecte care să completeze resursele existente pentru menținerea valorilor naturale și culturale și realizarea de modele funcționale de dezvoltare durabilă in România.
Website: www.propark.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE