DESCRIERE
Repere: Șuncuiuș – Sala de sport Vadul Crișului – Peșterile Devențului – Pojorâta – Peștera Bătrânului – Peșterile Devențului – Dealul Popii – Pojorâta – Valea Mișid – Șuncuiuș
Traseul Pojorâta este comun pe primii 14 km cu traseul Devențului. Cuprinde belvederile ambilor versanți, trece prin Valea Crișului și pe lângă peșterile spectaculoase etalate pe urcare. Numele este dat de faptul că traseul traversează de 3 ori satul Pojorâta. Aici, alergarea nu capătă un ritm impus ci este mai mult jucăușă și surprinzătoare fiindcă terenul este când tehnic și fragmentat de pietre, când lin. Se ajunge la Peștera Bătrânului, un loc în care predomină liniștea și contemplarea apoi, după ce picioarele s-au încălzit de la efort, urmează o răcorire în apa de pârâu din Valea Mișidului. Parcurgerea integrală a acestui circuit oferă o trăire unică la final.
Traseul are o lungime de 53 km cu o diferență de nivel cumulată de 2604 m. Cea mai mare altitudine de pe traseu este de doar 689 m, asta face ca traseul să fie alergabil cam tot anul. Începe cu plat pe primii 1.5 km după care urmează prima urcare abruptă – un fel de single track – denumita „Treptele lui Czaran”. Denumirea nu este întâmplătoare. Traseul continuă vălurit și ajunge la Sala de Sport Vadu Crișului. Până aici sunt 6.7 km și aprox. 500 m diferență de nivel. Aici urmează o trecere peste calea ferată, o porțiune de 1.3 km alergabilă lângă malul Crișului Repede și apoi o altă urcare abruptă la Peșterile Devențului. În cazul în care plouă, urcarea care dă către belvedere, fiind abruptă, devine alunecoasă. Urmează iar o porțiune de urcare – dar mai domolită – și o curbă de nivel care duce spre o urcare în pădure numită Dealul Popii. Până aici sunt 10 km cu aprox. 950 m diferență de nivel. Traseul continuă cu o porțiune alergabilă, vălurită și ajunge în coborâre la Pojorâta, unde sunt adunați 1050 m diferență de nivel. Prin acest punct se trece de trei ori. După o coborâre de 2 km se ajunge la asfalt apoi la dreapta, la intrarea în pădure. Urmează o urcare de 3 km ce trece pe lângă o carieră, apoi coborâre. Traseul în continuare este vălurit: urcări și coborâri dar majoritatea urcărilor sunt destul de scurte și alergabile. La km 22 se ajunge din nou în Pojorâta, de undeporneștee o porțiune de “viteză” de 10 km cu o coborâre mai tehnică spre final, înainte de a ajunge la peștera Vadu Crișului, la km 35. Urmează o altă urcare abruptă și se ajunge pentru a treia oară la Pojorâta, km 38. După o coborâre de viteză se iese pe asfalt unde se virează stânga și se coboară în Șuncuiuș, la școală, km 43 unde s-au cumulat 2206 m diferență de nivel. Urmează partea mai sălbatică din traseu care are o lungime de 10 km cu o diferență de nivel de 400 m, deci teoretic alergabil. Însă aici traseul străbate cheile Mișidului, cu trecere de cinci ori peste pârâu – chiar cu intrare în pârâu – cu zone de stânci și pietre acoperite de frunzele uscate căzute, deci oadevăratăă provocare mentală după 43 km alergați. Așadar, primii 37 km oferă 2206 m diferență de nivel, în totalul de 53 de km o diferență de nivel de 2606 m și o zonă de „scăldat” de 4-5 km. Circuitul este greu din punct de vedere tehnic și va fi o provocare pentru mulți alergători montani dar frumusețea zonei va compensa pentru dificultatea traseului.
DETALII
Distanța: 53 km
Diferența de nivel pozitivă (urcare): 2604 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 12 ore
Marcaj: silueta unui alergător, colorat în roșu
Grad de dificultate: dificil (caracter tehnic prin prezența stâncilor, urcărilor și coborârilor abrupte, curbelor de nivel înguste presărate cu rădăcini și pietre; lungime de ultra alergare, diferență de nivel cumulată mare)
Recomandări: încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 2 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării de tip potecă, zâmbetul pe buze.
Observații: pe traseu sunt trei surse principale de apă: la sala de sport din Vadu Crișului, la pârâul dinaintea de a urca a doua oară în Pojorâta, la jumătate de km după peștera Bătrânului.
GALERIE FOTO
LOCALIZARE
PĂDUREA CRAIULUI
Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.