T6: Adrenalină

DESCRIERE

Traseu: Bratca – Lorău – Ponoară – sub Dealul Ponorului – Valea Iadului – Bulz – Bratca

Din centrul satului Bratca se merge spre ieșirea spre Borod, iar chiar înainte de traversarea căii ferate se merge înainte, urmându-se indicatorul rutier spre Lorău și Ponoară. Se merge de-a lungul Crișului Repede, și facem dreapta la prima intersecție, chiar acolo fiind și indicatorul rutier de intrare în satul Lorău. Începem să urcăm prin sat, la început mai domol, iar apoi din ce în ce mai accentuat. Urcușul accentuat continuă și după ce ieșim din sat, drumul făcând mai multe serpentine prin pădure până iese într-o poiană largă unde este o intersecție în cruce. De aici drumul urcă și coboară mai domol, până ajungem la primele case din sat. După o scurtă coborâre, urmează un ultim urcuș susținut până în centrul satului.

De aici coborâm ușor până la biserică și facem stânga în dreptul acesteia, urmând drumul cel mai bine evidențiat. Urcăm ușor până ajungem la o intersecție în Y, drumurile ocolind prin dreapta și prin stânga o dolină uriașă. Urmăm drumul din stânga și trecem de mai multe intersecții mergând tot înainte, până când drumul nostru virează 90 de grade la dreapta, în față fiind un drum mai puțin evident, fiind folosit pentru accesul la două case. Continuăm să urcăm, iar drumul virează brusc la stânga. Trecem și pe lângă ultimele case și nu după mult timp ajungem în culme. Atenție, în această zonă este posibil să întâlniți porți care vă blochează înaintarea pe drum. Este recomandat ca după ce treceți de ele să le închideți la loc, ca să nu iasă animalele localnicilor.

De aici începem să coborâm accentuat spre Valea Iadului, întâlnind din dreapta drumuri secundare care duc la gospodării izolate. Ajunși în vale, facem dreapta pe drumul întâlnit și în scurt timp vom vedea o punte care traversează apa. O urmăm, iar în drumul asfaltat facem stânga și urmăm indicatoarele rutiere până în Bratca.

Probleme deosebite:

  • urcuș susținut până în Ponoară;
  • coborâre accentuată spre Valea Iadului.

DETALII

Lungime: 25 km
Timp aproximativ de parcurgere: 3 ore
Dificultate: dificil
Tip traseu: cicloturism
Diferența cumulată de nivel: 570 metri
Suprafață: asfalt, drum pietruit

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

PĂDUREA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

TRASEE SIMILARE