T1: Descoperă satul vechilor tradiții

DESCRIERE

Rută traseu: Remetea – Drăgoteni – Șoimuș – Petreasa – Remetea

Este un traseu scurt și foarte lejer, numai bun pentru o plimbare de după-masa cu prietenii sau familia. Traseul pornește din centrul satului Remetea, în direcția de mers către Roșia. La 100 de metri după podul peste Valea Roșia se face stânga pe un drum asfaltat către Drăgoteni (este și indicator rutier pe partea dreaptă). De aici se urmează drumul asfaltat ce inițial merge paralel cu râul amintit, iar mai apoi virează brusc dreapta și începe să urce molcom. Urcarea e scurtă și când ajungem sus deja avem contact vizual cu o parte din satul Drăgoteni situat pe dealul din dreapta. Noi urmăm drumul asfaltat și coborâm până ce ajungem la o intersecție unde la dreapta putem ajunge în centrul satului, iar la stânga este drumul spre Șoimuș. În Drăgoteni puteți vizita un atelier de țesătorie sau de împistrit ouă (tehnica, cromatica și modelele sunt diferite de cele din Bucovina, această activitate fiind specifică zonei).

Ca să ne continuăm traseul, la intersecția de mai sus menționată facem stânga și începem să urcăm accentuat printre casele care încă aparțin de Drăgoteni. Porțiunea superioară este destul de abruptă, așa că cei mai puțin antrenați este posibil să simtă nevoia să meargă pe lângă bicicletă. Din fericire urcușul nu durează mult, continuăm pe drumul asfaltat până în satul următor. Din vârful dealului ne putem bucura de o belvedere foarte frumoasă asupra Depresiunii Beiușului, în timp ce în zare vom observa Munții Pădurea Craiului și Codru-Moma. Coborâm spre Șoimuș, traversăm podul peste râul Roșia.

Urmăm drumul spre Petreasa și, chiar înainte să începem să urcăm, vom observa o biserica și un drum pietruit în dreapta. Urmăm drumul și ajungem la biserica de lemn din Pietroasa, monument istoric ce datează de la 1752. Continuăm drumul spre Petreasa unde întâlnim drumul județean ce merge spre Beiuș, și facem stânga la intersecție spre Remetea care este doar la 3 km.

  • atelierele de țesut și de împestrit ouă din Drăgoteni
  • biserica de lemn din Pietroasa

DETALII

Lungime: 11 km
Timp aproximativ de parcurgere: 2 ore
Dificultate: ușor
Tip traseu: cicloturism
Diferenţa cumulată de nivel: circa 70 metri
Suprafaţă: asfalt, drum pietruit

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

PĂDUREA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

TRASEE SIMILARE