DESCRIERE
Rută traseu: Remetea – Josani – Goila – Vălani de Pomezeu – Câmpani de Pomezeu – Pomezeu – Sitani – Luncasprie – Cheile Albioarei – Platoul Runcuri – Ponița – Peștera cu cristale din mina Farcu – Lazuri – Roșia – Căbești – Josani – Remetea
Din Remetea se pornește spre Josani, și se face stânga în intersecția semnalizată cu indicator rutier spre Goila. După primele case din Goila este o intersecție în Y, iar noi vom apuca pe drumul din stânga ce începe mai întâi să coboare ușor, iar apoi mai accentuat printr-o mică pădurice. Continuăm tot înainte până ajungem în Vălani de Pomezeu unde vom vira stânga spre Câmpani de Pomezeu. Practic există două variante de a face acest lucru: fie pe drumul județean, fie pe drumul comunal ce leagă cele două sate. Dacă urmați cea de-a doua variantă veți avea de urcat mai mult. Din intersecția mare din Câmpani de Pomezeu, situată la capătul satului, cu Biserica Penticostală, continuăm spre Pomezeu.
În intersecția de la intrarea în Pomezeu virăm la dreapta, trecem prin Sitani și ajungem în Luncasprie unde vom vira pe prima stradă la dreapta după cimitir. Ținem acest drum, ieșim din sat, și continuăm să mergem pe acest drum în urcuș ce șerpuiește prin pădure, pajiști și fânețe. Singura intersecție pe care o vom întâlni este cea cu drumul care vine de la Răcaș, așa că vom vira la dreapta și vom urma drumul principal (cel mai folosit). Continuăm să urcăm și să coborâm domol, ținta noastră fiind drumul județean ce străbate Cheile Albioarei. Până acolo vom mai întâlni două drumuri la dreapta, însă noi ținem doar direcția înainte. După o coborâre accentuată ajungem în Cheile Albioarei unde vom vira la stânga până la următoarea intersecție cu un drum spre dreapta, spre Platoul Runcuri. Înainte de intersecție cu aproximativ 200 de metri, chiar la intrarea în poiana, vom întâlni un izvor cu apă rece, numai bun pentru realimentare.
De aici urcăm pe Platoul Runcuri, trecem printre doline și fânețe. Urmăm drumul principal și nu după mult timp începem să coborâm spre Poniță, destul de accentuat. După ce trecem de primele două case urmează o intersecție unde facem la stânga. Traversăm satul doar în coborâre (într-un punct trebuie să virați la stânga, varianta tot înainte presupune o mică urcare, însă tot în același loc dă). După ce virăm la stânga în intersecția amintită vom traversa râul pe partea stângă, casele se vor rări, și vom trece prin fânețe îngrădite.
Această porțiune nu durează mult, așa ca la următoarea intersecție vom vira la stânga, spre Peștera cu Cristale din Mina Farcu. Urcăm ușor pe drumul ce urmează valea până la capătul satului, unde drumul traversează apa, virează puternic la dreapta și începe un urcuș mai solicitant până la peșteră. Ajunși aici avem mai multe activități la îndemână: vizitarea peșterii, încercarea traseului de tiroliană sau parcurgerea traseului tematic Stanu Cârnului din apropiere. Ca să continuăm spre Lazuri urmăm drumul care virează la dreapta la 180 de grade chiar la peșteră, din direcția din care am venit inițial.
La următoarea intersecție ambele variante duc în Lazuri, dar cea din stânga e mai lejeră deoarece este doar în coborâre. Din Lazuri urmăm drumul până în Roșia unde ne intersectăm cu drumul principal și virăm la stânga, către Remetea. La aproximativ 200 de metri de la intersecție se află pe partea dreaptă o moară de apă, care se poate vizita.
- Peștera cu Cristale din Mina Farcu,
- tiroliană
- traseu tematic Stanu Cârnului
- moara de apă din Roșia
- Lacul Vida
- Cheile Albioarei
- platoul carstic Runcuri.
DETALII
Lungime: 54 km
Timp aproximativ de parcurgere: 5 ore
Dificultate: medie
Tip traseu: cicloturism
Diferenţa cumulată de nivel: 810 metri
Suprafaţă: asfalt, drum pietruit, drum pavat
GALERIE FOTO
LOCALIZARE
PĂDUREA CRAIULUI
Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.