T5: Pădurea Craiului și nestematele ei

DESCRIERE

Traseului: Șuncuiuș – Cariera Șuncuiuș – Fățoaia – Zece Hotare – Tomnatic – Gugu – Vadu Crișului – Șuncuiuș

Traseul începe în centrul satului Șuncuiuș, de unde urmăm DC 177 spre carieră, acesta urcând în serpentine. După ce trecem de carieră acesta începe să coboare ușor, pentru ca mai apoi să înceapă să urce destul de abrupt spre cătunul Fățoaia. De aici urmăm drumul principal care continuă să urce, însă domol, iar mai apoi coboară accentuat spre primele case din Cărmăzan. De aici continuăm să mergem înainte până la prima intersecție la dreapta cu un drum de pământ care urcă accentuat în direcția dreapta-spate.

Urcăm accentuat și după aproximativ 200 de metri panta se mai înmoaie și ajungem la o casă, trecem de ea și continuăm pe drumul care coboară ușor, apoi urcă puțin și ajungem într-o carieră mai mică. De aici coborâm spre Tomnatic, iar la primele case din sat facem dreapta și continuăm spre capătul satului, unde, după ultimele case, întâlnim un drum la stânga pe care îl urmăm. Coborâm domol, iar la următoarea intersecție facem dreapta și ajungem printre casele răsfirate din Gugu. La următoarea intersecție ținem dreapta iarăși, începem să urcăm, iar apoi cotim la stânga pe un drum care coboară ușor.

Urmăm drumul acesta cu urcări și coborâri domoale, printre numeroase doline, până vom ajunge într-o altă intersecție, dar vom merge tot înainte. De aici drumul începe să coboare accentuat, până ne va scoate deasupra satului Vadu Crișului. Aici traseul face dreapta și urcă printre casele din țigănie, pentru ca apoi sa coboare direct în Vadu Crișului. Recomandarea noastră este să continuați coborârea până în Birtin, pentru ca apoi sa mergeți pe drumul județean până în Vadu Crișului. De aici se merge pe drumul județean până în Șuncuiuș.

  • atelierele de ceramică din Vadu Crișului,
  • platoul carstic Zece Hotare

DETALII

Lungime: 36 km
Timp aproximativ de parcurgere: 5 ore
Dificultate: dificil
Tip traseu: cicloturism
Diferența cumulată de nivel: 810 metri
Suprafață: asfalt, drum betonat, drum pietruit, drum de pământ

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

PĂDUREA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

TRASEE SIMILARE