T8: Enduro Track

DESCRIERE

Traseu: Bratca – Valea Brătcuței – Valea Mare – Valea Runcșorului – DJ 7560 – Prislop – 10 Hotare – Fățoaia – Șunciuș – Bratca

Traseul de cicloturism Valea Brătcuței este un traseu de anduranță. Din centrul satului Bratca urmăm indicatoarele spre Tabăra Bratca, intrăm pe Valea Brătcuței, trecem de tabără și continuăm urcușul pe vale pentru mai bine de 10 kilometri. Pe parcurs vom întâlni câteva drumuri secundare ce coboară din dreapta sau din stânga însă noi continuăm să urcăm pe Valea Brătcuței, ce mai apoi se transformă în Valea Mare, urmând drumul cel mai evident. Odată ajunși în capătul din amonte al văii, drumul dispare și continuăm să urcăm tot înainte pe un drum de pământ spălat de apele unui pârâu, însă în scurt timp drumul urcă pe versantul din stânga noastră și urcă puternic în poiana de deasupra. De aici drumul merge mai mult pe curbă de nivel, virează la dreapta și ajunge într-o poiană, dintr-o șa unde se află o casă.

De aici ținem ușor stânga prin fața casei, urmând drumul de pământ până intrăm în pădure. Aici recomandăm să nu urmați drumul de pământ foarte evident ce trece prin porțiunea scurta de pădure, merge pe curbă de nivel și iese într-o zonă defrișată. În schimb, chiar la intrarea în pădure trebuie să faceți dreapta prin pădure pe un drum extrem de slab vizibil, însă acesta va coboră la început mai domol, mai apoi mai accentuat, până în Valea Runcșorului. De aici urmăm drumul ce merge de-a lungul râului, ajungem la DJ 7640 și coborâm până la intersecția spre 10 Hotare. De aici vom urma drumul pietruit ce urcă domol în serpentine largi, iar când ajungem sus facem dreapta la prima intersecție, spre 10 Hotare. Ținem stânga la prima intersecție (drumul din dreapta va ajunge pe Valea Mișidului) și după o urcare scurtă vedem deja primele case din cătunul 10 Hotare. Facem dreapta la următoarea intersecție, urcăm scurt și întâlnim un drum pe care vom coti la dreapta. Coborâm puternic și cotim la stânga după prima casă, printr-o mică pădurice. Coborârea este accentuată, iar jos intersectăm drumul principal din sat, unde vom vira la dreapta. Nu după mult timp începem să urcăm susținut spre Fățoaia. Urmăm drumul până ajungem în cătunul amintit ignorând drumurile secundare ce vin din dreapta sau din stânga, și coborâm accentuat până în Valea Făgetului, de unde urmează o urcare de câteva sute de metri, iar apoi o coborâre lungă până în Șuncuiuș. Din Șuncuiuș puteți ori să luați un tren Regio sau InterRegio până în Bratca, ori să urmați drumul auto ce urcă prin Bălnaca și apoi coboară în Bratca.

Probleme deosebite:
– urcuș susținut pe Valea Brătcuței;
– drum de pământ mai puțin evident la trecerea din Valea Mare spre Valea Runcșorului.

DETALII

Lungime: 40 km
Timp aproximativ de parcurgere: 7 ore
Dificultate: dificil
Tip traseu: cicloturism
Diferența cumulată de nivel: 800 metri
Suprafață: asfalt, drum pietruit, drum de pământ, drum betonat

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

PĂDUREA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

TRASEE SIMILARE