T2: O vizită la Peștera Meziad

DESCRIERE

Traseu: Remetea – Meziad – Peștera Meziad – Meziad– Sohodol – Căbești – Josani – Remetea

Probleme deosebite:

  • sectorul Meziad – Sohodol necesită atenție sporită la orientare;
  • unele porțiuni necesită cunoștințe mai tehnice la urcare sau coborâre. Acestea pot fi parcurse fără probleme și pe jos întrucât sunt destul de scurte.

Traseul începe din centrul satului Remetea, de unde urmăm direcția indicată de indicatorul rutier spre Meziad. La nici 400 de metri de la intersecție, vom vedea un pod în stânga, peste pârâul Meziad, ce duce la biserica de zid ctitorită în secolul al IX-lea. De aici traseul urmează drumul județean până în Meziad, însă pe parcurs vom trece pe lângă stejarul secular din Meziad, aflat chiar lângă drum, pe stânga. Odată ajunși în Meziad, vom face dreapta la scoală și vom continua spre Peștera Meziad. Mergem paralel cu valea până aproape de capătul satului, unde vom face stânga peste un pod și vom începe să urcăm mai accentuat. De regulă această intersecție este semnalizată cu un indicator spre peșteră. De aici până la peșteră mai sunt aproximativ 4 km.

După vizitarea peșterii ne întoarcem până la intersecția de la școala din Meziad unde vom vira dreapta, trecem podul peste pârâu și continuăm drept înainte. După ultimele case din sat drumul devine foarte denivelat, cu bolovani mari. După ce trecem pârâul prin vad, virăm ușor pe singurul drum din stânga ce urcă accentuat. După ce ajungem sus continuăm prin fânețele unde drumul înierbat devine mai puțin vizibil. După cea de-a doua perdea de arbori, fânețele se transformă în câmpuri nesfârșite de ferigi, iar drumul devine din nou evident.

Ajunși pe primul vârf din câmpul de ferigi vom putea observa deja câteva case din satul Sohodol. Continuăm să urcăm și să coborâm ușor până ajungem într-o mică șa înierbată cu o intersecție de 3 drumuri, unul dintre ele, foarte vizibil, coboară în stânga spre sat. Îl urmăm pe acesta și după o coborâre mai tehnică, ajungem la drumul asfaltat ce leagă Sohodolul de Căbești. În Căbești vom intersecta drumul județean ce face legătura dintre Remetea și Roșia. Virăm la stânga și continuăm prin Josani până în Remetea.

  • biserica din Remetea
  • stejarul secular din Meziad
  • Peștera Meziad

DETALII

Lungime: 36 km
Timp aproximativ de parcurgere: 5 ore (cu vizitarea peșterii inclusă)
Dificultate: medie
Tip traseu: cicloturism
Suprafaţă: asfalt, drum pietruit, drum de pământ

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

PĂDUREA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

TRASEE SIMILARE