Traseul Devențului

DESCRIERE

Repere: Șuncuiuș – Sala de sport Vadul Crișului – Peșterile Devențului – Pojorâta – Șuncuiuș

Traseul Devențului vă poartă de-asupra satului Șuncuiuș și vă oferă posibilitatea să vizitați în alergare o zonă cu relief carstic nemaipomenită care include unele dintre spectaculoasele peșteri ale Defileului Crișului – Peștera Capra, Peștera Cotuna de Jos și Cotuna de Sus, de unde vine și numele acestui circuit de alergare. Fiind accesibil tot anul, alergătorii amatori sau profesioniști au ocazia să se bucure de panorame spectaculoase în timp ce se antrenează. Denumit neoficial și locul de joacă al alergătorilor din Munții Pădurea Craiului, crosul de 16 km va fi un deliciu atât pentru suflet cât și pentru corp.

Traseul de 16 km cu 1000 diferență de nivel pozitivă și negativă, pornește din centrul satul Șuncuiuș, traversează podul și continuă după prima intrare la stânga, pe potecă, de-a lungul râului Crișul Repede. Urmează drumul căii ferate pe o lungime de circa 1.5 km apoi, înainte de tunel, continuă pe poteca ce urcă pentru aproximativ 3 km cu 300 m diferență de nivel pozitivă, denumită Treptele lui Czaran. Pe această porțiune, traseul este identic cu cel de drumeție turistică marcat cu  bulina galbena și albastră, care traversează pădurea pe creastă și apoi coboară la sala de sport din Vadul Crișului. Aici alergătorii au posibilitatea, în sezonul cald, să se răcorească la izvor. Mai departe, la cca 500 m pe drumul neasfaltat, se traversează calea ferată spre dreapta și podul care face legătura cu versantul în care se regăsesc trei dintre peșterile acestei zone geografice, peștera Caprei, Cotuna de Jos și Cotuna de Sus. Astfel, se urmează poteca marcată cu triunghi roșu până la tăblița de indicare a urcării spre aceste peșteri ale Devențului. Urcarea, care culminează cu o belvedere încântătoare asupra văii Crișului și de natură tehnică, fiind presărată cu stâncă calcaroasă, are o distanță de aprox 2 km cu 400 de metri diferență de nivel. Belvederea oferă alergătorului un răgaz de odihnă. Traseul continuă pe poteca îngustă, își păstrează tehnicitatea și urcă până la intersecția a două drumuri forestiere evidențiate. Se face stânga, spre o ușoară coborâre ce se transformă în fals plat și care apoi continuă spre stânga spre o altă intersecție de poteci. Acolo, virează dreapta și urmează marcajul turistic triunghi roșu pe tot parcursul urcării Dealului Popii până la deschiderea spre poiana, un alt loc de odihnă și răgaz. Până la acest moment, s-au parcurs deja 10 km cu 900 m diferență de nivel pozitivă. Din perspectiva unui alergător, frumusețea acestui traseu constă tocmai în alternarea urcărilor susținute și tehnice cu pante de coborâre care permit odihna picioarelor. Urmează coborârea prin poiană, o ușoară urcare și o intrare la stânga, în pădure, spre o coborâre tehnică ce se finalizează cu un viraj prima la dreapta și care indică o altă urcare până la primele case ale satului Pojorâta. După parcurgerea acesteia, se coboară din nou, tot pe marcaj triunghi roșu, până la intersecția cu drumul principal al satului și până la apropierea de clădirea școlii, unde se face stânga și urmează o coborâre de 1 km ce conduce la drumul de asfalt Zece Hotare. Mai departe, se coboară pe asfalt, încă 2 km, până în centrul satului. Traseul este de tip circuit, are o dificultate medie spre ridicată și este recomandat persoanelor cu echipament potrivit și adaptat alergării tehnice de tip montan. Poate fi parcurs de oricine dar indicăm prudență, studiul hărții GPS, experiență în drumeție montană și alimentare adecvată pe parcurs.

DETALII

Distanța: 16 km
Diferența de nivel pozitivă (urcare): 1000 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 4 ore
Marcaj: silueta unui alergător, colorat în albastru
Grad de dificultate: mediu spre dificil (caracter tehnic prin prezența stâncilor, urcărilor și coborârilor abrupte, curbelor de nivel înguste presărate cu rădăcini și pietre)
Recomandări: încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 1 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării de tip potecă; zâmbetul pe buze.
Observații: în descriere veți întâlni sintagma „alergare montană”; această formulare este improprie deoarece traseul nu se află la altitudine de peste 2000 m, însă este folosită pentru a desemna caracterul tehnic accentuat.

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

PĂDUREA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Pădurea Craiului.

TRASEE SIMILARE