Traseul tematic „Poveștile Măcinului”

DESCRIERE

Traseul se adresează tuturor categoriilor de turişti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din localitatea Greci, intrându-se în parc pe Valea Racova, urcă pe Dealul cu Drum spre vârful Cartalu, pe care îl ocoleşte prin dreapta, coboară pe un promontoriu în Valea Ditcova, descriind o potcoavă cu ieșire în pajiștea stepică de la poalele munților și se continuă pe limita parcului până în apropiere de locul de intrare.

Traseul Carabalu scoate în evidenţă diferenţele dintre tipurile mari de habitate din parc, dintre zonele unde activitatea umană este redusă şi zonele antropizate unde în trecut s-au desfăşurat activităţi de exploatare a granitului.

Se pot observa specii de floră şi faună de importanţă europeană precum Miliţeaua dobrogeană (Siliene compacta), Stânjenel de stâncă (Iris sintenisii), Garofiţa pitică (Dianthus nardiformis), Ţestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera), Guşterul dobrogean (Lacerta trilineata), Balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata).

  1. În primul punct de pe traseu, ţi-am pregătit câteva informaţii generale: o scurtă istorie a Dobrogei şi câteva date despre zona Măcinului şi peisajele uimitoare de aici. În acest punct te poți odihni pe băncuţă, la umbra unui arbore răcoros, înainte de a porni mai departe.
  2. La punctul 2 poţi descoperi cum se poate adapta un arbore la condiţiile climatice puţin cam aspre ale Dobrogei: precipitaţii puţine, căldură mare, strat redus de sol. Şi totuși unii arbori reuşesc şi „pregătesc terenul” pentru alţii.
  3. La punctul 3 te aşteaptă o scurtă istorie a evoluţiei peisajului, într-un loc ce-ţi oferă o frumoasă panoramă. Dacă este senin poţi vedea şi Dunărea în depărtare. Am adaugat pentru tine şi o mică legendă locală a denumirii localităţii Greci.
  4. Parcurgând traseul la punctul 4 vei afla câteva dintre secretele plantelor din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Unele plante de pe aceste meleaguri sunt extrem de rare, altele se găsesc doar aici. Pentru a supravieţui în condiţii de ariditate fiecare plantă are mici secrete pentru adaptare. Te aşteptăm să le descoperi!
  5. Aici vei descoperi o zonă specială în cadrul parcului: Rezervaţia Moroianu. Aici se găsesc specii de floră extrem de variate, unele foarte rare şi chiar câteva flori „venite” din îndepărtatul Caucaz, Iran sau Asia Mică!
  6. La punctul 6 ţi-am pregătit o întâlnire…pe hârtie, cu câteva specii de animale din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Nu ştim dacă le vei vedea pe toate pe traseu…, dar, dacă eşti atent la urme şi la câteva indicii din descrierea acestora, ai mari şanse să le vezi sau să le auzi!
  7. Dacă ai ajuns deja la punctul 7 vei afla ceea ce puţini ştiu: în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

DETALII

Lungime: 6 km
Dificultate: mediu
Tip traseu: tematic de circuit
LocalizareParcul Național Munții Măcinului
Punct de pornire: Satul Greci
Tururi ghidate: Administrația Parcului Național Munții Măcinului
Starea traseului: foarte bună
Marcaj Traseu: punct albastru
Durata: 3-4 ore (inclusiv cu interpretare)

LOCALIZARE

TRASEE SIMILARE