Circuit Cicloturism Turcoaia

DESCRIERE

Circuit Cicloturism Turcoaia: Greci – Râioasa – La Cetate – intrare Turcoaia – Cariera Iacobdeal – Dealul Bujoru Bulgăresc – intrare Cerna – ferma viticolă – Fundu Plopilor – Greci

Se pleacă din centrul comunei Greci în direcția drumului național și se face stânga chiar înainte de o stație de autobuz albastră aflată pe partea dreaptă a drumului, după intersecție. Se continuă pe această stradă și se virează pe a treia stradă la dreapta. Imediat ieșiți din sat, treceți pe lângă fostul IAS și nu după mult timp ajungeți la o groapă de gunoi dezafectată, pe care însă localnicii încă o mai folosesc. Aici virați la stânga și coborâți până la canal, unde virați la dreapta pe drumul ce merge de-a lungul lui, până în drumul național unde veți vira la stânga. Traversați canalul și cotiți ușor la dreapta pe un drum de pământ ce urcă lin pe lângă drumul asfaltat. Atenție să nu o luați pe drumul de pământ care duce la Iglița, ci trebuie să țineți drumul cel mai aproape de șoseaua Măcin – Constanța.

După ce urcați dealul întâlniți un alt canal (de data aceasta secat) și trebuie să urmați drumul de pământ de-a lungul acestuia, lăsând în dreapta un altul care se îndreaptă spre Dunăre. După ce ajungeți la o confluență a trei canale și treceți podul, intersectați imediat un alt drum unde veți vira la dreapta peste pod. De aici există două opțiuni: continuați pe acest drum drept înainte și ajungeți la cetatea Troesmis sau virați imediat la stânga pe un drum ce pornește după pod și continuă printr-o plantație de viță-de-vie până intersectează drumul județean asfaltat ce face legătura cu Turcoaia. Aceste două variante se reîntâlnesc la intrarea în Turcoaia, la interscția cu drumul ce duce la fosta carieră Iacobdeal. Din acest punct continuați pe drumul către fosta carieră (la stânga), iar când ajungeți în dreptul fostei cariere aveți ocazia să vizitați lacul Iacobdeal, un lac antropic format într-o cuvetă a fostei exploatări prin inundarea acesteia de către o sursă de apă subterană. Pentru a ajunge la lac trebuie să virați pe al doilea drum la dreapta, iar apoi iarăși dreapta.

Pentru a continua pe traseul nostru trebuie să virați pe primul drum la stânga pe care-l veți întâlni în dreptul exploatării, sau mergeți drept înainte cum coborâți de la lac. Urmați acest nou drum până la o altă carieră, virați la dreapta, iar apoi prima la stânga pe un drum de pământ mai puțin folosit, însă vizibil. De aici trebuie să mergeți pe acesta drept înainte până ajungeți la un canal de irigație și virați la stânga. Continuați pe acesta, faceți dreapta pe langă fosta stație de pompare a apei și ieșiți în drumul național unde faceți dreapta, spre Cerna.

După aproximativ 400 de metri virați la stânga pe un drum de pământ (aici întâlniți și indicatoarele pentru centrul ecvestru al PN Munții Măcinului), apoi imediat iarăși stânga și mergeți drept înainte, treceți de ferma viticolă și virați a doua la dreapta în dreptul unui bazin de apă aflat la nivelul solului; tot aici încep și terasele de viță-de-vie. Urcați pe drumul ce urcă de-a lungul plantațiilor și ieșiți într-o culme care oferă o belvedere minunată asupra depresiunii Cernei. Pe această culme de deal, de fapt o pășune împadurită cu copaci răzleți, trebuie să urmați întotdeauna drumul cel mai vizibil, cu grijă însă la broaștele țestoase care sunt foarte numeroase. Calea prin pădure este anevoios de găsit din pricina drumurilor prea puțin folosite în ultima perioadă.

Astfel, recomandăm ca pentru acest ultim segment să folosiți track-ul GPS sau un ghid local care cunoaște bine zona.

Pentru o mai uşoară orientare în teren vă recomandăm să folosiţi harta „Munţii Măcinului”, disponibilă în numeroase locaţii din destinaţie şi pe site-urile www.eco-romania.ro şi www.zenithmaps.com.

DETALII

Lungime: 40 km
Dificultate: Mediu
Tip traseu: Cicloturism

LOCALIZARE

TRASEE SIMILARE