Teke Trail

DESCRIERE

Timp aproximativ de parcurgere: 5-7 ore
Suprafață: drumuri pietruite, de pământ, asfalt

Inedit:
• Mănăstirea Celic-Dere;
• Biserica din satul Telița;
• Perspectiva largă care se desprinde deasupra satului Niculițel.

Probleme:
• Probleme de orientare datorate multitudinii de drumuri din anumite porțiuni;
• Riscul de pană de la colții babei sau snakebite;
• Nu există surse de apă pe traseu (există un singur izvor pentru care trebuie părăsit traseul);
• Câini, de obicei pașnici, dar pot fi agresivi dacă sunt cei care însoțesc oile;
• Stupi de albine.

Traseul Teke Trail este un traseu de 50 de kilometri care străbate pădurile din împrejurimile Mănăstirii Celic-Dere, ale satului Telița și ajunge deasupra Comunei Niculițel, într-un loc de belvedere superb.
Pornim din parcarea mănăstirii, lăsând mănăstirea în partea stânga, într-o ușoară urcare până la marginea pădurii. Aici virăm la stânga pe un drum de pământ pentru câteva sute de metri, apoi virăm dreapta pe un alt drum de pământ care urcă prin pădure cca 2,5 km. Apoi într-un luminiș ne intersectăm cu un alt drum și virăm stânga și mergem cu atenție până când vedem cum se deschide în dreapta un drum înierbat și începem să coborâm pe acesta 1,5km.
De aici vedem pe dealurile din partea stângă „morile de vânt” moderne, adică eolienele gri din metal. Virăm dreapta printre copacii răzleți până ajungem la un drum de pământ unde virăm iarăși dreapta prin pădure, urcăm 2 km și virăm stânga pe un alt drum de pământ pe care-l vom întâlni. În acest punct, dacă alegem să virăm la dreapta vom ajunge înapoi la mănăstire.
Virăm deci la stânga, pe o coborâre frumoasă, pe partea stângă a Vf. Teke (de unde și numele traseului), și ajungem la km 8,7 al traseului nostru. Aici este singurul loc unde putem avea apă, iar pentru asta trebuie să ne abatem spre stânga pe lângă albia unui torent, câteva sute de metri mai jos, unde vom găsi un izvor amenajat. Ne răcorim, refacem rezervele de apă și ne întoarcem în același punct în care am părăsit traseul. Continuăm și virăm la dreapta pe sub rezervația Carasan Teke, mergem prin pădure pe un drum când pietruit când de pământ până ne intersectăm cu un drum mai lat, pietruit. Aici traseul nostru continuă spre dreapta, spre stânga putem ajunge în satul Valea Teilor.
Din acest punct continuăm să urcăm până la km 13 de unde coborâm până pe la km 14,7 unde vom întâlni un podeț din beton. Aici virăm stânga pe lângă un pârâiaș și ajungem pe un drum de pământ. În acest punct, dacă nu virăm stânga și continuăm înainte pe drumul de piatră, ajungem la mănăstire.
De aici începem urcarea, ajungem la liziera pădurii unde drumul merge pe la marginea unui câmp, continuăm până la km 19 de unde începe o porțiune cu coborâri și urcări succesive până la km 20,5 unde ajungem într-un luminiș, continuăm drumul și ieșim din pădure unde virăm dreapta pe o ușoară coborâre pană la DJ229 unde virăm iarăși dreapta. Spre stânga putem ajunge în satul Valea Teilor.
Continuăm cam 200 de metri și virăm stânga, intrăm în pădure pe un drum de pământ în urcare, continuăm să mergem pe el până când ne intersectăm cu un drum pietruit la km23. Aici virăm stânga și începem coborârea pe drumul care duce la Mănăstirea Valea Teilor, continuăm până la km 24,5 unde părăsim drumul pietruit virând la dreapta. Începe un drum frumos ce urcă sinuos prin pădure până la km 28 unde ne intersectăm cu un drum pietruit unde virăm dreapta, la 200 de metri ajungem într-un alt drum pietruit ce leagă Niculițelul (spre dreapta) de Nifon (spre stânga). Noi virăm stânga și la aproximativ 200 m virăm dreapta pe un drum de pământ ce merge prin pădure până pe golul de belvedere de deasupra Niculițelului de unde putem privi până departe în Ucraina. Ne aflăm aici la km 30 al traseului nostru.
De aici mergem spre dreapta pe lângă antenele de comunicații și coborâm până la DJ229 unde vom vira dreapta și după 200 de metri vom vira stânga pe lângă marginea pădurii, pe un drum de pământ care continuă prin pădure până când vom intersecta din nou DJ229. Nu vom intra pe drumul județean și continuăm spre dreapta încă 300m, apoi vom vira dreapta pe un drum de pământ ce merge prin pădure, ocolind oarecum Niculițelul. La km 36 vom ajunge la partea cea mai dificilă din traseu, cu o coborâre ușor tehnică de aproximativ 300m și o urcare destul de brutală de cca 200m. Continuăm să urcăm ușor până la km 39,5 de unde coborâm prin pădure pană la km 40,5. Aici ieșim pe un câmp și la 300 de metri virăm dreapta pe lângă un copac solitar și continuăm coborârea până la Telița, prin Valea Morilor.
Coborâm până la km 44 de unde facem stânga pe drumul pietruit ce ajunge în satul Telița, la intersecția cu DJ229A, în stația de autobuz, virăm dreapta până la intrarea spre Mănăstirea Celic Dere, virăm dreapta și ajungem în parcarea de unde am plecat.

RECOMANDĂRI

  • Folosirea unei aplicații de orientare care să folosească hărțile google;
  •  Plecarea în traseu cu o rezervă de minim 2 L de apă și hrană pentru 3-5 ore;
  • Kit de pană și cameră de schimb, de preferat 2 camere;
  • Spray cu piper pentru animale;
  • Cremă de protecție solară și spray-uri sau alte produse pentru țânțari;
  • Trusă de prim ajutor;
  • Acoperirea GSM este problematică;
  • Înainte de plecarea în traseu anunțați familia sau prietenii despre traseul pe care-l urmați.

DETALII

Lungime: 50 km
Grad de dificultate: Avansat
Tip traseu: Cicloturism

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

TRASEE SIMILARE