DESCRIERE
Timp aproximativ de parcurgere: 3 ore
Suprafață: drumuri pietruite, de pământ, asfalt
Inedit:
• Mănăstirea Celic Dere, moara de vânt și micul muzeu de obiecte de artă religioasă;
• Biserica din satul Telița.
Probleme:
• Probleme de orientare datorate multitudinii de drumuri din anumite porțiuni;
• Riscul de pană de la colții babei sau snakebite;
• Nu există surse de apă pe traseu (aprovizionare din curtea mănăstiri);
• Câini, de obicei pașnici, dar pot fi agresivi dacă sunt cei care însoțesc oile;
• Stupi de albine.
Traseul Celik-Dere Trail este un traseu tip buclă, de lungime medie (24km), care începe și se termină în parcarea mănăstirii Celic-Dere, unul din cele mai cunoscute locașuri de cult din Dobrogea de Nord. Drumul ne poartă pe valea Celik-ului (Pârâul de Oțel – în limba turcă), iar întoarcerea se face pe Valea Morilor, de-a lungul pârâului Telița. Peisajele de pe traseu sunt tipice de pădure nord-dobrogeană, cu o mare varietate a speciilor de plante.
Din parcarea mănăstirii plecăm spre vest pe drumul pietruit cu care se continuă asfaltul. Primii 4 km, o succesiune de urcări și coborâri foarte ușoare, ne poartă de-a lungul pârâului Celik Dere, ale cărui mici meandre pot fi văzute în stânga drumului. Chiar înainte ca drumul să traverseze Celik-ul peste un podeț de beton și să continue să urce spre stânga, la kilometrul 3.95, traseul nostru traversează un mic pârâiaș care vine dinspre dreapta și continuă spre nord (dreapta) cu o urcare relativ dificilă de aproape 1500m. Peisajul este spectaculos, pe marginea unei văi adânci, iar la km 5.35 suntem răsplătiți cu un mic punct de belvedere, o poieniță colorată în orice anotimp (bujori, măceși, scumpie) – un bun punct de popas pentru fotografii și hidratare.
De aici drumul continuă pe marginea câmpurilor de grâu până la km 6.3, unde avem o mică barieră verde în partea stângă (pe drumul care vine din câmp). Noi vom coti scurt la dreapta și vom urmări drumul încă 120 de metri, având grijă să nu ratăm o intersecție din care vom alege drumul cel mai din stânga (la 90 de grade). Pe următorul kilometru vom avea grijă să alegem drumurile dinspre stânga, astfel încât să nu ne depărtăm de liziera pădurii (partea stângă) mai mult de 50m.
De la km 7.5 ne vom afunda în pădure și vom urmări drumul cel mai circulat, ajutându-ne de GPS la nevoie, deoarece este singura porțiune cu orientare mai dificilă și fără puncte de reper.
La km 10.3 ajungem într-o poiană de la marginea câmpului, continuăm 50m pe drumul de exploatare și apoi la dreapta în coborâre ușoară pentru următorii 500m, până la drumul asfaltat DJ229 Niculițel-Valea Teilor. De aici putem vedea spre sud câmpurile galbene și peisajul mozaicat cu porțiuni de pădure, precum și 2 turbine eoliene. Noi vom continua în ușoară urcare spre nord, la dreapta, pe asfalt, pe drumul ce seamănă cu un tunel între arbori, până la km 12, unde virăm scurt la dreapta pe drumul pietruit.
După 600m, pe partea stângă a drumului, relativ ascuns sub drum, găsim un mic izvor circular. Din păcate nu ne putem baza întotdeauna pe el, pentru că poate seca în perioadele secetoase. În orice caz, de aici vom urma drumul pietruit încă 7km, cu pârâul Telița în partea dreaptă, până în satul cu același nume. Vom ieși la asfalt chiar la marginea satului, iar de acolo virăm dreapta pe DJ229A, pe la marginea umbrită a pădurii, până la Mănăstirea Celic Dere – finalul traseului.
RECOMANDĂRI
• Folosirea unei aplicații de orientare care să folosească hărțile google;
• Plecarea în traseu cu o rezervă de minim 2 L de apă și hrană pentru 3-5 ore;
• Kit de pană și cameră de schimb, de preferat 2 camere;
• Spray cu piper pentru animale;
• Cremă de protecție solară și spray-uri sau alte produse pentru țânțari;
• Trusă de prim ajutor;
• Acoperirea GSM este problematică;
• înainte de plecarea în traseu anunțați familia sau prietenii despre traseul pe care-l urmați.
DETALII
Lungime: 24 km
Grad de dificultate: Mediu
Tip traseu: Cicloturism