Maratonul Piatra Craiului

DESCRIERE

O competiţie din seria CarpathianMan® – un eveniment născut la Zărneşti. Evenimentele din seria CarpathianMan® sunt competiţii outdoor, cu un puternic caracter montan. Traseele folosesc drumuri publice şi forestiere, poteci marcate şi nemarcate, pante cu înclinare mare şi zone accidentate, etc.

Prima ediţie: 2006
Competiție individuală, 13 categorii de vârstă
Diferență de nivel: 2250m+/ -2250 m
Lungime: 41 km

Pentru fiecare din noi Maraton Piatra Craiului  reprezintă o experienţă, unora ne schimbă viaţa, cei mai mulţi redescoperă libertatea de a fi în natură. Fie că ne implicăm sau suntem indiferenți, Maraton Piatra Craiului este o atitudine, una pozitivă pe care şi TU o poţi împărtăşi altora!

“În primăvara lui 2015, Dragoș Costea a realizat cel de al doilea film despre alergarea montană din Carpați: „MPC flying on the rocks”, elucidând enigma timpului obținut de primii concurenți – sub 4 ore. L-am vizionat la Dragoș acasă, o dată și apoi încă o dată și încă o dată și astfel s-a născut „Caravana MPC-flying on the rocks”.  Piatra Craiului „a plecat” în turneu prin țară, acasă la alergători! Am fost la Bacău, Piatra Neamț, Iași, Brașov, Câmpulung Muscel, Timișoara, Arad, Mediaș, Harghita-Mădăraș, Cluj-Napoca, Sibiu, Petroșani, Târgu Mureș, București și apoi ne-am întors acasă, la Zărnești!

Un film absolut fermecător, despre performanța acestor copii minunați care zboară peste creste, despre bucuria simplă, curată, a omului care revine la natură, acolo unde nimic nu este fals, rău sau imposibil! Maraton Piatra Craiului este o încununare a eforturilor noastre puse cap la cap, este o atitudine, o stare de spirit! ” În toți acești ani mi-am dorit să am o imagine cât mai completă a ceea ce este Maraton Piatra Craiului!

Am gândit, am văzut, dar mai ales am simțit pe propria piele; am auzit, am visat și m-am trezit; am desenat și am filmat, am urat bun venit, am fost la înscrieri, la start și sosire, pe traseu, în culise și pe scenă; prin ploaie, vânt și zăpadă, am fost susținut și am încurajat… trăiesc clipă după clipă, Maratonul Piatra Craiului. Fiecare ediție, fiecare UTF, fiecare 4 Munți, fiecare Postăvaru Night și fiecare acțiune la care participăm este o provocare nouă și asta păstrează viu focul interior”. Lucian Clinciu

Ce aduce Maraton Piatra Craiului la Zărnești? „Din punct de vedere ecoturistic maratonul aduce un aport mare de turişti în Zărneşti, într-o perioadă de extra sezon. Independent de vreme, pensiunile sunt pline, magazinele sunt asaltate de cumpărători şi restaurantele de clienţi, astfel se aduce un impact substanţial în economia locală. Sincer, nu cred să fie alt eveniment în Zărneşti care să atragă atâtea beneficii directe către sectorul de servicii ca Maratonul Piatra Craiului. Pe lângă beneficiile economice, vorbim de formarea unei imagini de destinaţie pentru activităţi de tip outdoor, care este proiectată atât în toată  România cât şi pe plan internaţional. Sunt participanţi care descoperă pentru prima dată acest masiv muntos sau sunt concurenţi ce îşi aduc cu ei întreaga familie sau prietenii.
În plus Maraton Piatra Craiului este un eveniment care promovează un cod de comportament responsabil din partea concurenţilor dar şi a organizatorilor, cu o grijă aparte faţă de mediul natural şi social. Astfel, Maraton Piatra Craiului trece dincolo de evenimentul outdoor în sine, el devine un prilej de a comunica respect faţă de valorile reale atât ale sportivilor indiferent de vârstă, cât şi ale comunităţii locale. Am văzut sute de participanţi ridicându-se în picioare în timpul premierii şi aplaudând minute în şir seniorii alergării montane, momente ce trec cu mult peste înălţimea unui podium de premiere.”  Andrei Blumerpreședintele Asociației de Ecoturism din România

„Competiția sportivă și bucuria de a fi în natură, performanțele fizice și plăcerea de a împărtăși emoții, munca asiduă și atmosfera de prietenie sunt parte din fenomenul stârnit de Maratonul Piatra Craiului!”  Dragoș Costearealizatorul filmului „MPC – flying on the rocks”

DETALII

Data: 3 octombrie
Tip eveniment: Eveniment sportiv

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

ZĂRNEȘTI-PIATRA CRAIULUI

Descoperă mai multe activități, trasee și pensiuni recomandate în destinația de ecoturism Zărnești-Piatra Craiului.