Traseul tematic Valea Dinozaurilor este situat pe valea râului Sibișel, între satul Sânpetru, faimos pentru biserica sa medievală, și satele tradiționale Sibișel și Ohaba. Aici se află locurile unde au fost descoperite urmele fosilizate ale dinozaurilor pitici din Transilvania. În aceste geosituri echipele de cercetători au descoperit o cantitate mare de fosile de dinozaur dar și de alte specii precum crocodil sau broască țestoasă. Traseul pornește din centrul satului Sânpetru, lângă Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor, urmează drumul asfaltat trecând pe lângă biserica medievală și două situri geologice, apoi prin câmpul cu granit. De la capătul satului Ohaba Sibișel, unde se termină asfaltul, se urmează drumul forestier până la Casa Pietrelor.

Turiştii care ajung în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului vor avea posibilitatea să descopere zona mergând pe urmele dinozaurilor pitici. Proiectul iniţiat de Asociaţia Geomedia vizează reamenajarea potecii tematice intitulată „Valea Dinozaurilor”, considerată una dintre cele mai frumoase 7 poteci tematice din România. Poteca are o lungime de 8 km, pe traseul Sînpetru – Ohaba Sibişel – Nucşoara, va putea fi parcursă pe jos, cu bicicleta şi, parţial, cu maşina, iar de-a lungul ei vizitatorii vor putea străbate locurile în care, în urmă cu cca. 120 de ani, Ilona Nopcsa, sora celui dintâi cercetător al dinozaurilor din Ţara Haţegului, Franz Nopcsa, descoperea primele fosile de dinozaur. Dar, în drumul lor, turiştii vor mai putea zăbovi şi la centrele de vizitare „Casa Dinozaurilor Pitici”, „Casa Tradiţiilor” şi Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat de la Nucşoara, vor putea admira Biserica din satul Sînpetru, câmpurile cu granit, peisaje, habitate specifice, arhitectura locală şi vor afla cum se gospodăreau oamenii pe baza resurselor naturale vizitând Complexul tehnicii populare din satul Peştera.

Prin crearea acestei poteci tematice ne propunem o nouă abordare în valorificarea sustenabilă, turistică şi educațională a temei dinozaurilor. În acest mod ne propunem să contribuim la creşterea nivelului de înţelegere şi apreciere a valorilor naturale şi culturale de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, la atragerea unui flux continuu de turişti şi la stimularea activităţilor economice, sociale şi culturale în comunitatea locală. Astfel, poteca poate îndeplini mai multe roluri: turistic, educaţional, de relaxare şi de dezvoltare a comunităţii”, apreciază dr. Alexandru Andrăşanu, coordonatorul proiectului.

Pentru mai multe informații despre aceste proiecte și alte activități pe cale le puteți face în zonă, accesați website-ul.

Timp de parcurgere: 4 ore

Diferență de nivel: 200 m

Tip de suprafață: asfalt, drum forestier

Probleme deosebite: nu

Atracții: Casa Dinozaurilor Pitici, Casa Tradițiilor, Biserica Sânpetru, Câmpurile cu Granit, Garduri de granit, moara de apă, vâltoare, Casa Pietrelor.