Traseul tematic Tăul fără fund

Traseul tematic Tăul fără fund

DESCRIERE

Traseul tematic Tăul fără fund leagă satul Peșteana de rezervația botanică Mlaștina de la Peșteana sau Tăul Fără Fund. Traseul începe din apropierea bisericii reformate, de lângă pod. La ieșirea din sat se află un punct geologic, mărturie a timpurilor când aceste locuri erau sub apă. Poteca cotește la stânga și urmează pajiștile pline de fluturi (vara) apoi urcă ușor până la păduricea de mesteceni pitici care marchează mlaștina. De acolo se poate urca dealul pentru a putea observa depresiunea Hațeg și munții Retezat.

Dacă veţi asculta spusele sătenilor din Peşteana, veţi afla că în apropiere de sat este Tăul fără Fund, o mlaştină ce comunică în adâncime cu Oceanul şi unde rămân înţepenite vitele atrase de Necurat. Merită să mergeţi până acolo, căci însăşi povestea reală a acestui loc este una interesantă. Chiar dacă nu veţi găsi o mlaştină noroioasă, cum v-aţi putea închipui, veţi descoperi un loc unde cresc plante carnivore.

Să nu vă imaginaţi că plantele carnivore au tentacule uriaşe şi prind vietăţi. Sunt doar mici „capcane pentru musculiţe”, nu mai înalte de câţiva centimetri. Frunzele lor secretă o substanţă lipicioasă, iar micile insecte păcălite rămân prizoniere între perişorii plantei.

  • punct geologic
  • fluturi
  • Tăul fără Fund cu plante carnivore Drosera rotundifolia
  • punct de belvedere

DETALII

Lungime: 1,2 km
Dificultate: mediu
Tip traseu: tematic
Timp de parcurgere: 40 min
Diferență de nivel: 100 m
Tip de suprafață: potecă
Probleme deosebite: nu

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

ȚARA HAȚEGULUI-RETEZAT

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Țara Hațegului-Retezat.

TRASEE SIMILARE