Traseu tematic Drumul Vulcanilor

Traseu tematic Drumul Vulcanilor

DESCRIERE

Traseul tematic Drumul Vulcanilor redescoperă două lumi dispărute: vulcanii și urmele erupțiilor lor, cu cenușă, lave tip „pillow”, lavă solidificată și marea Tethys, din care se păstrează roci cu urme ale viețuitoarelor care trăiau în apă la 2000 de metri adâncime. Pământul Țării Hațegului păstrează amintirea locurilor unde cu milioane de ani în urmă se întindea Marea Tethys care scălda în apele sale insula Hațeg și ascundea în adâncuri vulcani activi.

Pe drumul vulcanilor se observă foarte bine mediul în care trăiau dinozaurii pe o insulă de acum 70 de milioane de ani, în Cretacic. Între timp vulcanii s-au stins, iar lava, cenușa și pietrele încinse aduse din adâncuri și depuse în strate la poalele vulcanilor, au fost frământate de alte forme de energie ale Pământului: forțele tectonice ce au dat naștere Munților Carpați. Încrețite, rupte și împinse odată cu scoarța terestră pe care s-au format, bucățile de rocă s-au rearanjat ca într-un puzzle tridimensional. De aceea se pot vedea acum, una lângă alta, două bucăți din lumi diferite: roci formate pe o plajă preistorică și depuneri de pe fundul unui abis oceanic. În apropiere de situl geologic traseul trece pe lângă Casa Vulcanilor, un muzeu experimental și un spațiu educațional din lemn și cob.

Traseul urmează șoseaua principală din centrul satului 3 km până la situl geologic. De acolo merge spre nord pe un drum forestier până deasupra stâncilor vulcanice unde se află un punct de observare păsări de pradă. De acolo se parcurg două resturi de conuri vulcanice apoi traseul coboară în șosea, înainte de a urca din nou până la punctul principal – urmele unui crater vulcanic.

  • sit geologic cu urmele erupțiilor vulcanice cretacice și urmele Mării Tethis
  • Casa Vulcanilor

DETALII

Lungime: 6 km
Dificultate: mediu
Tip traseu: tematic
Timp de parcurgere: 3 ore
Diferență de nivel: 150 m
Tip de suprafață: asfalt, drum forestier, potecă
Probleme deosebite: nu

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

ȚARA HAȚEGULUI-RETEZAT

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Țara Hațegului-Retezat.

TRASEE SIMILARE