DESCRIERE
Traseu tematic Cetatea Regală a Hațegului pornește de la Restaurant Zimbrul și urmează drumul forestier până în poiană. De aici se urmează poteca marcată, care urcă ușor prin pădure până la ruinele cetății. Dacă înconjurați turnul cetății găsiți mai multe puncte de belvedere spre Țara Hațegului.
Cetatea regală a Hațegului a fost construită în urmă cu aproape șapte secole. A fost o fortificație de dimensiuni reduse, fiind compusă dintr-un donjon, un zid de incintă și un șanț de apărare în formă de potcoavă, cu val de pământ, dar fără palisadă. Donjonul, care avea trei sau patru nivele, are o bază hexagonală, cu latura de 6,20-6,30 metri, și o grosime a zidului de aproximativ 3 metri.
A fost construit din piatră locală, pietre și cărămizi din construcții romane antice, varul folosit a fost obținut din topirea unor bucăți de marmură, iar nisipul și pietrișul, din albia râurilor din zonă. Ridicat la cota de 490 metri, donjonul domina zona, având panoramă clară asupra pasului Merișor și a vechiului drum roman ce traversa zona. În zilele senine se putea vedea inclusiv Hunedoara. Fortificația a fost poziționată strategic, având rol de supraveghere, control și semnalizare, fiind totodată simbolul puterii regale maghiare într-o zonă majoritar românească. Rolul economic s-a manifestat prin strângerea dărilor, încasarea vămilor, colectarea aurului obținut din râurile din zonă. Este posibil să fi funcționat și ca temniță pentru răzvrătiți și indezirabili.
Cetatea a fost strâns legată de voievozii Transilvaniei, unii dintre aceștia având și titlul de castelani de Hațeg. La 24 septembrie 1420, ca urmare a înfrângerii armatei voievodului transilvănean la poalele dealului de către otomani, cetatea este distrusă. Va fi refăcută după 1438, când intră în stăpânirea lui Ioan de Hunedoara și a nobililor loiali lui, din familia Cândea, familie în posesia căreia va rămâne după mijlocul secolului XV. Din secolul XVI, cetatea își pierde rolul de până atunci, fiind, se pare, abandonată, chiar dacă este în continuare menționată în diverse documente. Din acest moment a început ruinarea constantă a construcției, din cauze mai mult naturale decât umane, până în stadiul în care se află astăzi, fragmente scrise de consultantul în istorie dr. Andrei Pogăciaș.
- puncte de belvedere
- ruinele Cetății Regale a Hațegului
ȚARA HAȚEGULUI-RETEZAT
Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Țara Hațegului-Retezat.