Traseu Piatra Mâțeștilor

DESCRIERE

Traseu: Sălașu de Sus – Mălăiești – Cetatea Mălăiești – Piatra Mâței – Coroiești – Paroș – Zăvoi – Sălașu de Sus

Porniți din Sălașul de Sus spre Mălăiești pe drumul asfaltat. Odată ajunși în Mălăiești, faceți stânga pe prima uliță și urmați indicatoarele spre cetatea Mălăiești. De la cetate continuați spre sud, la deal, pe numeroasele cărări folosite de animale, până întâlniți un drum de pământ puternic înierbat. Aici ar trebui să vedeți drumul cum urcă puternic pe versantul din stânga. Coborâți în vale, traversați vadul și începeți să urcați puternic pe drumul care devine din ce în ce mai abrupt. Nu după mult timp va trebui să va dați jos de pe bicicletă și să parcurgeți cea mai abruptă porțiune care nu are mai mult de 200 de metri. Odată ajunși sus, veți întâlni un alt drum mai evident care urcă ușor spre sud. Urmați acest drum și vă va scoate într-o intersecție cu un drum forestier, iar mai sus cu 200 de metri este o cabana particulară. Faceți dreapta și continuați să urcați ușor pe drumul forestier, treceți prin fața cabanei și continuați până treceți râul, iar în prima curbă la dreapta țineți stânga pe un drum secundar.

Continuați pe acesta în urcuș domol până ce veți ajunge la un pârâiaș pe care îl treceți prin vad. Din acest punct drumul se transformă într-un drum abrupt de TAF. Urmează o urcare destul de abruptă, pe care va trebui să mergeți mai mult pe lângă bicicletă decât pe aceasta. După aproximativ 500 de metri de urcuș anevoios apare un drumeag în stânga care dă într-o poiană unde este amplasat un foișor de vânătoare. Imediat ce intrați în poiana faceți dreapta pe lângă marginea pădurii până ce dați într-un drumeag de pământ care continuă să urce ușor pentru câteva sute de metri, iar apoi începe să coboare.

Din acest punct veți coborî încontinuu până în Coroiești. Până în sat veți mai întâlni două intersecții; prima este cu un drum din dreapta, însă acesta urcă, a doua este tot cu un drum din dreapta care coboară și acesta, iar a treia este cu drumul principal care duce în sat. Odată ajunși în drumul principal nu trebuie decât să-l urmăm până la intrare unde vom întâlni o poartă, iar de partea cealaltă a porții indicatorul rutier cu DF Valea Râului Alb. La nici 100 de metri de la intrarea în sat veți descoperi o vâltoare încă funcțională pe partea dreaptă a drumului. Intrați în sat, urmați ulița principală până dați de asfalt. Nu vă grăbiți să mergeți mai departe, ci plimbați-vă pe ulițele satului și descoperiți casele vechi, deosebit de frumoase, sau vechile garduri făcute din pietre.

Din Coroiești urmați indicatoarele rutiere până în Paroș. Aici puteți vizita biserica monument istoric, și mai ales cimitirul cu vechi pietre funerare cu ortografie română veche. După vizită, urmați drumul ce coboară pe lângă biserică până veți întâlni asfaltul din nou. De aici, pentru a ajunge în Zăvoi nu trebuie decât să țineți stânga la singura intersecție importantă pe care o veți întâlni. Odată ajunși în Zăvoi, urmați indicatoarele rutiere spre Sălașu de Sus.

DETALII

Lungime: 22 km
Grad de dificultate: greu
Tip traseu: cicloturism
Timp aproximativ de parcurgere: 4-5 ore
Diferenţa de altitudine: ca. 590 m
Suprafaţă: drum asfaltat, drum pietruit, drum de pământ

GALERIE FOTO

LOCALIZARE

ȚARA HAȚEGULUI-RETEZAT

Descoperă mai multe activități, pensiuni și evenimente recomandate în destinația de ecoturism Țara Hațegului-Retezat.

TRASEE SIMILARE